Dymmelonsdag

Jag misstänkte det redan när jag öppnade ögonen i morse och förstod att det var mulet, för det var så misstänkt ljust. Det snöade och det hade snöat en hel del.

Så här ser det ut i min rabatt nu vid 11-tiden. Förhoppningsvis kommer snön att töa och försvinna kvickt och vatten behövs ju här på ön, så det är ju inte bara negativt, men nederbörden hade ju kunnat komma i form av regn.

Visst låter dymmelonsdag lite dystert? Från och med idag ska kyrkans klockklang dämpas och förr bytte man ut kläpparna mot träkläppar, dymmlar, onsdagen före påsk, därav namnet dymmelonsdag. Jag vet inte hur man gör idag, men vi hade en klockare i Fröjel för många år sedan, som berättade att de svepte säckväv runt kläpparna för att dämpa klangen från kyrkklockorna.

Nu hoppas jag att snön töar bort på vägarna, för i eftermiddag ska jag iväg till Sproge församlingshem. Det är dags för en Onsdagsträff igen. Som tur är får jag åka och slipper ta ut den rena och fina lilla Golfen i slabbet.

Trevlig dymmelonsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Påsk, Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

18 svar på Dymmelonsdag

 1. Znogge skriver:

  Det var onekligen ett vädermässigt bakslag men förhoppningsvis så försvinner det snabbt. Skönt att få åka i alla fall och slippa att ta ut bilen.

  Önskar dig en trevlig onsdag!

  Kram

 2. Ulla Anderstedt skriver:

  Det är nog bara vår generation som vet vad Dymmelonsag. Så vackert med krokusen mot snön! Det ska bli bättre väder på Påskafton hörde jag. En väninna kommer hit på långfredagen och äter laxpudding. Tack för din kommentar. Ha en bra Dymmelonsdag. kram

 3. Skogsnuvan skriver:

  Det såg fint ut imorse när jag åkte iväg ner på byn men nu har det snöat igen. Hunden rymde hem till Kinabrors hus för han var sur när jag lämnade honom hemma en stund. Nu vräker det ner blötsnö igen usch

 4. Märtha skriver:

  Vi fick snö, sen blev det kallt! -10 senaste natt, -12 natten före! Det får verkligen vara slut nu. Här är markerna dyblöta, så solen får gärna äta upp all snö. Nu är det halvsoligt, men plus fem. Å andra sidan har det nog varit likadant för rom åren, man minns bara inte. Glad Påsk!

 5. Usch så trist med snö nu! Hur gick det med sopningen av gångarna?
  Jag visste faktiskt inte det där om dymmelonsdag, så det var kul att få reda på, tack för det!
  Kram, Monica

 6. Leontina skriver:

  Fy vilken trist syn att se de fina krokusarna i snö, men som du skriver, den töar snart bort och de tål ju kylan, så det blir nog bara bra till slut.
  Imorgon redan skärtorsdag.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att krokusarna vara ganska nöjda med att få lite väta, för snön töade bort ganska kvickt. Jag var borta på eftermiddagen och när jag kom hem var all snö försvunnen.
   Kram

 7. Lisbeth M skriver:

  Inte roligt med snö nu,och det är en del kvar ännu,fast det har töat av idag.Men min lilla lånehund var överförtjust i dag när de fanns snö.
  I morrn skall golven få sig en duvning,och sen skall jag fixa lite påskmat.
  Ha en jättefin påsk Ingrid du skall väl också vara med barn o barnbarn.
  Kram

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Då har vi dymmel för jämnan på våra barn och familjegudstjänster. Barnen får stå i en lång rad och slå varsitt slag med kläppen i en mässingsklocka när det är dags att börja. De tycker de är roligt. Jag har dock virat in kläppen med silvertejp för en mässingsklocka låter, minst sagt, och de yngsta får man ju lyfta upp till klockan för att de ska nå 🙂 Ha en riktigt fin påsk Ingrid!

 9. Karin skriver:

  Jaha betyder dymmlar kyrkkläppar, det visste jag inte. Här har vi alltid sagt Askonsdag. Och vad detta ask syftar på vet jag inte.
  Hoppas att snön har försvunnit nu, för det vill man ju inte ha på vårblommorna. Läste på Kerstins blogg att även Öland har torka. Jag har inte hört om Skåne skulle vara drabbat, men vi fick nog hela årsmängden i höstas. 😀
  Önskar dig en riktig GLAD PÅSK med din familj.
  Kramar Karin

  • Ingrid skriver:

   Det är träkläpparna som kallas för dymmlar och askonsdagen inleder fastan, det är alltså onsdagen efter fettisdagen.
   Snön har försvunnit och den gav värdefulla 25 mm nederbörd.
   Kram o Glad Påsk!

Kommentarer inaktiverade.