Arnaldur Indridason

Det här är den isländske författaren Arnaldur Indridason, en ny bekantskap för mig.

Jag vann hans bok Frostnätter i ett boklotteri hos Agneta och blev väldigt förtjust i hans sätt att skriva och den ovanliga miljön förstås. Det är inte varje dag man läser en bok som utspelar sig på Island.

Hans första bok, Synir Duftsins, kom ut 1997 och handlade om en polisdetektiv, Erlendur, och hans kolleger. Erlendur har ett trassligt privatliv, han är frånskild sedan länge, hans dotter Eva Lind har drogproblem, och hans son Sindri Snær har alkoholproblem och syns sällan till.

Den här boken är alltså det enda jag läst av Indridason och när jag började läsa den tänkte jag bara starta med något kapitel, men det blev streckläsning. Den var verkligen fängslande.
En kulen höstkväll hittas en kvinna hängande i en snara i sin sommarstuga vid en ensligt belägen sjö. Det verkar inte vara något mystiskt med hennes död, men när Erlendur får ett kassettband …..
Visst låter det spännande!

Nu är han aktuell med en ny bok, Svart Himmel, och den ska jag absolut försöka få tag i när den kommer som pocket.

Mars 2012

Men först blev det den här boken, Mörka strömmar, som jag köpte på bokrean förra veckan.

I den sjunde boken på svenska av den hyllade och internationellt erkända islänningen Arnaldur Indridason får vi följa kriminalinspektör Elínborg, som för första gången leder en utredning på egen hand. Mystiska dofter och mörka strömmar mot det förflutna, som så ofta i Indridasons böcker, leder henne mot den spännande upplösningen på kriminalgåtan.

Mörka Strömmar handlar om en otäck sjuk individ, som söver sina offer med rohypnol och sedan våldtar dem.

Arnaldur Indridason har verkligen lyckats skriva ännu en spännande roman och mitt i mordutredningen visar det sig att Erlendur är försvunnen och boken slutar utan att vi får veta vart han tagit vägen. Det sista spåret är en hyrbil, som hittats parkerad vid en kyrkogård.


April 2013

En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En mörkhyad, tioårig pojke ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med något vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten. Ett fruktansvärt brott verkar ha begåtts.

När Erlendur kommer till platsen är pojkens äldre halvbror Niran försvunnen, och man tror att han har med mordet att göra….

Den här boken handlar mycket om invandrare och rasism. Boken går i moll och Erlendurs sätt att tackla sina personliga problem gör att man verkligen kan fundera på hur han kan fungera som polis och han gör en rad felbedömningar också.

Boken var spännande, men jag skulle önskat att jag kunnat ruska om den här trumpne polisen lite….


Augusti 2013

Julen står för dörren när en anställd på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han även bott. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att offret visar sig ha varit en hårt driven barnstjärna vars karriär fick ett tvärt slut då hans röst försvann i tonåren.
Änglarösten

Boken är väldigt bra och kan väl närmast kan kallas en psykologisk thriller. Vid sidan av fallet med den mördade hotellvaktmästaren/tomten utreder man även en misstänkt barnmisshandel, som visar sig vara något helt annat än man från början trott.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Böcker översatta till svenska är: (enligt Wikipedia)

2000 – Mýrin 03 (svenska: Glasbruket) (filmatiserades 2006)
2001 – Grafarþögn 04 (svenska: Kvinna i grönt)
2003 – Röddin 05 (svenska: Änglarösten)
2004 – Kleifarvatn 06 (svenska: Mannen i sjön)
2005 – Vetrarborgin 07 (svenska: Vinterstaden)
2007 – Harðskafi 08 (svenska: Frostnätter)
2008 – Myrká 09 (svenska: Mörka strömmar)
2009 – Svörtuloft 10 (svenska: Svart himmel)
2010 – Furðustrandir 11 (svenska: Den Kalla Elden)

2 svar på Arnaldur Indridason

  1. Agneta skriver:

    Hej!
    Han ser väldigt sympatisk ut men skriver om hemska saker. Men jag har fattat tycke för Erlendur så jag har just läst Glasbruket som han fick pris för men kan meddela att den handlar om hemska överggrepp och otäcka detaljer och sådant kan då klena jag, leva utan. Kvinna i grönt lär vara den bästa, men vete katten om jag vågar ge mig på den.
    Läste på Violens Boksida att bästa deckarförfattaren 2011 utses nu i november och det ska bli spännande att se vem det blir. Kandidaterna är för mig obekanta. Gäller både svenska och utländska.
    Kram, Agneta

Lämna ett svar