Vibeke Olsson

Vibeke Olsson Falk är född 24 januari 1958 på Lidingö och hon är dotter till Jan Olof Olsson och Margareta Sjögren. Hon är en svensk författare och baptistpastor, som har studerat teologi och debuterade som 17-åring med ungdomsromanen ”Ulrike och kriget”, om en övertygad tolvårig nazist. Hon har under sitt författarskap ofta återkommit till två helt olika historiska miljöer: Andra världskrigets Europa och Romerska riket.

Jag har läst några böcker av henne för många år sedan ur sviten om Romerska riket, men det är så länge sedan, så jag kommer inte ihåg titlarna på dem, men de var bra, det minns jag i alla fall. Jag har också läst Molnfri Bombnatt och nu senast Sågverksungen.

Vibeke Olssons roman ”Molnfri bombnatt” är en drabbande skildring av tiden kring och under andra världskriget i Tyskland. Det är en berättelse om kärleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel, om att byta medborgarskap och plötsligt vara främling. Det är också en berättelse om Sverige då och, inte minst, nu. ”Molnfri bombnatt” är en viktig bok vars historia aldrig får upphöra att engagera.
Så kan man läsa i en recension av boken och jag håller med, den var verkligen mycket bra och en väldigt viktig bok i kampen mot de makter som försöker inbilla oss att judeutrotningen inte fanns.

Då för 130 år sedan – i månadsskiftet maj-juni 1879 – la 5 000 sågverksanställda ner arbetet i det som blev känt som Sundsvallsstrejken. Deras arbetsgivare hade i lågkonjunkturen fått stora bidrag från staten, men trots detta sänkt arbetarnas löner.
Vibeke Olsson roman tar oss med till sågverket i Svartvik under senvåren 1879 när sågverken runt Sundsvall tystnar och kanonbåtarna kommer. Det är snart elvaåriga sågverksungen Bricken, ströflicka och kasernbo, som berättar.

Jag tycker att boken var väldigt bra, och 2010 kom det en uppföljare, Bricken på Svartviken och den ska jag köpa nästa gång det blir dags för något nyförvärv.

Nu, 27/9-11, har jag läst boken Bricken på Svartviken och jag tycker om den också.

Bricken har blivit ribbkaperska. ”Arbete gör en till en riktig människa”, säger mamma Frida som gärna skulle vilja lära upp henne så att hon blir en riktigt duktig tvätterska också. Men Bricken märker att både hon själv och sågverket håller på att förändras – varför tittar Nilsson så underligt på henne, och vad är det med Jorma som alltid har varit hennes bäste vän? Men snart blir det helt andra tankar som fyller Brickens sinne när hela hennes tillvaro kastas omkull.

Jag kan varmt rekommendera de två böckerna om Bricken, speciellt för den som är intresserad av arbetarhistoria och om hur livet kunde vara för sågverksarbetarna vid sekelskiftet.

  Boklista

  * Ulrike och kriget (1975)
  * Ulrike och freden (1976)
  * Hedningarnas förgård (1982)
  * Kvarnen och korset (1984)
  * Sabina (1985)
  * Sabina och Alexander (1987)
  * Krigarens sköld (1988)
  * En plats att vila på (1989)
  * Dagsmejans hopp, predikan och dikt (1984)
  * Den vackraste visan, Självbiografi (1990)
  * Jolo – författaren som var vän med vardagen (1991)
  * Kastellet (1992)
  * Marcus (1993)
  * Marmeladprovet (1994)
  * Molnfri bombnatt (1995)
  * Vinden går över gräset (1997)
  * Sabinas bok (1998)
  * Helhet och glädje (2000)
  * Koltrasten i Tegnérlunden (2001)
  * Skymningens nådatid (2005)
  * Änglar och sparbeting (2006)
  * JOLO: Allsvensk idyll (2007)
  * Murkronan (2008)
  * Sågverksungen (2009)
  * Bricken på Svartviken (2010)

5 svar på Vibeke Olsson

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Så kul att du uppdaterat din bokhylla som jag älskar att botanisera i 😉

  Att försöka sätta sig in i hur en flicka på 11 år tänker kan inte vara lätt inte. Handlar historien dessutom om samhället så krävs säkert en hel del förarbete om Sundsvall och allt som hände då under strejken m.m.
  Vibeke kan ju knappast skriva om sig själv med tanke på var hon vuxit upp och vilket arbete hon har.

