Censur

När man inte får säga negerboll och negerkung och när Pippi Långstrump och andra barnböcker måste skrivas om för att ordet neger finns med, kan man verkligen fundera över hur det kan vara att man i en film kan få säga ”Hi´s a negro”. Borde inte den filmen i rättvisans namn förbjudas? Om inte borde man gå in och redigera bort såna förbjudna ord!

Filmen som jag sitter och ser heter Ombytta roller och det är Edie Murphy som fick tillmälet ”negro”. Filmen är inte speciellt bra, så jag lämnar den nu i reklampausen och koncentrerar mig på något annat.

I kväll ska jag se ”Så ska det låta”, ”Arne Dahl:Dödsmässa” och ”Fortitude”. ”Fortitude” är en fiktiv plats och efter förra avsnittet vet jag inte riktigt vad serien handlar om egentligen eller vem som mördar vem och varför, men i kväll är det del 2 av 12, så den ska få en chans till. Lossnar det inte blir det det sista för min del. Hur som helst blir det ”senafte”, men vad gör det, jag sover ju så länge jag vill i morgon. 😉 Det är helt klart en av fördelarna med att vara pensionär.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Film, Tyckt. Bokmärk permalänken.

22 svar på Censur

 1. Gunnar skriver:

  Jag är lite trött på Så ska det låta även om det är ett bra program. Vi kollar på
  TV 8 och döden i paradiset istället.

 2. Madde skriver:

  Go´kväll Ingrid!
  Vad ser jag, skulle inte ”Ombytta roller” vara bra???!
  Jo för sjutton, det är ju en riktig klassiker från 80-talet där Eddie Murphy är i sitt esse och som faktiskt var/är bra!
  Kanske en generationsfråga men jag tycker den håller än och att den är kul, du tyckte inte det och inte min son heller när jag försökte pracka på honom att se en gammal go´ rulle med sin mor från hennes ungdom för ett halvår sedan.
  Sonen tyckte den var kass så han lämnade den goa rullen, det är kanske bara min 70-tals generation som har vett att gilla den. 😉
  Hoppas du haft en bra söndag i övrigt, kram Madde 😀

 3. Geddfish skriver:

  Här satte jag på Så ska det låta, men gick därifrån, fick samtal från yngsta dottern, och programmet är jag ibland lite trött på, det är tjo och tjim och det beror på sinnesstämningen vad jag orkar med. Just nu känns det pirrigt inför morgondagen, väl mest pirrigt för dottern egentligen.
  Kvällskram, Gerd, som måste upp tidigt i morgon bitti.

 4. Agneta skriver:

  Klart det går att redigera bort ordet men det är ju USA…kanske inte är lika noga som vi? Spridningen av Astrid Lindgrens böcker bland små barn är ju enorm världen över men filmen ses nog inte av de små som ska lära sig rätt uttryck med all rätt.
  Ska se på Poirot tror jag eller Walander. Fortitude har jag inte ens börjat se men många avsnitt återstår ju. Ja jösses vilka problem vi har Ingrid 😉
  Så ska det låta har jag tröttnat på. inget spontant program utan allt är ju på förhand redan bestämt ty alla kan teexterna till alla låtar, bara sådär 😉

  • Ingrid skriver:

   Jag tänkte faktiskt inte på hur man översatte repliken. Skrev man verkligen det förbjudna ordet neger?

   Börja inte se Fortitude, det är helt bortkastad tid. Jag har sett nog.
   Kram

 5. Kraka skriver:

  Jag är inte någon vän av att man censurerar och skriver om böcker. Det är ändå ett slags tidsdokument som borde få vara som de är. Sen kan man ju sätta ett extra förord till dem om man vill och förklara just en sådan sak.

  Kram

 6. Znogge skriver:

  Jag håller med Kraka. Böckerna är skrivna i en tid när mycket var annorlunda. Att låta originalet vara och skriva etty extra förord tycker jag är bra. Det är viktigt att ha avsikten i åtanke och jag tvivlar starkt på att Astrid Lindgren hade för avsikt att såra eller kränka någon. Hade hon levt och skrivit boken i dag hade ordvalet säkert varit annorlunda. Man kan inte tolka in rasism i allt…

  Kram och god måndag!

  • Ingrid skriver:

   Jag håller helt med dig. Att censurera och skriva om böckerna när man ger ut nya utgåvor är helt fel. Samma öde har ju flera författare drabbats av. Ett förklarande tillägg vore helt tillräckligt.
   Kram

 7. Kicki skriver:

  Jag tycker inte att det är nåt att bråka om, ifall nån säger neger eller negerkung. Jag tycker inte att AL böcker skulle göras om.
  Vi tittade på Så ska det låta, men det är så himla tillagt, riktigt tydligt blev det när Kalle började kompa en bit på fiolen, innan dom ens var klara på hur låten gick som skulle gissas på.
  Här snöregnade det hela dan igår, idag duggregn. Snön sjunker snabbt och det är huvudsaken.
  Våren är definitivt i antågandes även här.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Tävlingsinslaget i ”Så ska det låta” har jag slutat tänka på, för det existerar inte, men jag tycker att det är bra underhållning i alla fall.
   Så skönt att ni också börjar få lite vår!
   Kram

 8. wiolettan skriver:

  Håller med dig, lika för alla. Fast, jag tycker ju att detta går lite i överdrift. Låt böckerna vara som de är skrivna en gång.
  Vi hade spelat in en repris av Colombo som vi såg, underbar deckarserie tycker jag.
  Kram och trevlig dag.

 9. Birgitta skriver:

  I lite äldre skrifter benämns bl a tattare. Det skulle man aldrig säga idag. Tattare var bl a romer. Men vi kan väl inte censurera skrifterna? Då går ju en del kunskaper och vår historia förlorade. Istället för neger använder vi idag ”färgade”. Vadå färgade? Gröna? Röda? Blå? Och jag tror att många av oss överhuvudtaget inte lägger något negativt med ordet ”neger” eftersom vi inte haft något slaveri och nedsättning av negrer i vår historia. Ja ja….

  Jag gillade Eddie Murphy. Om jag inte har fel så finns han inte i livet längre. Men att gilla någon är ju en smaksak:) Och serier tittar jag sällan på. Då är man plötsligt bunden till vissa tider. Tycker jag har tillräckligt med tider att hålla (jobb du vet).
  Ha en fin vecka!
  Kram

 10. Ja-a du … håller med…
  Blev ett halvt väldans hallå på min blogg då jag tog upp ordet ”negerkyssar” – ett godis som förr hette så i Finland… En del läsare förstod att jag aldrig skulle komma på tanken att säga N-ordet om det sårade nån. Men det sårar ju inte alls alla mörkhyade. Jag tycker inte ordet neger är fult, men, men…
  Kram till dig och fint att du tog upp det här!

 11. Lollo skriver:

  Jag vet knappt vad man ska våga säga eller skriva längre. Jag kan inte minnas att jag upplevde ordet neger som nedlåtande på något sätt när jag var barn. Tiden har gett ordet en annan innebörd.

  Kramis

Kommentarer inaktiverade.