Ålesund – Molde – Kristiansund

Nu har vi anlänt till Kristiansund och i kväll ska vi som vanligt äta gemensam middag klockan 19.30. Vi har haft en fin dag, med massor av nya upplevelser. Vädret har varit nådigt idag också. Det började med molnigt och disigt väder i morse, men lagom till förmiddagens bussfika sprack molnen upp och sedan var det soligt hela eftermiddagen. Just nu är det mulet igen och precis innan vi körde in i Kristiansund kom det några stänk regn.

Vi startade dagen med en guidad tur i Ålesund och första delen tog vi till fots. En väldigt trevlig lokalguide visade oss runt och berättade om sin stad. En stad som förstördes i en brand 1904 och där man byggt upp den igen i jugendstil. När vi beundrat de vackra husen fortsatte vi med buss upp till en utsiktplats. Man kunde tagit trappan upp också, men den är på 480 trappsteg, så det avstod vi ifrån. Ålesund är byggt på åtta öar som förbinds med havstunnlar som ligger på 150-180 meters djup.

Sedan vi tagit adjö av lokalguiden fortsatte vi till dagens delmål som var staden Molde. Bussfikat på förmiddagen blev en festlig tillställning, för en av medresenärerna hade fyllt 75 år och bjöd på Budapestlängder. Vid färjeläget i Vestnes fick vi vänta ett tag, men vid 13.30-tiden var vi i Molde. En vacker stad som kallas för rosornas och jazzens stad. Där åt vi lunch och gick och tittade oss omkring och njöt av solen och värmen.

Efter lunchen fortsatte vi vår färd och satt i bussen och njöt av allt vackert. Vi åkte på Atlanterhavsveien över till Averöya och det var en riktigt mäktig upplevelse. Altanterhavsveien, havsvägen, är ett imponerande vägbygge på 8,9 km bland öar och skär, som byggdes 1989 och då kostade 122 milj att bygga. Vägen bildar åtta broar och är på högsta punkten åtta meter.

På Averöya var vi och tittade på ännu en stavkyrka, som hade ett lite annat utseende och där drack vi eftermiddagens bussfika och sedan fortsatte vi mot Kristiansund via Atlanterhavstunneln som är 5,7 km lång.

I morgon väntar nya äventyr och frukosten serveras klockan sju. Idag har vi bara kört 17 mil, men det har varit slingriga och jobbiga vägar att köra, så vår chaufför såg lite matt ut ikväll. I morgon vill han bara köra motorväg sa han! Vi får väl se hur det blir med det.

Lite oroande är det att det verkar som om en förkylning sprider sig i bussen. Det är väldigt mycket nysande, snytande, hostande och kraxande. Hoppas jag klarar mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Norge med Hurtigrutten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Ålesund – Molde – Kristiansund

 1. Znogge skriver:

  Ännu en omgång med så vackra bilder! Husse som arbetat mycket i Norge kände igen en del. Hoppas du slipper förkylningen.

  Kram

 2. Maj B Berggren skriver:

  Vilken trevlig resa du är på. Så fina kort du delar med dig av….känns nästan som att ”sitta bak i bussen”. I Göteborg är det regn och ännu mer regn och bara +12 gr. Funderade ett tag på om vi skulle tända en brasa! /M 🙂

 3. Krister skriver:

  Du har det ju hur bra som helst!

 4. Lambergsfrua skriver:

  Vilka fantastiskt fina foton du har tagit, vilken skärpa! Så innehållsrika dagar med mängder av intressant information och mycket att se. Jag är säker på att du sover som en stock redan;)
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Christer skriver:

  Är så glad för din skull. Vilken härlig resa och fina bilder att resa i minnet med till hösten! Njut nu av varje dag och håll förkylningen stången! 🙂

 6. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Så fint foto du tog på fiskehusen som speglar sig i vattnet i Ålesund. Otroligt! Vackra fasader älskar jag och här var det då ingen brist på den varan och Jugend är fint. Så smart att binda ihop öarna med havstunnlar! Ålesund verkar otroligt fint.
  Hoppas att luftombytet inte ger näring åt någon flunsa!
  Önskar dig en fortsatt fin resa med många fina upplevelser.
  Kram, Agneta

 7. Rigmor skriver:

  Oj…så mycket vackert, igen!! Averöya, det lät både vackert och intressant. Ska nog slå upp det här på nätet och kolla lite närmare var det ligger…
  Tur att ni klarat er från regnet som annars verkar råda över större delar av Sverige i alla fall, och blåsten…
  Ha det så gott på din fortsatta resa!
  Kram kram

 8. Raija skriver:

  Vilken fantastisk resa och fina vyer överallt. Det är nästan så man får lust att åka på en sån bussresa. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser 🙂

 9. Kicki skriver:

  Du får verkligen uppleva vacker natur och annat trevligt under din bussresa. Inte utan att du väcker ett intresse, trots att jag inte tycker om att åka buss. Jag misstänker att om man gjorde resan med bil, så skulle man inte stanna på lika många platser, och dessutom missa guidningen.
  Hoppas bussbacillerna inte hamnar på dig.
  Kram/Kicki

 10. Vilken otroligt trevlig bussresa du är ute på! Och så har du tur med vädret också, här är det bara grått och regnigt!!
  Gillar verkligen dina bilder med vackra vyer och fina hus, dessutom att du också fått med kartor som jag bara älskar. 😉

 11. Skatan skriver:

  Hoppas innerligt att du slipper förkylningen … Mannen har ”ärvt” min och hostar livet ur sig (nästan) på nätterna. Fast han har ingen feber.

  Vilken vidunderligt vacker resa du gör … själv har jag inte varit i Norge annat än ”som hastigast” … det är verkligen något som jag har kvar.

  Hoppas på en fortsatt härlig resa UTAN något hostande eller snörvlande…

  Kram!

 12. Gunnar skriver:

  Hoppas du slipper bacillerna. Verkar annars om du har en härlig resa. Hoppas att det fortsätter så.

Kommentarer inaktiverade.