Det var länge sedan…..

…säkert mer än 20 år har gått sedan det stod någon dammsugarförsäljare utanför dörren senast.

Jag satt och åt lunch när jag såg en snygg och välklädd kille styra stegen mot vår ytterdörr. Han ringde på och då jag öppnade visade han upp ett plastkort/legitimation och berättade att han kom från Elektrolux, eller Lux, som han sa, och han skulle kontrollera min dammsugare. När jag undrade varför han skulle göra det, sa han givetvis att det var helt utan förpliktelser för mig, han ville bara ta sig en titt på den.

-Jag har har ju inte ens en Elektroluxdammsugare, sa jag, utan en Volta, men det spelade ingen roll, han ville komma in och titta på den i alla fall.

-Jag är inte intresserad och jag köper aldrig något vare sig av dörr- eller telefonförsäljare, sa jag och så stängde jag snabbt till dörren och slog den i lås.

Varför kom han just till mig? Jag såg ju att han gick förbi en massa dörrar utan att ringa på! Jag tycker att det är lite skumt faktiskt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tänkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Det var länge sedan…..

 1. Agneta skriver:

  Hej!
  Den där taktiken att säljarna inte börjar med att tala om vad dom vill sälja och fråga om man är intresserad eller i behov av, är förlegad, tyvärr. Väldigt otrevligt och påfluget att säga att han ville ”kontrollera” din dammsugare…har han inte alls med att göra. Jag släpper aldrig in någon. Är man ensam hemma och desutom lite äldre så blir man ju rädd. Dom vet såväl vilka dom ska besöka och har säkert alla uppgifter.
  Tycker jag att du ska ta upp med Elektrolux! Ingen har rätt att säga att man vill komma in i bostaden!! Idioter 🙁
  Finns det inga butiker där du bor som säljer dammsugare? Kanske han kommer fr. Visby i så fall och finns där en butik så finns väl en chef också?
  Hoppas att det löser sig så att du slipper fler besök.
  Jag fick samtal fr. en telefonsäljare nyligen som började med att säga att jag inget behöver köpa utan hon ville bara lämna information, i all välmening….om förmånligt erbjudande på en tidning. Tack och adjö!
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Visst finns det en butik i Klintehamn, som säljer dammsugare och en massa annat – Klinte El – och där köpte jag allt jag ville komplettera med här i lägenheten när vi flyttade hit. Jag är inte alls intresserad av någon dörrförsäljning.

   Tänk annars vad det var vanligt förr, jag tror jag får skriva ett blogginlägg om alla de vinddrivna individer som gick runt på landsbygden och försökter försörja sig på att sälja kläder, kryddor, blommor och en massa annat i början på 60-talet.

   Förresten ringde en bekant en bit härifrån, hon hade också fått besök av den här mannen, men hon öppnade inte för honom, för hon hade läst min blogg.

   Kram, Ingrid

 2. Astrid skriver:

  Klokt av dig att inte släppa in honom. Nu är ju verkligen ingen ute och säljer dammsugare så
  Jag har inte sett en försäljare här på säkert 30 år kanske mer
  Det var någon på gång men hon ringde först
  Vilken vacker bild på din make bland vitsippor. Var det förra året

  • Ingrid skriver:

   Jag ska nog ta och ringa Elektrolux i Visby och se om de känner till att det går runt någon försäljare här.

   Visst är han fin min Åke, kortet är från 2006 faktiskt.

 3. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Du gjorde helt rätt med att inte ta in han i ditt hus, man vet ej vad dom har för sig.. Sen tycker jag samma som du, skulle aldrig köpa av någon ringer på dörren och inte heller på telefon. Vilka vackra vårtecken du har fångat med din kamera. Solen skiner här i dag.. Ha nu en fin dag och en skön kväll. Kram Ac

 4. Bettan skriver:

  Men fyyy så otrevligt. Du gjorde helt rätt i att inte släppa in honom. Å det låter ju hel skumt om han trampade förbi en massa dörrar också. hmmmm… Härliga bilder du bjuder på i inlägget nedan =)
  Här är det sol & molningt omvartannat. Fick t.o.m skrapa rutorna imorses. Moooorrrrr =)
  Önskar dig en god dag/kväll. Kramis Bettan

 5. Gunnel skriver:

  Jag trodde faktiskt inte det fanns dammsugarförsäljare längre som gick och ringde på hos folk. Det kan väl inte vara speciellt lönande. Jag är också väldigt misstänksam mot de som ringer på dörren. Jag åker iväg och köper det jag vill ha, så jag tycker det är helt onödigt med hembesök. Kram

  • Ingrid skriver:

   Precis så gör jag också. Vill jag köpa någonting kollar jag runt lite på nätet och så åker jag till affären och ser vad de har att bjuda. Inte köper jag vid dörren inte!

 6. Eleonora skriver:

  Så bestämt och resolut du handlade! Inte släppa in en försäljare. Det står alldeles för många ruskiga historier i tidningen om folk som tränger sig in och rånar äldre. Han var ovetande om vilken smart krutkärring han ringde på hos!

  Ha det gott och kram

  • Ingrid skriver:

   Jag gillar inte varken telefon- eller dörrförsäljare och just den senare sorten är man ju inte alls van vid nu. Det är nog bäst man har dörren i lås.

 7. Karlavagnen skriver:

  Bra gjort. Instämmer med föregående talare. Ring Electrolux samt ring polisen. Polisen först. Så att de får upp ögonen för att det florerar en suspekt typ i området! Kram!

