December – Luciadebatt

Krubban han lutar sig över fylles av doftande klöver.
Pålle i stallet hade en dröm och vem har inte det.
Vem hade inte det.

December inleds med en ganska fin dag. Det var ett par grader kallt i morse, men nu är det 3-4 plus och en blek sol, men SMHI påstår att det ska kunna bli snö i kväll.

I dag fick jag öppna den första luckan i mina julkalendrar och det gick väl sisådär. Chokladkalendern kunde man i alla fall lita på, för där fanns det under lucka nr 1 en liten chokladkagge fylld med en god dryck, sämre var utdelningen på trisskalender, men det var ju inte oväntat precis.

Ingen vinst i dag

Dagens beting – sy gardinkappor till sonhustrun. En är klar, men jag måste nog hem till henne och prova, så att jag ser att det blir som det ska. Det är inte kul att sy fel och så få sprätta upp sedan. Jag hade en så bra sprättkniv en gång i tiden, men den har tydligen fått fötter och stuckit iväg någonstans, så det gäller att det blir rätt i sömmarna med en gång.

Nu är Gotlands Lucia 2016 vald och på helagotland.se debatteras om man får vara vad man vill i Luciatåget.

– Här får alla vara precis vad de vill. Det säger Tina Örnberg, rektor på Montessoriskolan i Visby.
– Om en kille vill vara lucia, varför ska vi säga nej? frågar sig Tina Örnberg.

När Krister gick på Lekis ville han vara Lucia och det fick han minsann vara. Han lussade hela dagen och ingen tyckte att det var något konstigt. Konstigt känns det därför att den debatten kommer upp nu, nästan 40 är senare! Har vi inte kommit längre?

Ha en fin torsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Odvalds, Seder o bruk, Tänkt. Bokmärk permalänken.

18 svar på December – Luciadebatt

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vilka fina gardiner du håller på at sy! Det tyget gillar jag verkligen. En sån där ”sprätt” har jag kvar i min sylåda och är evigt tacksam för det. Jag har en förmåga att ordna sömmar, som behöver sprättas lite… 😉
  Det är alltid lika trevligt att komma in till dig här och läsa dina inlägg och titta på bilderna. Jag har inte besökt dig på några dagar, men nu har jag läst ikapp.
  Här är det gråväder idag men varken regn eller snö och temperaturen runt nollan. Om en stund ska både MiML och jag till tandläkaren på årskontroll och sedan hoppas jag kunna få tid att sitta vid datorn med bilderna från vår minikryss Oslo-Köpenhamn med besök på Tivolis julmarknad.
  Ha en bra fortsättning på dagen!
  Varm decemberkram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Hoppas verkligen att det gick bra för er båda hos tandläkaren. Jag vet att jag har en kallelse på gång när som helst.
   Då ser jag fram mot fina bilder från er resa!
   Kram, Ingrid

 2. znogge skriver:

  Jag måste erkänna att jag är lite kluven till det där med Lucia. När det gäller små barn så låt dem välja men jag är inte lika säker på att jag skulle uppskatta om en skäggig yngling var Lucia. Kanske tänker jag inskränkt men…

  Lycka till med sömnaden och ha en bra eftermiddag!

  • Ingrid skriver:

   Var och en får tycka och tänka som man vill och som jag skrev i en kommentar tidigare, så hade vi ett helmanligt luciatåg på södra delen av ön för några år sedan.
   Jag tror sömnaden blev bra, men det tog mig i stort sett hela dagen.
   Kram

 3. Anne-Lie skriver:

  Ingen vinst för mig heller i Trisskalendern. Hoppas på bättre tur i morgon.
  Kram!

 4. Gunnar skriver:

  Hon har det bra din sonhustru som får nya gardiner. Håller med om att Luciafrågan borde ha varit klar nu. Men ibland går utvecklingen två steg fram och ett steg bak

 5. Jättefint tyg till de nya gardinkapporna! Jag gillar handarbete, men just sy är jag inte så road av. Raka sömmar på maskin går an, men inte mycket mer…
  Det är väl skönt att alla som vill får vara Lucia, annat var det när jag var barn! Det går framåt, om än långsamt! Märkligt att ifråga sätta det nu!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag gillar inte att sy och precis som du så nöjer jag mig med raksöm på maskinen. Men det tar sin tid och jag har hållit på nästan hela dagen, men så blev det två kuddar också.
   Visst är det en märklig fråga?
   Kram

 6. Geddfish skriver:

  Det finns ju en del tjejer som vill vara pepparkaksgubbar. Men så låt dem få vara det, då.
  Sen kan man väl diskutera de vuxna.
  Intressant att läsa legenden om Lucia från Syrakusa. Hon var säkert mörkhårig. Men för mitt inre ser jag en vacker flicka med långt ljust hår. Och alltså ingen skäggig man.
  Fina gardiner! Det mönstret har jag på servetter.
  Kram, Gerd

 7. Musikanta skriver:

  Håller med kommentatorerna ovan om att jag heller inte vill se någon skäggig Lucia. Hon är ju ett kvinnligt helgon och jag tycker att hon ska få förbli ett sådant. Pojkarna har ju i alla tider varit stjärngossar och det räcker väl? De små gossarna får gärna vara lucior för mig, men hittills – under alla mina år med barnkör – har aldrig några pojkar velat vara lucia. Tomtar, stjärngossar eller pepparkaksgubbar har det velat vara.
  Kram från Ingrid

 8. Gunnel skriver:

  Fina gardiner med domherrar. Lite konstig debatt kan jag också tycka. Är den inte lite gammaldags? Kram

 9. wiolettan skriver:

  Härligt med nya gardiner och dessa ser så fina ut i tyg och färg.
  Vi har inte fått tag i någon chokladalamanacka i år, brukar nästan alltid ha det. Almanacka med lotter på, det var något nytt, så spännande.
  Jag har en så´n där sprättsömmare, men vi bor ju så långt ifrån varandra annars hade du kunnat låna min, eller få, jag syr inte numera.
  Söt liten Lucia.
  Ha det bra och varm kram till dig.

Kommentarer inaktiverade.