Alla pensionärers dag

Det är samma blåsiga växlande väder i dag som det var igår, så jeansen är på och shortsen förpassade ner i byrålådan. Tvättmaskinen jobbar och jag latar mig här vid datorn. När tvättmaskinen jobbat färdigt ska jag ta en vända till Stenstugu och se om det finns någon katt som vill prata med mig. Sen tänkte jag ställa bilen där och ta en promenad ner till stranden (om nu vädret tillåter det).

Massor av temadagar finns det och i dag är det Alla pensionärers dag och med anledning av det har man i dag i Gotlandsradions morgonprogram ställt frågan:”Hur är det att vara pensionär?” Någon svarade att varje dag är som en lördag och någon annan att det innebar en massa arbete.

Jag måste nog hålla med om att det innebär en hel del arbete och förpliktelser, men det är ju självvalt. Eftersom man jobbar ideellt och inte får något betalt är det bara att säga nej om man inte vill och orkar, men för min del innebär ”arbetet” en hel del socialt. Speciellt sedan jag blev ensam är det skönt att ha något att fördriva tiden med.

Att varje dag är som en lördag håller jag däremot inte alls med om, för jag har hela tiden försökt skilja på vardag och helg. Även om jag är ensam, så försöker jag sätta en liten guldkant på helgerna. Ett glas vin till maten fredag och lördag och något gott till efterrätt på söndagen räcker långt. Och så får man ju absolut inte arbeta med varken det ena eller det andra på söndagarna. Jag skulle inte ens drömma om att klippa gräsmattorna på en söndag och inte köra tvättmaskinen heller. Diskmaskinen kan få jobba, annars ska det vara lugnt och stilla när det är söndag. Då ska man återhämta sig så att man orkar med kommande vecka.

Ha en skön och vilsam Alla pensionärers dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Temadagar. Bokmärk permalänken.

24 svar på Alla pensionärers dag

 1. Husbilen Helge skriver:

  Att vi hade en egen dag var något nytt för mig. Ska försöka ta vara på den och bara göra sånt som vi tycker är roligt.

 2. Ja, nu finns det ju temadagar för allt – något överdrivet kan jag tycka!
  Det bästa med att vara pensionär, tycker jag, är att man slipper gå upp så tidigt på morgonen!
  Sen gäller det att fördela arbetet, så att man har något varje dag, brukade min morfar säga.
  Jag tycker också att det är skillnad på vardag och helg, vardagarna är lugnare när alla jobbar…????
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Det kan jag hålla med dig om. Sovmorgnarna uppskattar jag verkligen! Vi hade ju mjölkkor under många år, så klockan ringde halv fem varje morgon alla dagar i veckan. Det är lyx att få ligga till halvåtta.
   Kram

 3. Hmmm, det skulle inte vara frågetecken där utan en glad gubbe!

 4. Gunnar skriver:

  Jag känner likadant som du beskriver det. En fördel jämfört med när man jobbade är att man inte behöver gå upp lika tidigt på mornarna. Jag tycker att du är klok som jobbar ideellt med nåt som är så viktigt.
  Sen ska jag erkänna att jag trots att jag är 68 har lite svårt att identifiera mig som pensionär.

 5. Beppan skriver:

  Oj – finns det en dag för oss pensionärer också? Ja – jag har ju varit pensionär sedan i april, men har inte vant mig vid det epitetet ännu.
  Fullt upp – det mesta självvalt. Undrar ofta hur i fridens namn jag hade tid att jobba….

 6. Znogge skriver:

  Det finns så många temadagar numera att jag inte kan hålla isär dem. Men jag tror att det kan vara klokt att ha rutiner även som pensionär. Skilja på vardag och fest kan nog vara ganska så nyttigt tror i alla fall jag!

  Kram och god måndagskväll!

 7. kraft´n skriver:

  Ja det är ju kul att vi pensionärer har fått en egen dag, men som du skriver vi tycks ha fullt upp ändå, vi som tycks ha svårt med det där lilla ordet. Men jag har för mig att det fanns förut något som hette De gamlas dag. Om det var kyrkan som stod för den minns jag inte.
  Inget är nytt under solen. Ha en bra vecka, Kram Anders

 8. Elisabeth skriver:

  Hade ingen aning om att det var en speciell dag för pensionärer. Nu har vi haft en skön start på vår Gotlandsresa. Jag har sett växande Salmbär för första gången! Sylt har jag ätit, men inte sett bären. Trevligt!

