Bornholm dag 2 – Södra turen

Jag börjar med svaret på en fråga jag fått i kommentarerna – vi bor på hotell Griffen i Rönne. Någon havsutsikt har jag inte, annars ligger hotellet precis nere vid havet.

I natt har det regnat lite, men det var soligt och fint när jag vaknade i morse och jag funderade på vad som var lämplig klädsel för dagens äventyr. Det var tur att jag inte följde min första impuls och valde shorts, för det har varit en ganska blåsig och kylig dag, men solen har värmt gott emellanåt.

09.30 samlades vi vid bussen och i dag skulle södra delen av Bornholm utforskas, men först gick färden in i ett skogsområde Allmindigen där vi gjorde ett besök vid ett minnesmäre.

Rytterknegten är ett minnesmärke från då kung Fredrik VII besökte ön. Där kunde man klättra upp de 118 trappstegen och beundra utsikten. Jag avstod!

Sedan fortsatte vi tvärs över ön och fram till Gudhjem där vi tog kursen söderut och nästa stopp blev vid Melsted där vi besökte en museigård där man bedriver jordbruk enligt äldre sätt.

Hästarna selas på och sedan såg vi hur bonden harvade med dem på åkern intill.

Naturligtvis hade de en gårdsbutik där det fanns massor av lokala produkter att köpa. Jag tror att de var belåtna efter vårt besök.

Nästa stopp blev inte så långt därifrån, för igår pratade guiden om de härdiga fikonträd som finns här på ön och några hade frågat henne om var man kunde köpa plantor. Hos Hvide Hus fanns de, så hon hade ordnade ett besök där. Det är många små fikonträd som får emigrera till Gotland.

Nästa stopp var i Svaneke där vi hade fri tid för lunch. Eva och jag åt ett smörrebröd med friterad spättafile. Det var underbart gott! Nu vet jag hur en nyfriterad spättafile ska smaka!

Efter maten gick vi och tittade lite i butikerna som sålde glaskonst och sedan var det dags att gå till bussen.

Under resan längs kusten berättade Sanna om platserna vi passerade; Aarsdale, Svenskehamn, Nexö och Balka och snart var vi framme vid ön södra spets; Dueodde.

Dueodde är en 7 km lång sandstrand med sand som är så finkorning att man använder den i timglas. Från parkeringen gick det en 500m lång träspång ner till stranden. Verkligen imponerande!

Dagens sista stopp blev vid Nylars där vi fick se ännu en rundkyrka.

I Nylars drack vi också den här dagens sista busskaffe.

Nu får vi se om havet lugnar ner sig tills i morgon, för då är det hemfärd. Det är nog tur att jag har sjösjuketabletter med mig, för katamaranen är nog inte nådig att åka med om det är sjögång!

Trevlig kväll!

Skickat från min HTC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bornholm, Mobilt. Bokmärk permalänken.

12 svar på Bornholm dag 2 – Södra turen

 1. Znogge skriver:

  Dueodde är verkligen en alldeles fantastisk strand väl värd ett besök och gärna ett bad också. Fast vädret var väl inte helt optimalt kan jag tänka… Hoppas det blåser mindre i morgon men tyvärr är det ofta sjögång till och från Bornholm.

  Kram och trevlig kväll!

 2. Det var väl roligt för dig att besöka en gård, där kände du dig väl mer hemma än de flesta! Och återigen, så kul att du har sällskap av en reskamrat från en tidigare resa! Ni verkar trivas ihop!
  När jag ser dina bilder, så slås jag igen av hur likt Skåne, Bornholm är!
  Kul med fikonträd! Vår äldsta dotter satte ett sådant för två år sedan och det har redan burit ganska många fikon – få se hur det blir i år…
  Sammantaget låter det som en trevlig resa du har varit på, och vädret har väl varit ganska lagom; det är inte kul om det blir för varmt!
  Tack för att du delat med dig och hoppas att vinden mojnat tills i morgon!
  Kram, Monica!

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att höra att din dotter lyckats med sitt fikonträd. Då finna det nog hopp för den här importen också.
   Det har varit en trevlig resa även om hemresan blev lite motig..
   Kram

 3. Helena Sandegren skriver:

  Så mycket du upplever. Gården var väl intressant, snällt av bonden att sela på hästarna och visa.
  Hoppas alla fikonträd som köptes kommer att trivas på Gotland.

 4. Elisabeth skriver:

  Bornholm har mycket att bjuda på, men blåsten kunde jag förstås avstå ifrån. Bornholm får hamna på önskelistan för framtida resmål.

 5. Gunnel skriver:

  Du har hunnit med mycket under din vistelse på Bornholm. Köpte du också ett fikonträd? Kram

 6. Bosse Lidén skriver:

  Tack för svaret. Vi tänkte ta in där någon gång när vi bara åker över till Rönne. Gigi visade fina bilder därifrån förra året. Kul att få följa med på dina stopp. Vad mycket som hinns med på en dag. Förra gången bodde vi i Dueodde. Vad sugen jag blev på färsk spätta. Mums! Sorry. Dagens vind har inte varit att leka med. Tur du hade tabletter med dig. Hoppas du är helnöjd med resan.
  Kram Bosse

Kommentarer inaktiverade.