Årets bussresa med SPF

Årets bussutflykt med SPF gick till Grötlingbo och i strålande solensken äntrade vi bussen utanför Rondo vid 9-tiden igår morse. I år hade vi med oss en väldigt trevlig guide, Gunvor Malmros, som är uppvuxen i Grötlingbo och kan socknen på sina fem fingrar.

1. Lagerlingen – 2. Skradarve gård – 3. Kattlunds – 4 Grötlingboudd – 5. Havdhems hembygdsgård Torpet – 6. Grötlingbo kyrka
Bilden är klickbar

På kartan kan du se var vi befann oss och vilka besöksmålen var. Jag lägger bara ut några bilder här i bloggen, men vill du ser flera finns de på föreningens hemsida. Det är bara att klicka HÄR, så kommer du dit.

1. Lagerlingen – Ett enkelt stenaltare med ett träkors fick bli de internerades kyrka

1. Varje gång vi har åkt ut på Sudret och passerat idrottplatsen i Grötlingbo har Åke brukat säga att ”här är Lagerlingen och här låg det tyska soldater internerade under andra världskriget”. I dag var vårt första stopp just där och det var en intressant historia Gunvor berättade för oss, medan vi drack vårt medhavda förmiddagskaffe.

1945, i andra världskrigets slutskede, kom soldater ur den tyska krigsmakten till Gotlands kuster, flyende undan fienden. De som kom iland på Gotland internerades i Grötlingbo och på Lagerlingen upprättades ett tältläger med 600 krigsfångar, inringade med taggtråd och under bevakning av svensk militär. Från maj till oktober låg de här, men flyttades sedan över till fastlandet. En del av dem kom från de baltiska staterna och alla har väl hört talas om Baltutlämningen, den stora skamfläcken i svensk historia då Sovjetunienon krävde att Sverige skulle utlämna 167 baltiska soldater. Det fanns fångar som tog livet av sig och försökte skada sig på olika sätt för att slippa hamna i ryskt fångläger.

2. Några av de 170 korna på Skradarve

2. Nästa stopp var hos Kristian Gustafsson på Skradarve gård, där vi fick höra honom berätta om gården och mjölkproduktionen. Han var en väldigt sympatisk mjölkbonde och när han pratade om sina kor kändes det verkligen att han tycker om dem och inte bara ser dem som produktionsenheter.

Från rummet där vi samlades kunde vi ser ner i det stora stallet där korna strövade ut och in som de vill, låg och vilade, åt eller gick och mjölkade sig om de kände för det. De som ville kunde sedan gå ner i stallet och titta på djuren på närmare håll och Krister demonstrerade för oss hur mjölkrobotarna fungerar. På gården finns det 3 stycken. Nog var det ett annorlunda sätt att hålla kor, jämfört med hur vi hade det på vår tid.

3. Lunch i salen på Kattlunds

3. Nu hade det blivit dags för lunch och den var beställd på Kattlunds Museigård och där kunde vi sitta antingen i salen, ute i trädgården eller i ett tält. Jag valde salen, för det hade börjat blåsa hemskt. Maten var väldigt god och sedan samlades vi alla i trädgården där en guide kom och berättade om gården som ursprungligen är från medeltiden.

4. På Grötlingboudd blev det inga foton, för jag fegade ur på grund av blåsten och satt kvar i bussen, medan några gick ut för att se om det fanns många gäss därute på udden.

5. Torpets huvudbyggnad, där man kan få hyra in sig ett par veckor på sommaren om man vill leva ett enkelt liv

5. Torpet var nästa mål och även där ställde en lokalguide upp och berättade om gården och samlingarna. Nog är det tur att det finns idealister som har ork och lust att ta vara på alla gamla bruksföremål.

6. Grötlingbo kyrka, som kallas för Sudrets katedral för att den är så stor

6. Det var första gången jag var på besök i Grötlingbo kyrka och den är verkligen stor. Den är så bred att det är fyra bänkrader med gångar emellan och det har jag aldrig sett i en gotländsk kyrka ute på landet förut. Tornrummet är inglasat, så vintertid används vanligen bara den delen för gudstjänster.

Så blev det dags för hemfärd och det blev verkligen en heldag, för vi var inte i Klintehamn igen förrän klockan var fem. Egentligen tänkte jag börja skriva ett inlägg om resan redan i går kväll, men jag måste erkänna att jag var ganska trött och däckade i tv-soffan tills det var dags för sängen.

Ha en skön Mors dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Utflykter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Årets bussresa med SPF

 1. Gunnel skriver:

  Det verkar ha varit en alldeles perfekt utflykt med kunniga guider på alla stoppen. Det är alltid intressant att få höra lite historia om platserna man besöker. Ha en fin Mors dag. Kram

 2. Vilken trevlig och givande utflykt och så mycket ni fick veta om er hembygd! Bra initiativ av SPF!
  Det jag förundrades över, är alla, för mig, konstiga namn på orterna! Jag förstorade kartan och läste och häpnade. Ni har ett helt eget språk på Gotland. Hoppas att det får förbli så och inte blir utslätat som så mycket blir idag! Underbara, talande namn på orterna!
  Nu väntar jag strax mina gäster – smörgåstårtan är klar och dekorerad efter bästa förmåga…
  Kram, Monica

 3. Helena Sandegren skriver:

  Jag förstorade också kartan, intressant att se. Det blev verkligen en heldag, ni hann med mycket och trevligt såg det ut. Tänk att det finn mjölkrobotar nuförtiden, korna lär kanske sig själva att gå in i roboten och bli mjölkade? Eller får dom maten där?
  Vad tragiskt med soldaterna, usch jag får läsa hela historien vad som hände.

  • Ingrid skriver:

   Korna har tillgång till en smaklig blandning av mat på foderborden, men i mjölroboten väntar det godis – kraftfoder. Så blir de sugna på det går de dit och äter och blir samtidigt mjölkade – under förutsättning att roboten som läser av en bricka i deras halsband tillåter det. Har de fått tillräckligt med kraftfoder och blivit mjölkade nyligen får de vackert masa sig iväg igen och lämna platsen till någon annan.
   Kram

 4. Lambergsfrua skriver:

  Den där automatiserade ladugården låter mycket intressant. Det måste ha känts annorlunda och rätt spännande att se och jämföra med hur du och Åke arbetade med djuren då det begav sig.
  Hela utflykten låter trevlig och välplanerad. Er förening är nog mycket bra och aktiv.

  Vi åker med vår SPF-förening på en tvådagars-tur till Åländska skärgården nu på onsdag och det tror vi kan bli riktigt trevligt.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Hillevi skriver:

  Vilken vacker ”katedral” Grötlingbo kyrka är.
  Så roligt det låter med korna som ”gick in och mjölkade sig om de kände för det”. 🙂 Under min utbildning på Jälla hade de, förutom vanliga mjölkmaskiner även en robotgrop som vi fick lära oss – rätt avancerad teknik. En matrona (ko, menar jag!) tyckte att gropen var hennes, bara hennes och blev förbaskad varje gång en annan ko ville dit… (med fungerade ”pass”, då).
  En väldigt fin bussutflykt blev det!

 6. Så mycket det finns att se ute i världen – men oftast också helt på nära håll, sådant det är lätt att missa och bli hemmablind för. För nog ligger väl Grötlingbo på Gotland?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *