Driftstörning – Snåikastningsdagen

Igår blev det avbrott på bredbandet igen och jag fick anledning att ringa Telia på nytt. Det gick inte att surfa med mobilen heller och då är det ju verkligen kris 😉 En liten stund på morgonen fungerade den, men sen dog den också.

Den första jag talade med, Maria, berättade att det var felanmält sedan tidigare och att felet skulle vara åtgärdat vid tretiden och jag skulle få ett SMS när allt var klart. Hon var en duktig säljare Maria och trots att jag ringt för att klaga över att bredbandet inte fungerade, övertalade hon mig att prova en högre hastighet gratis i 3 månader. Jag har haft 10/10 och nu skulle jag få 100 Mbit/s, ”för det har man i regel när man har fiber”, sa Maria.

När jag pratat färdigt med Maria och ätit lite lunch tog jag ut bilen och åkte och handlade på Konsum och körde en sväng, så att den lille Golfen åtminstone skulle bli varm och batteriet få lite laddning innan det var dags för garaget igen. Jag körde ut en sväng på hamnen också och kunde konstatera att isen lägger sig i viken nu och att det är så lågt vattenstånd så att sandbanken mellan småbåtshamnen och Warfsholmen börjar komma upp i dagen.

När jag kommit hem och plockat in handeln satte jag mig och läste. Just nu läser jag Lars Keplers Sandmannen och det är verkligen en ruskig historia. Så blev då klockan tre och den blev fyra också och inget SMS syntes till från Telia.

Då ringde jag dem igen och nu visade det sig att felet inte skulle vara åtgärdat förrän idag. Det var någon nod som var nere i stationen, vad det nu innebär. Det var bara att tåla sig! Nog är det märkligt att man blivit så beroende av att datorer och mobiler fungerar som de ska. Det var ju ingenting som egentligen gjorde någonting, men det är märkligt så irriterande det kan vara i alla fall. Det ska fungera!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Enligt allnakku är det snåikastningsdagen idag.

Efter ett yrväder följer snöskottningen, snåikastninggi. Arbetet är tungt och slitsamt och mest lämpat för maskiner, om det går att komma fram med dem.

Jag vaknade tidigt i morse och trodde att det var snåikastning på gång, men när jag kikade ut fick jag se att det var vaktmästaren som hackade bort is på en av gångarna. Kylan håller i sig och det är 4-5 grader kallt i stort sett dygnet runt.

Idag har jag varit ute på en förmiddagspromenad och det var riktigt skönt ute – fem grader kallt, alldeles stilla och ett lätt snöfall. Hemskt halt var det förstås och jag rappade till ett par gånger trots broddar. Det är förrädiskt med ett lätt snötäcke ovanpå isfläckarna, men jag kom hem lyckligt och väl och hann inte mycket mer än innanför dörren så fick jag ett SMS från Telia där de talade om att driftstörningen var åtgärdad och önskade mig välkommen tillbaka och då måste jag ju genast sätta mig vid datorn och kolla hastigheten och inte märkte jag någon större skillnad. 🙁

Inte kommer jag upp i några 100 Mbit

Trevlig torsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Daterande, Irriterande, Klintehamn, Promenader och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Driftstörning – Snåikastningsdagen

 1. GeddFish skriver:

  God eftermiddag! Läser om dina driftstörningar och kontakter med operatörer. Det där känner jag igen. Och de bara luras! Inte får man de facto högre hastighet, jag mäter också med Bredbandskollen och många gånger visar det just ”dåligt”. Och klagar man så skyller de på att man har gammal långsam hårdvara. Nej, man är allt i händerna på dem!
  Snigelposten fungerade emellertid utmärkt, nu har min ”medicinlåda” fått ett omegatillskott! Lådan bugar och tackar!
  Jag har också varit ute och ska ut igen, värst vad jag flänger….. kram, Gerd♥

 2. När jag läser ditt inlägg så är jag så tacksam över att vi hoppade av bredbandsanslutningen! 😆 Och det precis dagen innan pengarna skulle ha gått in på föreningens konto, snacka om tur!! 😈

 3. ulla laiho skriver:

  Pratade också med en Maria på Telia. Jag fick ingen kontakt mellan PC och Internetmodem. Hon kollade – allt var OK från deras håll men det verkar vara något konstigt med själva modemet – hon föreslog att jag skulle testa modemet på någon annan dator … och det hela slutade med att hon ”hyrt ut” ett nytt till mig, gratis tre månader, därefter 29:- kr/mån. De äger modemet och blir det fel fixar de det utan extra debitering. … Säkert samma Maria …

 4. Gunnar skriver:

  Det är ju så bra med bredbandet när dét fungerar men man blir ställd när det är nåt som krånglar. Trots allt mer uthärdligt när man genast får reda på var felet finns. Mest frustrerande när det inte funkar och man (och helpdesken) inte vet varför.
  Jag har ca 12-13 mbs och har ännu inte upplevt att det behövs mer. Jag kan streama musik, TV m.m och mer begär jag inte.

