Datautbildning med SPF

Idag har jag varit borta hela dagen, för jag hade lovat att åka med vår ordförande i pensionärsföreningen, Börje Jemt, till Visby för att vara med på en informationsdag med inriktning på data. Informationen skulle börja klockan tio och vi gav oss iväg vid niotiden och var på plats i god tid, så vi satt i bilen och väntade på de andra deltagarna.

Efter ett tag kom mannen, som höll i det hela och som skulle se till att vi kom in. Han stod där vid dörren och knappade på kodlåset medan Börje och jag satt i bilen och väntade, men ingenting hände. Det visade sig att han skrivit upp koden på en lapp och det var den där lappen han inte kunde hitta. Han letade i plånboken och i alla fickor, men den var borta. Han försökte komma ihåg koden och testade med alla möjliga kombinationer, men fick inte upp dörren.

Till slut hade alla som skulle vara med kommit och vi stod där utanför i snålblåsten och frös. Nej, vi kom inte in! Nu började han ringa till diverse medhjälpare och efter ett tag fick han tag i en kvinna som hade tillgång till nycklar till lokalerna, men hon bodde ganska långt borta, så han fick ta bilen och åka och hämta henne. Medan han gjorde det gick vi till närmaste fik och värmde oss med en kopp kaffe.

Vid elvatiden, en timme efter utsatt tid kom vi äntligen in och kunde logga in på våra datorer. Bengt, som höll i utbildningen, var en lugn och trevlig lärare och han hade mycket nyttig information att dela med sig av. Även om jag tycker att jag är ganska datorvan, så var den här dagen inte på något sätt bortkastad. Det finns alltid nya saker och finesser som man inte känner till. Det gäller bara att komma ihåg allting!

Efter en timme var det ju lunchdags och då gick vi iväg och åt på en lunchrestaurang i närheten. Vi snabbade på och var snart tillbaka för att fortsätta att försöka sätta oss in i hur SPF:s hemsida fungerar. Det är inga större problem med den tycker jag. Den är lätt att jobba med och det finns en väldigt bra manual till den, så nog ska jag kunna hjälpa till med att hålla den uppdaterad.Här informerar Bengt om PIM

PIM är en sida som drivs av Skolverket och där finns massor av informtion och utbildning för den som inte är så van att hantera en dator. Några nedladdningsbara gratisprogam finns de också där, bland annat ett bildbehandlingsprogram som heter PhotoFiltre och det är bra mycket bättre än Paint som jag har på laptopen, så det har jag redan laddat ner.

Jag kom inte hem förrän vid fyratiden och då satte jag igång att förbereda inför morgondagens årsdagsfirande och nu har vi just ätit middag.

Ha en trevlig lördagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Daterande, SPF och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Datautbildning med SPF

 1. Berit skriver:

  Hej Ingrid!

  Först måste jag tacka för grattishälsning till min årsdag och ja, jag har väl landat nu tror jag iaf:-), fast jag har svårt att ta till mig detta det måste jag säga.

  Vilken härlig dag du verkar ha haft idag, alltid spännande med nya impulser och som du skriver en del saker snappar man upp och använder.

  Igår var vi på Robert Gustavssons Show på Rondo och han är verkligen riktigt tokig den mannen, men på ett härligt sätt. Vi åt god mat och skrattade väldigt mycket tillsammans med dotter Gunilla och hennes man.

  Ha det så gott och hälsa till Åke!
  Kramar
  Berit

  • Ingrid skriver:

   Du ska se att om ett par dagar har du glömt att du passerat de 70 och allt känns som vanligt!

   Så kul det måste ha varit att se Robert Gustavsson live. Han är ju jättebra och så rolig 🙂

 2. Skatan skriver:

  En fullmatad dag ser jag att du har haft. Innehållsrik. Jag tror jag skall försöka gå in på den där sidan och prova Photofiltre … det låter spännande.

  Sov gott så småningom. Nu skall jag ta kvällsrundan med StinaFina …

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Det tycker jag absolut att du ska göra, testa bildredigeringsprogrammet alltså 😉

   På Pimsidan finns det också en informationsvideo om hur man använder sig av PhotoFiltre. Kolla under fliken Bild!

 3. Znogge skriver:

  Full rulle hos dig läser jag. Tur att det löste sig så att ni inte körde dit i onödan.

  Kram

 4. Ailas skriver:

  Kul dag du har haft, även om starten blev lite seeeeg. 🙂

  PIM använde vi en del inom gymnasieskolan och jag har varit handledare för PIM upp till nivå 4. Det fina med PIM är att det hela handlar om praktiska saker, till skillnad från alla teoretiska kurser. Det finns hur mycket roligt som helst att göra, bara man tar sig tid!

