Blåsig söndag – Sommarkök

Det var mulet i morse när jag vaknade och jag vaknade rätt sent, för jag satt och såg på en film på SVT1, som inte slutade förrän efter midnatt. En oväntad vänskap heter den och den är väldigt bra. Jag har sett den förut och skulle bara se början och gå och lägga mig sen, men visst blev jag sittande tills den var slut. 😉

När jag satt och drack mitt morgonkaffet sprack molnen upp och nu skiner solen så vackert, men det blåser hemskt, så det är inte alls skönt ute. Jag var hos Bosse o Carina på förmiddagen och kände att idag struntar jag nog i några promenader.

Det var ju tur att jag gick ut en vända igår på eftermiddagen, för då var det riktigt härligt och sommarjackan var på för första gången.

Nu är det maxat med sippor överallt

I många trädgårdar i samhället är gräsmattorna blåa av scilla och det här kortet är från kusin Görans fd hem på Norra Kustvägen. Jag har så många härliga minnen från det huset, där även min farmor och farfar bott. Farfar var dock död sedan länge när jag föddes och farmor dog när jag var två år, så mina farföräldrar minns inte, utan för mig var det faster Magnhild och farbror Moppe och Göran som bodde där och så Görans mormor Hildur förstås. Henne får man inte glömma bort, Mommo var en väldigt viktig person för mig när jag var barn.

Faster Magnhild blev ensam och när hon inte längre orkade bo kvar såldes huset och det har bytt ägare flera gånger sedan dess. Jag vet inte vad det är för folk som bor där nu, men jag har bytt några ord med dem då de varit ute i Donnerparken med sina hundar.

I den delen av huset med de höga fönsterna som man ser på bilden, var det sommarkök när jag var barn. Det ordinarie köket ligger en trappa upp och när sommaren kom flyttade man helt enkelt ner till markplan, där det fanns ett mindre kök, som kanske från början var avsett som ett grovkök vid slakt och bak.

Det var helt fantastiskt trevligt och jag var väldigt avundsjuk på Göran, för när de flyttade ner i sommarköket var det ju nästan som att flytta till en sommarstuga. I husvinkeln utanför sommarköket var det givetvis en uteplats och där åt man alla måltider, när vädret så tillät och där det nu bara är gräsmattor var det stora trädgårdsland och även ett land med jordgubbar, som höll både Görans familj och oss med härliga bär hela sommaren. Man gick inte in i huset för att gå på toaletten ens, utan var man nere i sommarköket eller ute i trädgården gick man på dasset, som låg längre ner i trädgården.

Jag letade bland mina och mammas foton när jag skulle skriva det här inlägget, men hittade inte ett enda ett där man kan se hur det såg ut i trädgården förr i tiden.

Nu slå forsytian ut.

När jag var nästan hemma igen fick jag se att forsythian lockats att börja blomma av solen och värme och när jag kom hem kunde jag konstatera att det var nästan 18°, men det var då det.

Trevlig fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Nostalgi, Promenader. Bokmärk permalänken.

22 svar på Blåsig söndag – Sommarkök

 1. Znogge skriver:

  Så vacker det är när vårblommorna sprider sig så i gräsmattan. Ska se om jag kan sätta lite lökar här och var. Det låter mysigt med ”sommarkök” och själv minns jag känslan när det var dags att flytta till sommarstugan. Ett helt långt sommarlov låg framför en…

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Något sommarstugeliv har jag inte upplevt, men det var fina somrar ändå när man var barn. Då sken allltid solen och vattnet var alltid varmt…..
   Kram

 2. Karin skriver:

  Så kul med berättelsen om sommarköket och dess tillhörande vanor! 🙂
  Kramar Karin

 3. Lambergsfrua skriver:

  Stilla är en av mina vårfavoriter. Forsythia en annan och gullvivor ej att förglömma.
  Önskar dig en fin avslutning på den här helgen
  Varm kram
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Scilla är verkligen fint, men själv har jag inte lyckats speciellt bra med dem, inte på Stenstugu i alla fall. Få se om de jag planterade i höstas här på Odvalds kunde behaga att sprida sig lite.
   Kram

 4. Pysseliten skriver:

  Våren har helt klart kommit längre på Gotland än här i Uppsalatrakten. Tittade på min forsythia, som fortfarande kämpar med knopparna.

 5. Anna skriver:

  Det var kul att läsa om dina barndomsminnen, Tack för det Ingrid!

 6. Musikanta skriver:

  Här har det blåst en liten storm idag, till och med så att strömmen gick i tio minuter. Grannen har också en forsythia som står i full blom. Intressant det du berättar om dina anförvanter och om sommarköket.
  Kram från Ingrid

 7. Jag såg också filmen, eller rättare sagt en del av den. Efter allt jobb på altanen + några glas vin så orkade jag inte vara uppe och se slutet. Tyvärr! För filmen var bra så länge jag såg den….. 🙄
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Jag drack inget vin, så jag höll mig vaken 😉
   Jag har fått för mig att jag får förmaksflimmer när jag dricker vin, men jag vet inte om det har något samband. Jag tester….

 8. Skogsnuvan skriver:

  Den här tiden avundas jag dig och alla fina blommor. Tänk att ha hela gräsmattan blå av blommor så vackert. Här blåser en kall västanvind idag men snöandet har upphört i alla fall.

 9. Maj-Britt skriver:

  Hej Ingrid! Vilka vackra bilder på alla blommor du har. Fina vädret lördag och söndag bara det inte blåste.
  Kram
  Maj-Britt

 10. Kicki skriver:

  Det är så trevligt när du berättar om dina gamla minnen.
  Vårt förra ställe hade sommarkök i källaren med vedspis och bakugn i muren. Tyvärr hade bakugnen murats igen när förra ägaren satte in oljeeldning på 50-talet.
  Vi använde bara sommarköket som en vanlig källardel, men då när det begav sig fick ingen gå upp i huset för att äta eller annat. Det var väl för att inte dra in så mycket skit från ladugård och åkrar.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Man måste ju försöka hitta på någon omväxling till alla väderleksrapporter. 😉
   Grovkök som användes som sommarkök var nog inte helt ovanligt förr i tiden.
   Kram

 11. Hillevi skriver:

  Så roligt att läsa om sommarköket! Trädgården ser fantastisk ut med all scilla men trädgårdsland gjorde säkert mer nytta! 😉 Jordgubbar sommaren lång låter inte heller så dumt!

Kommentarer inaktiverade.