  • Ingrid skriver:

   Man är ju alltid rädd att det är den egna utrustningen som falerar och blir genast lugnare när man har t ex Telia att skylla på. 😉
   När jag hade 10 kom jag upp i 16/17 Mbit, så jag kommer nog att gå tillbaka till det. Inte betalar jag 40:- för något jag inte behöver.
   Kram

 5. Gunnel skriver:

  Det är riktigt irriterande när man inte kan använda datorn till det man vill. Det har gått väldigt snabbt att bli så beroende av den. Jag läste lite för snabbt idag och tyckte att du skrivit snålkastningsdagen. Undrade vad i all världen det kunde betyda, men sen putsade jag glasögonen och fick rätt på det. Kram

 6. Znogge skriver:

  Visst är man beroende av att tekniken ska fungera. Det är liksom bara så. Jag undrade just varför det inte kom något inlägg igår men nu fick jag en förklaring. Skönt att det fungerar som det ska nu.

  Kram

 7. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Har många ggr. funderat över en dag/vecka UTAN tekniken.
  Ingen TV/dator…”bara” radio och en bok eller handarbete om kvällen som förr. Via radion får man reda på allt som händer utan paus och tror att vi alla behöver lära oss att ”stressa ner” en aning. Finns många bra kanaler att välja mellan dessutom.

  Tekniken pajar i alla sammanhang då&då vilket är irriterande såklart men jag undrar hur länge man ska vara utan för att få avdrag på internetfakturan?
  När strömmen gick över en stor del av Göteborg strax före jul så fick vi då inget avdrag för det inte..

  Som mest har jag haft 8 Mbit men ändrade tillbaka till 2Mbit och ingen skillnad alls
  och då använder jag ett antikt FTP för att ladda upp filer och det går på nolltid.

  Lyssnar till musik på Youtube samtidigt som jag har flera program öppna och det funkar jättebra.
  Även jag har blivit informerad om att jag ”behöver” snabbare och betydlig dyrare uppkoppling men nix…det räcker så bra med den dyra jag har.
  Att dom alltid kör med ”Gratis” i 3 mån. utan paus, retar mig för i slutändan ska man ju betala för högre hastighet som inte alls är nödvändig för ”vanligt” surfande.

  Fast telefoni har jag och skulle inte våga vara utan när man som jag bor ensam och är mycket klen. Superjobbigt att släpa på en mobil överallt som dessutom ska laddas. Har en telefon i varje rum och en i köket vilket är bekvämare.

  Kanske behöver jag ett larm framöver och dom är analoga här, så det gäller att vara garderad.
  Ack ja, Ingrid, hur vi än gör så har vi näsan mitt i ”facet” 😀

  P.s. Läste om den ockerhöga lönen som regionchefen på Gotland har fått och undrar om den är försvarbar? Högre än finansministerns låter då inte rimligt. Inte konstigt att ni fått en rejäl skattehöjning lagom till pensionssänkningen…:evil:
  Hoppas någon ”tar itu med detta” ?

  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag kommer säkert inte att fortsätta att ha så hög hastighet, för det behövs inte. Inte vill jag betala för något jag inte har någon större nytta av. Jag har noga antecknat vilket datum jag senast ska gå tillbaka till 10 Mbit igen.
   Kram

 8. Hillevi skriver:

  Oj, så snabbt! Mer än 30 megabyttor kan man väl verkligen inte behöva (säger hon som har 0,85 när det är som bäst!). Nog har det blivit ett beroende, alltid, och därför aktar jag mig för t ex instagram. 🙂

 9. Vonna skriver:

  En stilla förfrågan? Som inte kan ett dugg om bredband o annat tekniskt. Är bara glad att jag ändå kan läsa o skriva lite på bloggen. Måste man inte lära sig att ”tagga ner lite”?

  Allt kan ju inte fungera jämt!!

  Nu kanske jag blir utkastad från bloggen men de är smällar man får ta.

  Kram

  Vi lever ju i ett fantastiskt land , Sverige

  • Ingrid skriver:

   Inte kan man tagga ner, det gäller att var på tårna hela tiden.
   Inte blir du utkastad från bloggen. 😉 Jag älskar alla som lämnar kommentarer, så dig är jag rädd om.
   Kram

 10. Ja-a du. Sandmannen är en ruskig historia, men jag älskar Joona Linna och jag måste få veta hur allt fortsätter, om det fortsätter – fastän jag var tvungen att lägga Sandmannen ifrån mig i somras några gånger för att den var så ryslig…

  Fin natur där hos dig! Har sagt det förr. Och man undrar om fåglarna som badar där i vattnet kan tycka det är skönt…? 🙄