 8. Raija skriver:

  Det var bra att du var misstänksam och inte släppte in honom. För det där lät inte okej. För några år sen hade jag en som kom och försökte sälja brandsläckare till mig, men jag tackade nej, för vi hade precis köpt två. Han besökte bara mig och ingen granne, för jag kollade med dem sen. Det kändes inte alls bra och han var konstig och en av anledningarna till att jag skaffade en stor hund, eftersom vi bor på landet.

 9. Sylvia skriver:

  Så bra att du inte släppte in honom ….här upprepas det…. men man kan inte vara nog försiktig i dag. Det luras ju hej vilt överallt och oss äldre är de på som iglar. Här i huset har vi visserligen portkod men vi har alltid dörren låst och kollar i titthålet om någon ringer på dörren. Det är verkligen lite ovanligt med dörrförsäljare i dag, så visst verkar det lite skumt.
  Ps. Så vackra vårtecken du bjuder på. / Kramen

  • Ingrid skriver:

   Den här försäljaren har tydligen specialiserat sig på att besöka pensionärer. Även om han inte är ute efter annat än att lura på någon en dammsugare, så är det ett väldigt fult beteende.
   Kram

 10. Åsa! skriver:

  Polisen på Gotland vill ha in information om de där försäljarna, de söker visst upp pensionärer och flera i Klintehamn har fått påhälsningar.

 11. Kicki skriver:

  Så bra att du har ”skinn på näsan” nog att avfärda en snacksalig försäljare.
  Deras grej brukar ju vara att få dammsuga en bit och sen hälla ut dammate på golvet för att visa hur ”fantastiskt bra” just deras dammsugare är.
  För många år sen fick jag hem en sån försäljare. Han fick dammsuga en hel heltäckningsmatta åt mig, sen sa jag tack för städningen adjö! Han blev nog ganska paff.

  Vilka härliga vårtecken i föregående inlägg.
  Jag får ta reda på var Christines stuga ligger. Jag tror det är hennes man/sambo som härstammar från Gotland. Jag vet att dom ofta är där på sommaren.
  Kram
  PS
  Ska bli kul att se vad du skriver om gårdfarihandlarna framöver.
  DS

  • Ingrid skriver:

   Jag såg en gammal väldigt fallfärdig stuga och den skrev jag om i ett inlägg för ett tag sedan:
   http://stenstugu.com/wp/vem-tar-hand-om-hunden/
   Då var jag inte inne på gården och tittade, men det gjorde jag i dag. Jag kan aldrig tro att det är den 😉 Deras är nog ett av husen som ligger längre ner på vägen.

   • Christine Lijenberg skriver:

    Det är allt jag som är ”skyldig” till den här släktskapen. Sambons släkt är bara inflyttad…
    Stor tomt med många små gula hus, det är vårt ställe, som vi ärvde förra året… vi kan nästan se hem till dig över åkrarna!

 12. Suss skriver:

  Det var tur att du inte släppte in dammsugarkillen. Varför skulle han ha rätt att gå in till dig och titta på din dammsugare? Det är bra om du ringer och kollar med Elektrolux, för det verkar onekligen lite skumt. Vad tuff du är, det är bra! KRAM

 13. Znogge skriver:

  Kolla med Elektrolux om det är en försäljningskampanj på gång. Trodde knappt att de jobbade så längre…

  Kram

 14. Rigmor skriver:

  Otrevligt…och olustigt. Trodde också att detta hörde till det dåtiden. Men igår köpte jag faktiskt av en försäljare, via mobilen. En ung, mycket nervös kille ringde, och innan jag förstod vad han ville sälja så hade jag skrattat många gånger. Ju mer jag skrattade, ju mer hackande blev han. Men till slut så…en eltandborste (som jag faktiskt tänkt köpa) fick jag om jag köpte fyra omgångar med borsthuvuden, sen är förpliktelserna slut. När affären var avgjord så frågade jag om han gillade sitt jobb…å näe det gjorde han väl inte, men med mej hade det gått bra tyckte han, han hade varit arbetslös länge, och det här med telefonförsäljning var hans sista drag. Min mamma varnade mej sa han sen lite tyst…stackars pöjk.
  En väldigt grå och kall dag har vi här i mellansverige, en dag lämpad för läsning och bara tanka energi, var jag nu ska hitta den…
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Det är inte lätt att vara telefonförsäljare och jag misstänker att du gjorde hans dag!
   Jag har själv ringt runt på uppdrag av en försäkringmäklare och försökt boka in besök till honom. Det blev en väldigt kortvarig anställning, för fy så trist att ringa och störa folk på kvällarna 😉

   Här tittar faktiskt solen fram just nu!

 15. Hoppsan ett inlägg före, och oj så många kommentarer.
  Jo nog har vi alla hemarbetande kvinnor mest, blivit påhoppade av dörrförsäljare.
  Mera vanligt förr.Det är rätt.Tavlor, mattor, dammsugare,tvättmedel, gödsel,för att nämna några när vi bodde i Villan.Dammsugaragenten gick in i bakdörren som stod öppen, medan jag sög hallmattan, höll på att skrämma mig halvt förlamad.Vi var ju nyinflyttade,och han ville suga en heltäckningsmatta, tömde påsen och en jättehög med damm o.annat.lämnade han där, för jag inte ville köpa en av honom.Sa att min man gör de inköpen.Höll knappt att bli av med honom.Hu.

  Ska bli kul att läsa vad Elektrolux svarade.

  kram

 16. Inger Maryissa skriver:

  Ja, det var nog bra som du gjorde, att du inte släppte in honom
  Man kan inte vara nog försiktig i dessa tider
  och ja, det verkar skumt att han inte ringde på andra dörrar också
  Kram

 17. Lena skriver:

  Nästa gång kanske du hinner ta ett kort på kanaljen. Att glädja polisen med.

Kommentarer inaktiverade.