 9. Kicki skriver:

  Jag visste inte att det var vår dag idag.
  För mig är alla dagar lika. Vilket innebär att jag både kan tvätta och klippa gräset, även om det skulle vara söndag..
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Så länge vi bodde ihop med mina svärföräldrar fick jag inte ens handarbeta på söndagarna.”Karlar” fick hålla på med jordbruk om det var absolut nödvändigt och så måste ju djuren skötas, annars var det helgfrid som gällde.

 10. wiolettan skriver:

  Det visste jag inte att det igår var pensionärernas dag. Det var ju roligt, visste inte ens om att det fanns en så´n dag.
  Håller med dig helt om detta med att skilja på vardag och helgdagar. Det gör vi också. Lite speciellt har ju alltid lördagarna varit för mig och söndag är som du säger, en vilodag.
  Det märks att det inte är högsommar nu utan mörkret kommer tidigare och tidigare på kvällarna. Men ännu, så kan det kanske komma varma sensommar dagar, vi hoppas.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas på många fina dagar ännu och här på Gotland har vi ju som regel milda höstar. Men visst märker man att kvällarna blivit väldigt mörka. Som solen tittar in så sitter man där i mörkret med det enda ljuset från tv:n.

 11. Anne-Lie skriver:

  Det är väl kanonbra att ni pensionärer engagerar er och hjälper till så mycket ni vill/orkar. Jag tror inte det är bra att bara sitta still. Du och jag har ungefär samma tankar om vad som ska få göras på söndagen.
  Kram!

 12. Skogsnuvan skriver:

  Så fort den här sommaren kom över. Nu är det höstvindar som gäller kalla och fuktiga Bären ska skördas och veden ska kastas in och visst finns det att göra fast man är pensionär. Jag har i alla fall letat fram sommarprogrammet och lyssnat på Dagny imorse medan jag kokade saft och visst här hon en härlig kvinna annat kan man inte säga. Hon är så framåt och tar sig till med saker. Man blir verkligen imponerad

 13. Kraka skriver:

  Jag har jobbat inom vården sedan 1974, skift. På den tiden jobbade man alltid varannan helg på fasta scheman. Började som sjukvårdsbiträde inom det som kallades långvården och har sedan utbildat mig vartefter.
  För mig har de alltid varit, och är alltjämt, två sorters dagar – lediga dagar och arbetsdagar. De infaller enligt lagt schema och formar min livsstil. Jag kan mycket väl tvätta en söndag eller klippa gräset, precis som jag kan dricka vin och äta något gott en måndag. Det är helt beroende på var i arbetsschemat jag befinner mig.
  Har varit aktiv i föreningar och kyrka sedan jag var 14 år och det har naturligtvis också påverkat hur mina dagar ser ut.
  Numera försöker jag att enbart jobba nätter, då slipper jag gå upp de tidiga morgnarna. Men det händer i perioder att jag arbetar dag och då blir jag snabbt helt utmattad. Som när jag arbetade med brännskadepatienterna i Uppsala. För att vara på plats när mitt arbetspass började 06:45 var jag tvungen att ta nattbussen till tåget 04:10. Jag gick upp senast 03:15 och fick då skynda mig rätt mycket. Alarmet ringde 03, men det var sällan jag kom upp förrän en kvart senare.

  Numera jobbar jag 80% natt helt om jag får bestämma. Det innebär en snittarbetstid på 2½ natt i veckan och ger, speciellt om jag komprimerar veckorna med fler pass, att jag är rätt mycket ledig. Jag pluggade halvtid ekofilosofi på folkhögskola förra läsåret och ska nu fortsätta läsa filosofi halvfart på högskolan. Så tiden, den så kallade fritiden, går åt. Är också engagerad i lite föreningsverksamhet och i kyrkan så den tid som blir över vill jag gärna tillbringa ensam med katterna. Ibland är det trevligt att träffa vänner, men jag behöver min egentid.

  Primärt har jag inte tänkt att jobba i den här omfattningen i 8 år till. Sen får vi se. Sen vet man ju inte om man får vara frisk och orkar förstås…

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det finns många sätt att strukturera sin tillvaro och att jobba natt kräver nog att man är väldigt anpassningsbar inbillar jag mig.
   Min mamma jobbade natt under rätt många år, men tyckte att hon förlorade väldigt mycket sociala kontakter. Hon jobbade ensam, så hon saknade även arbetskamraterna som ju är en viktig del på en arbetsplats.
   Men hur man nu jobbar och nyttjar sin fritid är det viktigaste givetvis att man trivs med tillvaron.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.