Behöver vi verkligen en särskild kvinnodag

Fredag 7 mars 2008 | 22:25 | 6&#176 varmt, bara lite blåsigt.

I morgon är det den internationella kvinnodagen. En dag som det egentligen är en stor tragedi att den över huvudtaget behöver finnas. 1911 firades kvinnodagen för första gången (den 19 mars) i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz. Förutom att kräva rösträtt och rätt till offentliga ämbeten, krävde man rätt till att arbeta, rätt till facklig utbildning och att få slut på diskriminering på arbetsplatsen.
1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Den internationella kvinnodagen speglar berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. Men är det inte så vi har det idag? Är inte den här dagen en gammal mossig institution som borde skippas? Tyvärr är det ju fortfarande i vårt land inte alldeles självklart med lika lön för lika arbete, kvinnor har inte samma möjligheter till avancemang och kvinnor är inte accepterade inom alla yrken. Vi har dessutom våra invandrare där man har en helt annan kvinnosyn än vi är vana vid. Där finns det mycket att göra! Och världen över sliter kvinnor ont och förtrycks på de mest grymma sätt både verbalt och med hugg och slag.

Om jag ser på jämställdheten från mitt perspektiv, måste jag nog säga, att jag alltid har känt mig jämställd med min man. Vi har arbetat sida vid sida i vårt jordbruk, med olika arbetsuppgifter visserligen, men vi har börjat vår arbetsdag vid samma tid och vi har slutat den vid samma tid och vårt mål har varit detsamma, att få vårt företag att bli lönsamt. Var och en har gjort det den har varit bra på. Inte hade vi blivit mer jämställda om jag suttit ute på traktorn, som jag var dålig på och min man jobbat inne i köket med matlagning, som han var dålig på. Det är inte det att man gör exakt samma saker som är jämställdhet! Jämställdhet för mig inom ett förhållande är att den ena inte utnyttjar den andra för att få egna fördelar i form av fritid eller pengar.

Jag kanske har levt ett ganska slitsamt liv åtminstone under den period när vi hade mjölkkor, med allt arbete det medförde och när barnen var små och man skulle vara ute och jobba med betgallring, höskörd och annat, men det är ändå ingenting att jämföra med hur kvinnorna några generationer tillbaka har haft det. Jag tror att dagens unga familjer, där man kämpar för att fördela allt arbete minutiöst rättvist mellan man och kvinna, har svårt att sätta sig in i hur man hade det för bara någon generation tillbaka.

Vad har hänt inom jämställdhetsarbetet under mina 67 år? Jag har hittat en sida som redovisar vad som hänt inom ekonomi, arbete och utbildning som särskilt berör kvinnor. Sidan har titeln Kvinnohistoriska samlingar Det är visserligen en lång radda med årtal att läsa, men det speglar verkligen utvecklingen. Gå gärna in där, läs och begrunda!

Ett exempel: 1965 fick Sverige, som första land i världen, en lag mot våldtäkt i äktenskap.
Det dröjde dock ända till 1984 innan lagen prövades. Det om något är väl ett tecken på hur långsamt jämställdsarbetet går. Det tog 19 år innan lagen prövades! För inte kan det väl bero på att det inte funnits några skäl att göra det tidigare?

Lite skoj i allvaret – Barns reflektioner om jämställdhet:

“Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen
tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp
barnet, medan pappan gick fram och tillbaka till banken.”
Anette, 7 år

“Att vara ängel är ett typiskt kvinnoyrke.”
Louise 7 år

Skojet kommer från Doris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Humoristiskt, Temadagar, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.