Thomas Bodström

Thomas Bodström föddes 9 april 1962 i Uppsala och han är en svensk advokat och före detta socialdemokratisk politiker samt tidigare justitieminister 2000–2006 och riksdagsledamot 2002-2010. Han är också deckarförfattare.

Han är son till före detta utrikesministern Lennart Bodström och gift med mellanstadieläraren Helén Bodström. Paret har fyra barn.

Idealisten är den första och enda bok jag läst av Thomas Bodström och där möter vi advokaten Mattias Berglund, kriminalinspektören Susanne Dahlberg och förre justitieministern Gerd Lundin. Ett brutalt mord på en ung framgångsrik politiker skakar Sverige. När ytterligare ett politikermord sker blir läget akut….

Det var en spännande och helt klart läsvärd bok, även om jag hade lite svårt att engagera mig i de politiska intrigerna som utspelade sig vid sidan av kriminalhistorien. Vissa avsnitt blev rätt flyktigt lästa 😉

April 2012

Det är tre veckor före valet. Partiallianserna och deras lobbyister utnyttjar media för att till fullo smutskasta varandra. När dessutom rättshaveristerna i ”Rättvisa för Sverige” tar till våld är kaoset ett faktum.

Nu har jag läst även Lobbyisten och den var jättebra. Den är väldigt spännande och välskriven och en uppföljare till Idealisten, så persongalleriet är detsamma. De politiska intrigerna i Lobbyisten är intressantare och driver handlingen framåt på ett helt annat sätt än i den förra boken.

Jag ser ju den danska serien Brottet på TV och fick lite vibbar av igenkännande trots att båda historierna som berättas är väldigt olika, men både i tv-serien och i boken kämpar politikerna och polisen en ojämn kamp mot ondskan. Politikerna snubblar väldigt nära anständighetens gräns för att göra upplösningen av dramat till en fördel för sig själva. Både tv-serien och boken gör att man verkligen börjar fundera över hur långt en politiker kan gå för att vara trogen sitt parti och sin övertygelse.

Bibliografi, enligt Wikipedia 18/3 2012

700 dagar i Rosenbad 2003
VM-feber: fotboll, vänskap, besatthet 2006
Rymmaren 2008.
Idealisten 2009
Lobbyisten 2010.
Inifrån: makten, myglet, politiken 2011

3 svar på Thomas Bodström

 1. Agneta skriver:

  Hej!
  Vad intressant att läsa din reflektion om denna boken. Har inte läst något av Bodström, men varit på väg… och kan tänka mig ett det ligger en hel del sanning i handlingen när det handlar om politiker. Han har ju haft insyn 😉
  Hans senaste bok verkar myckt intressant dock.

  Otroligt vad mycket han hunnit med om man betänker hans ålder. Jag som tycker att min dotter Angela som är född -70 är bara ”barnet”…eller är det jag som börjar bli ”till åren kommen”… 😉

  Tack för info. om boken! Kram, Agneta

 2. Kraka skriver:

  Jag har inte läst någon av hans böcker så det vore kanske på tiden att det blir av. Deckare är ju alltid avkopplande, men jag borde nog kanske läsa den där om politiken bakom kulisserna…

Lämna ett svar