Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, allmänt känd som Leif GW Persson är född 12 mars 1945 i Oscars församling i Stockholm och han är en svensk kriminolog och författare, mest känd för sina deckare och framträdanden i TV och tidningar.

Läs mer om honom på hans hemsida. I en krönika i Expressen den 23/12 2012 med titeln Jag är övertygad om att jag skulle vakna som Noblepristagare berättar han mycket om sitt alkoholmissbruk och om hur han får sitt skrivande att fungera trots detta.

Jag hade aldrig läst något av Leif GW Persson när jag fick låna Gustavs grabb av min son. Jag tycker att boken var väldigt självutlämnande och att han verkligen har ansträngt sig och försökt att analysera varför han utvecklats till den person han är idag.

Ett ganska långt avsnitt där han försöker förklara sitt inblandning i Lennart Geijer-affären blev kanske lite tjatigt, men eftersom det nästan drev honom till självmordsförsök, så har det påverkat hans liv i allra högsta grad.

En liten grabb, som växer upp med en mamma som ständigt varit sjuk kan inte ha haft det lätt. En liten grabb som skulle kostas på. En liten grabb som skulle komma sig upp. En liten grabb som skulle göra en klassresa och sluta som en välbärgad man. Hyllad författare, uppskattad kriminolog och professor, känd från både TV och radio, ekonomisk välsituerad, men ganska vilsen i själen med sprit- och matmissbruk.

Nu (jan-12) har jag läst Den döende detektiven och den var väldigt fängslande. Jag tyckte mig nästan höra GW:s torra röst när jag läste den, för han skriver faktiskt som han talar när man hör honom diskutera gamla rättsfall i TV.

Det är kanske inte den mest spännande bok jag läst, men den handlar om så mycket mer än ett brott. Livet och döden, att bli äldre, att bli sjuk och bli beroende utav andra, som vanligt med en härlig humor.

Huvudpersonens levnadssätt och och vanor stämmer ganska bra överens med hur GW själv beskrivit sitt destruktiva liv, som gjort honom beroende av diverse mediciner för att överleva.

Slutet på boken är verkligen överraskande, även om misstanken att det skulle gå som det gjorde dök upp då och då, när jag närmade mig de sista kapitlen.

Det här är den andra boken jag läst av Leif GW Persson, men absolut inte den sista.
Det finns ju en hel del att botanisera i.

BIBLIOGRAFI
Romaner:
1978 – Grisfesten (filmatiserad som Mannen från Mallorca 1984)
1979 – Profitörerna (filmatiserad som TV-serien Profitörerna i SVT 1983)
1982 – Samhällsbärarna (filmatiserad som I lagens namn 1986)
2002 – Mellan sommarens längtan och vinterns köld
2003 – En annan tid, ett annat liv
2005 – Linda – som i Lindamordet
2007 – Faller fritt som i en dröm
2008 – Den som dödar draken
2010 – Den döende detektiven
2013 – Pinocchios näsa är framflyttad till våren 2013 då författaren inte hunnit skriva färdigt den som tänkt.

Självbiografi:
2011 – Gustavs grabb

Jakt- och kokböcker:
Stora machoboken (1990)
Grabbarnas stora presentbok (1991)
Grabbarnas kokbok (1992)
Om jakt och Jägare- från Fagerhult till Sibirien (m. Jan Guillou)

2 svar på Leif GW Persson

  1. Jah Hollis skriver:

    Jag har läst en radda av hans polisromaner och uppskattar dem mycket. Mer än Guillou som jag aldrig förstått mig på.

Lämna ett svar