Viveca Sten

Viveca StenViveca Sten är chefsjurist på Posten och bor utanför Stockholm med maken Lennart och tre barn. Hon har en juristexamen från Stockholms Universitet och är civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Viveca Sten har även skrivit ett antal fackböcker.

Huvudpersonerna i Sandhamnsserien är polisinspektören Thomas Andreasson och bankjuristen Nora Linde. Var och en av böckerna i Sandhamnstriologin tar sin utgångspunkt i de olika drivkrafter som kan få en människa att göra det mest förbjudna, att begå ett mord. Självbevarelsedrift, maktbegär, ekonomisk vinning, prestige och hämndbegär är några av de drivkrafter vi får möta i dessa böcker.

I den innersta kretsen
20/8-10

Jag har just läst I den innersta kretsen och gillade den verkligen och jag kommer absolut att försöka läsa mer av Viveca Sten. Om boken kan man läsa:

Startskottet till Gotland Runt avfyras utanför Sandhamn en solig julidag. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav.

Offret visar sig vara Oscar Juliander, framgångsrik seglare och vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet. På ytan en känd och etablerad advokat, men skenet bedrar.

Thomas Andreasson och hans poliskolleger börjar kartlägga Julianders liv, och de förs in i överklassens salonger bland hemligheter och lögner. Med sina juridiska kunskaper ser Nora Linde de dolda sambanden. Samtidigt försöker hon att hålla ihop ett alltmer ansträngt äktenskap.

I de lugnaste vatten

21/10-10

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En manskropp inlindad i ett fisknät flyter i land på öns västra strand.
En dryg vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad på ön och Thomas Andreasson från Nackapolisen får ta sig an fallet.
Ledtrådarna är få. Vad hade de döda för anknytning till Sandhamn? Vilken är den felande länken? Plågad av förlusten av sin nyfödda dotter och ett havererat äktenskap kastar sig Thomas in i utredningen.

Nu har jag läst också I de lugnaste vatten och den rätade ut en hel del av frågetecknen jag fick när jag läst ”I den innersta kretsen”. De här böckerna bör man helt klart läsa i utgivningsordning. Jag tyckte mycket om ”I de lugnaste vatten” och nu ligger den sista boken och väntar på nattduksbordet.

I grunden utan skuld25/10-10

I grunden utan skuld är en helt fantastisk bok som berörde mig väldigt djupt. Själva kriminalhistorian är bra, men berättelsen om Thorwald är det som jag tycker var allra bäst och jag ville nästan hoppa över nutidsdelen för att få reda på hur det skulle gå för honom.

Samtidigt berättas historien om Gottfrid och hans fru Vendela och deras barn från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i Sandhamn. Vendela och sonen Thorwald utsätts för psykiskt och fysiskt våld av Gottfrid och Thorwald känner sig aldrig älskad av honom. Dottern Kristina får pappans kärlek och omsorg. Denna historia har betydelse för hur det kommer sig att Lina Rosén blev mördad 2006.


Uppdatering 16 juni 2012

Nu har jag läste även den fjärde kriminalromanen om kriminalinspektören Thomas Andreasson och juristen Nora Linde
I natt är du död och jag tycker att det är den hittills bästa. Det är spännande kriminalroman om hämnd, pennalism och besatthet. Och man får en inblick i en värld, som i alla fall jag varit ovetande om. Är det verkligen under sådana här förhållanden våra kustjägare utbildas?

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd – kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?


Uppdatering 18 december 2013

Jag har just läst I farans riktning och den här gången lånade jag den som E-bok på biblioteket. Mycket smidigt och trevligt att sitta med surfplattan och läsa den. Boken var jättebra och jag sträckläste den på två eftermiddagar. Nu väntar jag på nästa bok….

Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad kvinna den sista båten till ön. På annandagen hittas ett lik på stranden utanför Seglarhotellet och kriminalinspektör Thomas Andreasson får avbryta sin julledighet.

Snart står Thomas inför ett fall med en hotad känd krigskorrespondent, främlingsfientliga strömningar och en ovanligt utstuderad mördare. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren inträffar ytterligare dödsfall.

Samtidigt brottas barndomsvännen Nora Linde med sina egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel. Nora tvingas fatta ett beslut som för alltid kommer att förändra hennes liv.

I farans riktning är den sjätte kriminalromanen om Thomas Andreasson och Nora Linde. Det är en spännande historia om svikna förhoppningar, förträngda minnen och gömd skam.


Uppdatering 6 november 2014

Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel – orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

I maktens skugga är jättebra och väldigt spännande. Jag sträckläste den och stängde till och med av tv:n på kvällen för att jag var så nyfiken på upplösningen. Viveca Sten kan konsten att hålla spänningen vid liv.

2 svar på Viveca Sten

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Ack ja, det blev ytterligare en bok av Tracy Chevalier, ”Damen med enhörningen” som jag just beställt i pocket av Adlibris.
  Men det lär bli den sista också. Övriga finner jag mindre inressanta.
  Är väldigt förtjust i hennes sätt att väva samman människor med konst i olika former, vilket jag är intresserad av.

  Så tog jag mod till mig och beställde en pocket av Björn Ranelid och hoppas att jag inte ska höra hans tjatiga stämma när jag läser den 😉
  Men handlingen verkar väldigt bra och fina kundrecensioner har den fått.

  Hjärtat som vapen, är titeln och handlar om Julia som föddes som dotter till svenska invandrare i Amerika. Hon växte upp under första världskriget, öppen och glad, men redan som barn följde hon instinkten och gick sin egen väg. Tidigt blev hon varse att kärleken och passionen kunde balansera på linan mellan liv och död…m.m. Hennes liv fr. vaggan till graven. Låter spännande, tycker jag.
  Har skrivit en hel del om både dessa böcker och fler nu på min hemsida.
  Nattiskram på dig vännen och tack för tips och besök 🙂
  Utan din bokhylla hade jag nog aldrig hittat vägen till Tracy!

  /Agneta

  • Ingrid skriver:

   Det ska bli spännande att få höra vad du tycker om Björn Ranelid. Jag har inte läst någonting av honom ännu, om han är lika ordrik när han skriver som när han talar?

   Du får avlägga rapport när du läst den!

   Själv har jag börjat på ”Flickan med snö i håret”, som Annette skrev om för lite sen.

Lämna ett svar