Aldrig får man vara glad

Igår kväll skulle jag bara äta lite lätt och hällde upp youghurt i en tallrik och toppade den med Paulúns suppernyttiga supermüsli. Även om jag oftast tänker på att äta nyttigt slarvar jag lite, men efter att ha gått på osteoprosskolan där det hela tiden poängterades hur viktigt det är med kosten, så har jag försökt skärpa till mig. Hur nyttig den där müslin är vet jag inte, men den är knaprig och god i alla fall och jag åt med god aptit, tills det dök upp en extra knaprig bit. Den var så knaprig så den gick inte att tugga sönder och när jag lyckats sortera ut den med tungan och fick ut den ur munnen visade det sig vara en tandbit.

Undrar om man kan stämma Paulún?

Jag ringde tandläkaren i morse och de tyckte sååå synd om mig, som råkat så illa ut när jag åt något så nyttigt. På måndag morgon ska de ta sig en titt på min kraschade tand. Jag har inte ont av den, för det är en gammal amalgamlagning som sitter kvar, men hela baksidan av tanden är borta. Hoppas att den går att laga, för måste det sättas dit en krona blir det en dyrbar kvällsmat.

I dag har jag städat och det behövdes upptäckte jag när jag stod och ruskade mattorna och damm och hår yrde runt mig. Nu är det lite uppsnyggat i alla fall och nu ska jag sätta mig vid köksbordet och läsa i min nya italienska bok, Scarabeo – En Florentinsk Fälla. Nej, den är inte på italienska, men den är skriven av en italiensk författare, Michele Giuttari.

Boken är inte
helt lättläst, för jag har bara kommit till sidan 35 och har redan fått googla ett par gånger; monstrans, pyxis, konsekrerad och effeminerad var ord som jag inte kände till. Handlingen utspelar sig i Florens och meningen är sedan att vi som läser boken ska träffas och diskutera den och kanske även staden Florens, där jag varit på besök ett par gånger. ”Vi” det är vi från Italiens vänner Gotland som anmält oss till höstens bok/språkcirkel.

Trevlig fortsättning på fredagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Irriterande, Italiens vänner Gotland och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Aldrig får man vara glad

 1. Znogge skriver:

  Vilken otur med tanden men hur väl känner jag inte igen det där. Vid ett tillfälle avstod jag en mjuk chokladbit och tog lite nöt- och fruktblandning. Även då en väldigt hård bit tyvärr och det blev en dyr historia. Otack är ibland världens lön 😉 Skönt att du inte har ont i alla fall.

  Kram

 2. Skogsnuvan skriver:

  Nej men fy. Gamla plomber är så stora så det är bara ett tunt lager med emalj utanpå och det är klart att det lätt går sönder. Det har hänt mig några gånger och jag har satt krona på en och två andra har jag fått plocka ut Fy sjutton och dyrt blir det. Känner verkligen med dig

 3. Geddfish skriver:

  Jag har bitit sönder tänder på alla möjliga vis – tuggummi, mjuk barkis, äpple. Nä, då är tanden ändå så skör, så det hade hänt förr eller senare. Men visst blir man grinig! 🙁

  Lycka till på måndag! 😮

  Jobbigt med okända ord. Men konsekrerade, har jag lärt mig att känna igen i kyrkvärdskapet. Oblaten blir välsignade (helgade) av prästen.

  Kram, Gerd

 4. Aj, aj, det där med tanden känner jag igen – det har hänt mig också. Och hittills har det gått att laga, hoppas att det går med din tand också! Så typiskt att det händer en fredag, så att man får gå hela helgen och vänta…
  Du är verkligen flitig, som gått med i en språkcirkel! Men jag förstår ju att italienska ligger dig varmt om hjärtat, du har ju italiensk släkt!
  Ha en fin helg trots tanden!
  Kram från Monica

 5. Astrid skriver:

  Det är ju duktiga på att laga
  Jag har nyss varit och för min del var nästan hela tanden borta

 6. Det där med tanden är inte kul! I mitt fall var det när jag tuggade på ett lite för hårt kräftskal (OBS! Jag äter endast gotländska svenska eller turkiska, inte kinesiska – då skulle jag inte ha en tand kvar!! 😈 Men jag äter eller tuggar på ALLT på kräftor….. 🙄
  Det är inte dumt att få lära sig lite nya ord när man är i vår ålder. Men det är jobbigt när man inte kan läsa en bok flytande! 😉
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

 7. Helena skriver:

  Vilken otur med din tand, och just när du åt något nyttigt. Vad bra du fick tid hos tandläkaren, försök att inte känna efter med tungan hela tiden. Det gör man nästan automatiskt.
  Har aldrig hört dom nya orden du läste, finns dom verkligen?
  Trevlig helg.

 8. Kicki skriver:

  Men fy fasen med tanden! Jag brukar få mina plomber och tandbitar att ryka när jag ätit knäck. Dyra ”nöjen” med tandläkaren.
  Hoppas att tandbiten som är kvar inte skaver mot tunga eller kind tills du får komma till tandläkaren.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Nej, det är ingen fara med tanduslingen. Förra gången jag var ute för något liknande var det värre, men då tog jag till tuggummi och gjorde en ordentlig buss som jag bäddade in den vassa tandresten i.
   Kram

 9. Lambergsfrua skriver:

  Men attans också! Inte kul när en plomb faller, tungan är där hela tiden och irriteras. Skönt att du får komma direkt på måndag i alla fall.
  Din bok låter spännande. Själv håller jag på med Bosse Lidéns senaste bok, som är helt i min smak. Kåserier som kan avnjutas som praliner i en ask, enligt författaren själv och jag kan bara hålla med. Att sedan avgöra vilka tre kåserier som är bäst och vilka tre som är sämst är svårare. Än har jag inte hittat något som jag tycker är dåligt.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 10. Anne-Lie skriver:

  Verkligen otur med din tand. Jag har också ätit den muslin.(vet inte hur man får två prickar över U). När jag var hos tandläkaren sist för jag tappat en bit på tanden sa hon till mig att nästa gång du tappar en bit på den tanden går det ej att laga mer utan vi måste sätta dit en krona. 6000 kr ska det kalaset kosta. Man vågar knappt äta längre. Det var tydligen lika illa på båda sidorna i nederkäken.
  Trevlig helg!

 11. wiolettan skriver:

  Oj, sicken otur. Jag var med om nästan samma sak för ett år sedan, fast jag åt en spisbrödsmacka, så det var ju lite hårdare.. Hoppas att det går bra hos tandläkaren och inte så dyrt. Tandläkare är så duktiga nu för tiden.
  Idag skiner solen och då ser jag att städa, det borde vi har gjort, men, men, vi får ta ett drag, nå´n dag.
  Vilken tuff ord, med dom ovanliga orden. Förr fick vi kolla i ordböcker, nu datorn.
  Trevlig helg.
  Kram!

 12. Fy så tråkigt, då man försöker äta hälsosamt…
  Hoppas allt ordnar sig till bästa ändå, och att det inte gör för ont vare sig i mun eller i plånbok.
  Kram!

 13. Elisabeth skriver:

  Inte kul alls när tänderna går sönder. Jag hade en period, då jag tappade många amalgamfyllningar och fick göra porslinskronor i ställe. Peppar, peppar har det säkert hållit 20 år och jag hoppas det fortsätter så.

Kommentarer inaktiverade.