Den Internationella Kvinnodagen

Lördagen den 7 mars 2009 | 16:30 |

Den 8 mars firas den Internationella Kvinnodagen, en dag som är väl värd att uppmärksammas.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett “grattis på kvinnodagen” – trots att det knappast finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället./Wikipedia

Så är det här i alla fall, vi uppmärksammar den här dagen, men firar den inte. Egentligen är det ett stort nederlag att det ska behövas en särskild kvinnodag, men kvinnor och flickor världen över lever i en väldigt ojämlik tillvaro.

Flickor, som inte lever som familjen vill, utsätts för hedersvåld (ett förfärligt uttryck), något som vi också ser exempel på här i Sverige där många flickor, som inte följer familjens bestämmelser, får söka hjälp för att få skyddat boende och skyddade identiteter för att överleva. I krigssituationer är systematiska våldtäkter av flickor och kvinnor vanligt förekommande. Flickfoster aborteras och inte bara i länder som tillämpar bestämmelser om hur många barn man får skaffa, nu har vi ju fått exempel på att det förekommer också i Sverige.

I många länder får inte flickorna gå i skolan. Har man resurser att låta något barn få skolgång blir det pojkarna som får gå. Flickorna räknas inte utan får stanna hemma och arbeta mer eller mindre som slavar. Dessutom kanske de får genomgå könsstympning!

Ja nog finns det många flickor/kvinnor som sliter ont på olika sätt, både här hemma och ute i världen, det är bara att hoppas på att jämställdhetsarbetet fortsätter så att alla kan få samma möjligheter till en dräglig tillvaro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.