Bokhyllan


I min bokhylla finns det många olika sorters böcker, men jag har valt att presentera några av de jag läst den senaste tiden. Favoriterna har minsann varierat med åren. Böcker skrivna av Pearl Buck, Yasar Kemal, Nevil Shute och många, många fler har jag burit hem från biblioteket där vi var flitiga besökare förr i tiden. På senare tid har det varit många duktiga deckarförfattare och om du klickar på en boktitel här nedanför så kommer du till en sida med mera information om respektive författare.


Viveca Sten Ninni Schulman


Förr i tiden läste jag verkligen mycket, men nu är det som om tiden inte riktigt räcker till. TV och dator tar för mycket tid. Men litet läst blir det i alla fall. Särskilt sommartid och när man har semester. Jag älskar att ligga ute i solen och läsa. Nästan ännu bättre är det om det är så varmt att man kan ligga i skuggan under ett träd. Då är tillvaron verkligen perfekt.

Sedan har jag upptäckt en sak – Ljudböcker!! Så himla behändigt just när man ligger och solar. Jag tycker ibland att det kan bli ganska tråkigt, även om det är skönt, och att läsa i solen är svårt. Att då få stoppa in en CD-skiva i spelaren och bekvämt ligga och lyssna på bra uppläsningar – det är helt perfekt.

Här kommer några flera lästips

På 70-talet hittade jag en gammal bok som heter ”Vem är en gentleman?” skriven av pseudonymen ”Au revoir”, Artur Möller, och utgiven på Dahlbergs Förlag år 1917. Boken har tillhört Victor Block, som en tid var gift med Ada Block, Gotlands första kvinnliga apotekare och en avlägsen släkting till Åke.

Den är en handbok om hur en gentleman ska uppträda i olika situationer och när man läser den idag, är den verkligen komisk. Den tidens kvinnosyn speglas också och man kan bara vara glad att vi lever under andra förhållanden.

Om boken är en allvarligt menad handbok, eller om den är en satir, ja säg det? Jag ska försöka återge en del av de bästa kapitlen. Stavning och ordformer återges enligt hur de är skrivna i boken.

Gentlemannen hemma, Gentlemannen på teater, Gentlemannen ute, Gentlemannens Klädsel

Blandad kompott

Guldkorn från mailboxen Här har jag samlat ihop skojiga mail som jag fått.

Julläsning