  Handlar Sågverksungen om hur mycket en 11-åring uppfattade av strejken? Hur den påverkade henne och familjens liv?

  Har aldirg hört talas om Vibeke men så glömmer jag alltid bort författarens nam samt bokens titel men däremot kan jag berätta innehållet, i detalj, om berättelsen ”tagit tag i mig”.

  Att få en bok publicerad vid så unga år som 17 låter otroligt och att skriva om ett sådant ämne vid den åldern är väl inte så vanligt.
  Kanske det är hennes religion som gör att hon söker någon mening med allt som hänt i ”krigets namn” och ofta också i religionens namn.

  Romerska riket låter riktigt intressant så nu får jag leta efter något på Adlibris. Bra tips för min smak 🙂 Tack!

  Om kriget orkar jag inte varken läsa eller höra mera. Men nog borde det undervisas i skolorna ordentligt om vad som verkligen hände i Polen, Tyskland m.m. Och inte bara om judarna utan även Romerna som utrotades, men om dom talas det sällan

  Lätt hänt att dom ”köper” tokerierna om att utrotningen aldrig existerat. Nu finns det ju inte heller så många i livet som kan berätta hur det var.

  Verkar inte som om dagens unga har en aning om vad som hänt och allt kan upprepas. Kanske utrotning pågår utan att vi märker det, som det var då, under ” 2:a kriget.”

  Usch jag, det kokar rejält nu, inte ”bara” i Egypten utan även i flera andra länder i området och mer lär det bli. Och visst ligger mycket av religion bakom. Fundamentalisterna börjar ifrågasättas, med all rätt anser jag. Dags att kvinnan betraktas som en levande varelse med hjärna ! ! Usch så arg jag blir.

  Jag har läst några kapitel i senaste boken av Marian Keyes . Berättelsen handlar om olika människor som bor i samma hyreshus så varje kapitel kräver att man kommer ihåg vad som hände just den personen några kapitel tidigare. Låter lite rörigt men det blir nog bättre framöver när jag lärt mig vad alla hyresgästerna heter och sysslar med.
  Det är den ”oväntade gästen” som berättar så jag undrar jag…är det ett spöke/ande?

  Nu är det dags för lite ätbart samt TV.

  Ha det så gott!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Hela Vibeke Olssons författarskap genomsyras av hennes intresse för religionen, hon är ju också baptistpastor, men det är ingenting som känns påträngande eller störande på något sätt.

   Jag vet att jag läste de där första böckerna från Romarriket och tyckte att de var jättebra och väldigt spännande. Speciellt en, som jag nu inte alls kommer ihåg vad den heter, men den handlade om striden mellan protestantismen och katolicismen där man fick stå upp för sin tro i strider på Colosseum.

   I Sågverksungen är det den 11-åriga Bricken som berättar om hur hon upplevde strejken och om under vilka svåra förhållande de levde. Hennes föräldrar förlorade tre barn på grund av svält. Mycket elände får man läsa om, men grundtonen är ändå ljus och förhoppningsfull.

   Jag läste en recension av boken där man tycker att den kanske är lämpligare som en ungdomsroman och att den innehåller lite för mycket pekpinnar. Hon vill berätta om hur människor borde vara och om hur ett land ska styras för att gagna de flesta. Man tyckte dock att boken är välskriven och att Vibeke Olsson är en skicklig berättare och att romanen är författad med en stor kärlek till ordet.

   Ha en fin fortsättning på kvällen!
   Kram Ingrid

 2. Kerstin skriver:

  Hej!

  Jag har Vibeke Olsson som en av mina favoritförfattare. Jag har läst alla böckerna från romartiden och fascineras mycket av dom. Nu har jag gjort bekantskapen med Bricken och läst båda böckerna om henne. Gillar dom helskarpt! Det är ju mycket av min historia eftersom jag bor i Medelpad och har ofta hört talas om Sundsvallsstrejken. Kul att läsa om den i romanform.

Lämna ett svar