  PhotoFiltre använder jag ibland på bloggen. Det är ett enkelt och användbart program och det bästa är alltså att det är helt gratis.

  Jag är kvar i Stockholm och saknar min egen dator, men håller i gång lite med denna Mac som jag inte riktigt är vän med…

  Vill önska dig en trevlig söndag!

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att höra att du använt och även varit handledare för PIM. Jag tror att pensionärer som inte är så vana vid datorer kan ha väldigt stor nytta av den sidan. Man ska eventuellt försöka ordna en studiecirkel baserad på PIM.

   Ha en fin söndag själv!

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Tack för ditt mail och kommentarsvaret kommer som ett brev på posten 🙂 En väldigt bra funktion!

  Årsdagsfirande skriver du att det är i dag! Grattis till vem det än är…maken?
  Men usch på mig, så nyfiken jag blir :-))

  Nattiskram, Agneta

 6. Hejsan Ingrid !

  Du har ju också varit på en riktig runda på Lördagen.Det verkar mycket intressant, lära mer om datorn.Jag kan mycket men inte allt på långa vägar.
  Du vet bara få in foto på skrivbloggen, är jag totalt kass på.
  Idag ännu mer sol 6 minus, ska gå ut och fylla på talgbollarna jag köpte igår.Sen ska jag (måste) ta ett fotbad och klippa naglarna, lite bökigt med mitt omfång att nå dem,synd att det ska kosta så mycket att gå till en fotvårds-specialist.Tänk vad kosing jag kunde tjäna. hihihi

  Ha en skön Söndag.Nu får jag inte glömma gratta Din Åke i morgon.

  Kram och ha en fin Söndag.

 7. skogsnuvan skriver:

  Du som är så dukig på data kanske inte behövde den där kursen men det är som du säger. Det finns alltid något nytt att lära sig och kanske friska upp det man egentligen vet men har glömt när man inte använder det dagligen.

 8. Janne skriver:

  Hej! Jag tror det är bra för äldre att få se vad data och internet är. Många här där vi bor är tyvärr rädda för datorer och internet. vad är man rädd för. Att datorerna ska äta opp pengarna på bankboken eller ? Gapskrattar !! Ha en fin dag nu !

  • Ingrid skriver:

   Jag tror man mest är rädd för att göra något fel, så att man förstör någonting. Min svåger lyckades radera hela hårddisken av misstag och det var inte speciellt roligt och mycket tid och jobb gick åt för att återställa allting.

   Ha en fin dag du också!

 9. Lambergsfrua skriver:

  Vad knepigt att ingen annan hade tillgång till koden, så att man kunde ringa för att få den. Nåja, det löste sig ju i alla fall och ni fick en trevlig dag.

  Önskar dig och din Åke en fin söndag!
  Varma kramar,

  • Ingrid skriver:

   De har ett fiffigt system, där de som ska ha tillgången till kodlåset får dra ett kort av något slag (ICA-kort, bankkort eller något liknande), sen får man en kod som gäller bara det kortet.

   Det gör att någon som har ett kodat kort måste infinna sig för att öppna.

   Så alla har olika koder till sina respektive kort. Han hade varit där dagen förut och fått en kod till sitt ICA-kort och det var den koden han slarvat bort.

 10. Lambergsfrua skriver:

  Oj, jag glömde att gratulera på Årsdagen – jag anar att det är Åke som fyller år.
  Hoppas ni får ett trevligt firande 🙂
  Kramar,

 11. ingmarie skriver:

  Photofiltre är det ett bra program tycker du och har du det på svenska, har du någon bra sida man kan ladda ner det på
  var i klinte idag på auktion men tyckte det mest var skräp
  ha en fin söndag

  • Ingrid skriver:

   Idag blev det ingen auktion för oss, eller rättare sagt för Åke, för det är mest han som brukar titta in där för att se om han hittar några bekanta.

   Jag har mailat till dig om programmet, länken i inlägget: http://pim.skolverket.se/EN leder till PIM:sidan där programmet finns att ladda ner, det är på svenska.

 12. Astrid skriver:

  Men det kan inte vara mycket som du har att lära
  Men det är nog så att även om man kan så får man hela tiden lära sig nya saker
  Ibland så undrar jag om man någonsin kan bli fullärd
  Jag får känslan ibland att ju mer jag lär mig desto mindre kan jag

Kommentarer inaktiverade.