Dymmelonsdag – Onsdagsträff

Dagen började soligt och vackert, men det har varit hemskt kallt i natt. -11° i slutet av mars är vi inte vana vid. Jag städade ur bilen lite på förmiddagen, för jag hade bjudit några bekanta på skjuts i dag när vi skulle åka på Onsdagsträffen i Eksta. Sen satte jag mig och läste en stund. Nu har jag bara några sidor kvar av Elena Ferrantes Det förlorade barnet. Den är så fängslande, så jag kan nästan inte sluta läsa när jag väl börjat.

Det var många som samlades till dagens Onsdagsträff och det blev några riktigt trevliga timmar. Prästen började med att kommentera namnet på dagen, Dymmelonsdagen och påminde om vad den innebär. Förr bytta man kläpparna i kyrkklockorna till träkläppar (dymmlar) eller svepte in dem i säckväv för att få en dovare klang de dagar som var kvar till påsk, men numera avstår man helt från klockringningen.

Dagens underhållning stod Owe Järlö för. För alla som inte vet vem han är, så kan jag berätta att han är en stockholmare som av olika anledningar har förälskat sig i Eksta och Gotland. Första gången han kom till Gotland var han 4 år och då hamnade han som sommarbarn hos en familj i Eksta och sedan blev han sommarbarn där i flera år. Han växte upp och drömmen om Gotland fanns alltid och till slut bosatte han sig här för gott.

Han har varit fritidsledare på ungdomsgården P.U.M.A i Visby och han har jobbat på Gotlandsradion där han efter några år blev sportchef. Owe är en duktig berättare och vi ömsom grät och ömsom skrattade åt det vi fick ta del av.

I pausen fick vi kaffe och semla och sedan fortsatte han sin berättelse, ackompanjerad av dragspelsmusik av Robert, kantor i pastoraret. En sak är säker Owe Järlö älskar Eksta och ekstaborna och han hyllade dem för den kärlek och empati de visat honom och hans familj.

En mycket givande eftermiddag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Onsdagsträffen, Påsk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Dymmelonsdag – Onsdagsträff

 1. Ännu ett trevligt möte du varit på! Hoppas att det inte var halt, nu när ni fått det så kallt? Så duktig du är, som kör i sådant väder!
  Kram, Monica

 2. Låter som en angenäm och trevlig träff! 😀 Jag var faktiskt till Klinte och Coop idag, trots att jag storhandlade på ICA i Hemse igår. Anledningen var att jag hade ett paket att hämta ut. Och det var mycket folk där med, men inte alls som i Hemse. Jag tror att det är det där med systemet som gör det! 🙄
  KRAM och TREVLIG PÅSK/Susie 😉

 3. Laila skriver:

  Jag hade en fundering på onsdagsträffen när jag såg att Ove skulle prata men som vanligt blev det inget av mig. Idag har jag varit i Romabanken för egen och för SPF:s räkning. Sen åkte vi till Bagarn`s på Hemse och åt påsksmörgås och så köpte vi med oss varsin semla hem. Vi har ju inte varit på Hemse sen före jul så vi hade lite att ta igen.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag håller med Anders här ovanför, Owe skulle vi kunna ha på något möte, för han var jättebra. Kunde vi få Erling eller Olov att spela dragspel blev det toppen.
   Kram

 4. Kraft´n skriver:

  Måste ha varit intressant och fått höra Owe berätta, han kan ju
  verkligen få till det, kan ju vara ett tips till något av våra möten.
  Ha en Glad Påsk, Kram Anders

 5. Elisabeth skriver:

  Du verkar haft en bra dymmelonsdag!!

 6. Helena skriver:

  Så trevlig eftermiddag du fick. Det är intressant att höra om historia, och man lär sig alltid något nytt.
  Glad Påsk.

Kommentarer inaktiverade.