Carin Gerhardsen

När jag satt och letade efter e-böcker hittade jag ännu en deckardrottning, Carin Gerhardsen. Alla böckerna utom På flykt undan tiden, som handlar om en man som blir hållen som gisslan i fyra år i Beirut, ingår i Hammarbyserien och har kriminalkommissarie Conny Sjöberg på Hammarby polisstation på Söder i Stockholm i centrum.

På flykt undan tiden skrev hon 1992 och sedan startar Hammarbyserien med Pepparkakshuset (2008), Mamma, pappa, barn (2009), Vyssan lull (2010), Helgonet (2011), Gideons ring (2012), Hennes iskalla ögon (2013) och Tjockare än vatten (2014).

Den första bok jag läste av Carin Gerhardsen var Tjockare än vatten och jag förstod ganska snabbt att det var fel, för även om böckerna är fristående, så får man följa polisernas liv och leverne och det är en stor del av innehållet i böckerna och att då börja med den senast skrivna var ju lite korkat, men jag hängde med i alla fall och boken är väldigt spännande.

Det är en ganska ruskig historia, som börjar med att en gammal kvinna dränks i sitt badkar. Givetvis räckte det inte med ett mord och mina misstankar om vem som begått dåden gick i olika riktningar. Tjockare än vatten är en thriller som visar hur stor betydelse vår barndom och vårt förflutna kan ha. Hur vårt förflutna formar våra liv. Boken gav mersmak och nu har jag läst även ……

…Vyssan Lull Den handlar om ett brutalt mord på en filippinsk kvinna och hennes två små barn i deras lägenhet. Man hittar inga spår efter gärningsmannen och frågorna blir bara fler och fler. Varför lever barnens svenske far isolerat, utan kontakt med familjen och vem är Erik som brukar hämta barnen på dagis och hur kunde kvinnan ha råd med en lägenhet värd flera miljoner? Och vart har polisen Einar Eriksson tagit vägen?

Samtidigt som polisen försöker lösa morden letar polisen Conny Sjöberg efter sina rötter och försöker få klarhet i varför han drömmer om en rödhårig kvinna. Polisen Jens Sandén lider av sviterna efter en hjärtinfarkt och Petra Westman famlar fortfarande efter identiteten på den man som våldtagit henne. Även den här boken är väldigt spännande och jag har redan lånat Helgonet och Gideons ring också.

Uppdatering 20/10 2014

”Gud är god. I natt vill Gud oss väl.” Det är vad den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tänker när han segnar ner under den mäktiga augustimånen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag.

Jag läste den här boken, och även nästa, på semestern på Mallorca och böckerna är verkligen spännande. Var kanske inte Sven-Gunnar Erlandsson det helgon man trodde från början? Frågetecknen var många innan upplösningen kom och spänningen hölls verkligen vid liv.

En naken ung kvinna springer på en väg i försommarnatten. Morgonen därpå hittar Hammarbypolisen henne utanför pianoteknikern John Gideons dörr på Söder i Stockholm. Men Veronica kan inte berätta vad hon har råkat ut för och varför hon hamnat just där, och John Gideon öppnar inte dörren. Grannarna skvallrar om otaliga tjejer som sprungit där genom åren.
Conny Sjöberg och hans arbetslag vet inte riktigt vad de ska tro. Och vart har John Gideon tagit vägen? När fallet får sin upplösning visar sig många av deras fördomar komma på skam. Det finns medmänsklighet där man minst anar det. Och hos dem man tror att man kan lita på ibland ett mörker, större än det går att föreställa sig.

Jag kan bara säga: Läs den!

Uppdatering 4/11 2014

Snön vräker ner i ett fruset Stockholm. Under samma dag försvinner två kvinnor, oberoende av varandra. Bägge lever i till synes ordnade förhållanden, men när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans mannar skrapar på ytan av familjeidyllen framträder en helt annan bild.

Boken är mycket bra och nu har jag läst samtliga böcker i Hammarbyserien och beklagar bara att jag började i fel ända, för polisernas privatliv går som en följetong i handlingen. Bortser man från mitt misstag så måste jag säga att jag verkligen gillar Carin Gerhardsen och hoppas att det snart kommer någon ny bok av henne.

Lämna ett svar