Dagens namn Amalia / Funderingar kring digitaliseringen

Torsdagen den 20 april 2006

 Idag har vi haft regn nästan hela dagen, helt enligt prognoserna. Åke visste inte riktigt vad han skulle göra på förmiddagen, så han cyklade 5 km på sin motionscykel och sedan såg han en fotbollsmatch på TV. Utmattad av all idrott gick han sedan ut och högg tjärved. Jag roade mig med strykning och mangling. På eftermiddagen tog vi en tur med bilen och var och handlade.

Dagens namnsdag är Amalia och Amelie. Jag känner ingen med de namnen, men Åke hade en faster som hette Amalia, på gotländska kallad "Amli". Det var en person som det gick många historier om och jag beklagar verkligen att jag aldrig fick träffa henne. Hon dog straxt innan vi gifte oss.  Henne fick jag alltså aldrig tillfälle att tala med, men visst är det väl så, att när man är ung, bryr man sig inte om att ta vara på vad de gamla har att berätta och när man själv blir så gammal så att man är intresserad av det, då är det för sent, då finns inte de gamla kvar längre. Vi har gamla fotoalbum där vi inte vet vilka personerna är och nu finns det inga gamla kvar längre som kan berätta det för oss.

Man kan ju fundera över hur det kommer att bli i framtiden. Vi fotograferar med vår digitalkameror och lägger över en massa kort i våra datorer och på CD-skivor. När vi inte kan hantera datorn längre, eller den lägger av, då har vi inga foton kvar och inga album att titta i! Jag försöker skärpa mig och skriva ut en del, inte allt, för man fotograferar ju så mycket nu, men  jag räknar med att den dag jag inte kan sköta datorn, så kanske jag kan ha behållning av att titta i ett vanligt fotoalbum i alla fall. Nu tänker jag inte lägga av på bra länge, men man kan ju fundera.

Likadant är det med det här bloggandet. Min "vanliga"dagbok, som är en 10-årsdagbok, där jag gör noteringar om väder och vind, vad vi gör på gården, om sådd och skörd, om resor, om de gäster vi haft och om de bjudningar vi varit på,  finns ju kvar för barn och kanske barnbarn, om de skulle vara intresserade. Jag har nu skrivit  dagliga anteckningar i 24 år. Det är inga dagböcker i egentlig mening, utan det är just anteckningar. 

 Vad har hänt med det här som jag sitter och skriver nu i den här bloggen om 25 år? Det tål att fundera på……………


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i IT & Internet, Tyckt o Tänkt. Bokmärk permalänken.