

De här två reportageböckerna läste jag för en tid sedan och de väcker verkligen många tankar till liv. Vad är våldtäkt och vad är inte våldtäkt? Är inte ett nej alltid ett nej, eller finns det nyanser i det och vem ska avgöra vad som är rätt och vad som är fel? Varför får inte en tjej klä sig som hon vill och till och med bli lite onykter utan att riskera att bli våldtagen? Varför dömer domstolarna som de gör?
Smuts och Dödergök och Alfahannen är en trilogi om mäns våld mot kvinnor och där träffar vi åklagaren Madeleine Edwards och advokaten Jonas Wahl.
Svikaren, Stenhjärtat och Skuggorna är en romansvit om brott som begås mitt ibland oss och där brottslingarna skyddas av allas våra fördomar och förutfattade meningar. Där träffar vi kriminalinspektör Charlotta Lugn och målsägarbiträdet Shirin Sundin.
Jag har läst alla böckerna, förutom då förstås Skuggorna som inte kommit ut ännu, och tycker att de är jättebra. Katarina Wennstam kan verkligen konsten att hålla spänningen vid liv till sista sidan.