 11. Gunilla skriver:

  Det är verkligen besvärligt när tekniken inte fungerar. Jag har mobilt bredband från Tele2 med 15 Mbit/s och enligt bredbandskollen låg det över 20. Så jag är helnöjd som det funkar nu. Det är sant att man blir snabbt beroende av datorn. Vill inte vara utan! Ha en fin fredag och helg. Kram Gunilla

 12. Bosse Lidén skriver:

  Vi hade också en trevlig telefonstund med Telia igår. Bara att sitta i telefonkö kan få blodtrycket att stiga. Teknikens under. Ha en fin helg. Kram Bosse

 13. Skogsnuvan skriver:

  Nog är det konstigt hur beroende man blir av datorn. Att läsa bloggar och skriva tillhör mina morgonesysslor och är det första jag gör när jag tänt i spisen och kokat kaffe. Det känns så roligt att ha den kontakten speciellt nu när det är så kallt och vintrigt och öde. Igår var jag på kurs i Hammarstrand och idag ska jag följa med PRO till Östersund och se på revy. Gruvar mig lite för jag måste ha bilen stående i Kälarne och det är 17 grader kallt så man vet inte om den startar när den stått hela dagen men det känns som om jag måste ut på något nu. Det blir trist att bara vara hemma

 14. Kraka skriver:

  Det är fruktansvärt irriterande när det är fel på datorn eller datakommunikationen. En nod är en slutpunkt eller en omkopplingspunkt för datatrafiken. Varje enhet som kan sända, ta emot eller vidareförmedla data är en nod.
  Oftast är det väl någon DNS-server som hängt sig. Numera brukar jag be dem kolla det först eftersom det hänt flera gånger. Jag har ju som jag sagt tidigare inte Telia på bredbandet hemma. Att Telia skulle behöva så mycket tid för att fixa en trasig nod verkar dåligt. Så stor leverantör borde ha kapacitet att fixa sådana fel snabbt.
  Nej, man kommer sällan upp i så snabb hastighet, men det händer. Prova vid tider då knappast någon annan är ”på linan” så kan det hända. Förslagsvis någon gång mellan två och fyra på morgonen. Om nu nte dina grannar nattsuddar och är ute och surfar.

  Kollade just min hastighet och den är just nu ta emot 3,58 Mbit/s och skicka 1,62 Mbit/s. Såg då också att han har 3 Mbit/s i sit abonneman och att det just nu ligger över.
  Hemma har jag nog 100 tror jag, men oftast ligger det runt 30-40.
  Jag märker det mest när jag laddar upp bilder att det går irriterande sakta här än hemma. Personligen tycker jag inte att man behöver så snabbt bredband, i vart fall ska man väga kostnaden mot nyttan.Om man däremot sysslar med fildelning av film är det bra med hög hastighet 😀

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag tror inte att jag kommer att ligga kvar på den här hastigheten, för jag märker ingen större skillnad och varför då betala ytterligare 40:-/mån? Nej när det 3 gratismånaderna är över gå jag tillbaka till 10/10. När jag har testat då jag haft den hastigheten har jag brukat ligga på ca 16/12 och det räcker mer än väl.
   Kram

 15. Birgitta skriver:

  Visst är vi beroende så in i hoppsan. Om både dator och mobil stannar, så är man plötsligt utestängd från omvärlden. Mycket märklig känsla.

  Här är också kallt. – 4 grader. Och bara 19 grader både hemma och på jobbet inomhus. Fast här på jobbet har jag ett litet elektriskt element som jag sätter på då och då.

  Ha det gott och trevlig helg!
  Kram

 16. Kicki skriver:

  Egentligen är det ju ett elände att man gjort sig så beroende av en ”manick” som man knappt visste vad det var för några år sen.

  Ser att Åke skulle fyllt 86 år idag, minns ju att han fick tårta på sin 84 årsdag. Jag förstår att han är i dina tankar idag mer än vanligt.
  Kram/Kicki

 17. Suss skriver:

  Ibland känner jag mig som kvinnan på bilden – vill ”skjuta” datorn. Sedan kommer jag på, att vi har valt att bo så här alldeles frivilligt och STORTRIVS! Då lugnar jag ner mig igen, men visst var det lättare med bara ett hål i väggen som jag hade förut. Hoppas du slipper störningar framöver, tycker det är värre vintertid, kanske för att jag avskyr den årstigen? Ska jag läsa Sandmannen tycker du? Jag tyckte redan deras första var ruggig och de har visst bara ökat på det hela om jag minns recensionerna rätt. Är Sandmannen nummer 2 eller 4? Kram!

  • Ingrid skriver:

   Jag fick faktiskt ringa Telia idag också, för plötsligt på eftermiddagen bröts förbindelsen med internet igen, men en trevlig Elin uppdaterade modemet med lite ny mjukvara och sen funkade det igen.

   Sandmannen är nr 4 i serien om Joona Linna.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.