Dymmelonsdag – Sommarminne

I dag är det dymmelonsdagen och från och med i dag ska man enligt gammal tradition byta ut metallkläpparna i kyrkklockorna mot trästavar; dymmlar, för att dämpa klangen. Nu vet jag inte hur man gör i andra kyrkor, men vår fd klockare har berättat att man i Fröjel lindar säckväv runt metallkläpparna i stället för att byta ut dem.

Det regnar i dag, ett välbehövligt regn, men jag kan inte låta bli att tycka lite synd om alla påsklovslediga turister, för det är många som firar påsken här på ön. Det märktes redan igår när jag var på Kupan och jobbade. Jag har varit och och handat på Konsum i dag på förmiddagen och trodde att det inte skulle vara så mycket folk och när jag kom dit var det ganska lugnt, men innan jag kom till kassan var det smock fullt av folk i butiken.

Nu gäller det att låta bli påskkärringarnas godis

Käutstain´ns dag tycker Allnakku att vi ska fira i dag och förklaringen till ordet käutstain kommer här: En käutstain är en ganska stor, något flat sten, som ligger med ovansidan strax över vattenytan. Käutn, sälen, tycker om att ligga och vila och sola sig på den.
Nere vid Mulde Djauvik var det ett intensivt badliv i mitten av sjuttiotalet när Krister var liten. Många av våra grannar samlades där och många klintebor åkte också dit och badade. En bit ut från stranden finns det en stor flat sten och den skulle man kunna kalla för en käutstain, men vi kallade den för Bådden och den syntes bara när det var lågvatten, annars var den dold under vattenytan. Den var lite av ett riktmärke och man pratade om att man simmat ända ut till Bådden.

En solig sommarsöndag höll en av grannarna, jag ska inte nämna vilken, på att försöka få liv i sin aktersnurra, för att ta sig en tur på böljan den blå. Motorn startade inte! Han slet och han drog och hade han inte varit ganska långt ut skulle man säkert ha hört en och annan svordom, men han var envis och under det att alla solbadarna på stranden spänt följde hans försök och diskuterade hur stora förutsättningarna var för att han skulle lyckas få igång den, startade helt plötsligt motorn. Han var totalt oförberedd och under publikens applåder for båten iväg – rakt upp på Bådden!

Nu är det ingen som badar vid Djauvik längre och stranden har vuxit igen. När det var många som åkte dit och badade hjälptes alla åt att hålla stranden fin, men sen kom det några vintrar då havet tog tillbaka sanden och då tog badlivet där slut.

Ha en skön Dymmelonsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Påsk, Väder. Bokmärk permalänken.

28 svar på Dymmelonsdag – Sommarminne

 1. Så himla fint du har det allaredan. Vi har knappt börjat än. Det har inte varit något kul väder ännu.
  Men det kommer väl snart. Vi har ju 2 dar kvar till påskafton. 😀 8)

 2. Så intressant att höra din förklaring till ordet dymmel (jag har nog vetat det, men glömt…)! Och er klockare var en mycket vis man som lindade säckväv om kläpparna istället för att ha besvär att byta dem! Jag undrar om man gör så fortfarande?
  Även här har vi nu fått ett efterlängtat regn, men när det spås 7° och regn på påskafton blir man mindre glad! Men det går ju att sitta inne och äta också!
  Vilken rolig historia med den stackars mannen som försökte få igång sin båtmotor! Men man måste ju tycka lite synd om honom också…
  Ja, även här har vi bredare eller smalare sandstrand beroende på väder och vind, men hittills har vi i alla fall strand!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Vi lär nog få hålla oss inomhus en här påsken, men det går ju det också. För mig som är ledig och kan ta vara på de fina stunderna spelar det ju inte så stor roll, men det är tråkigt för alla som ser fram mot de här helgdagarna. Så här i mitten av april vill man ju ha lite sol och värme.
   Kram

 3. Anne-Lie skriver:

  Intressant att läsa om de olika dagarnas betydelse i påskveckan. Och era gotländska ord.
  Blåsigt, kallt och regn här på fastlandet också.
  Kram!

 4. Karin skriver:

  Jag vill önska dig en riktig Glad Påsk!
  Vi firar helgen i sommarstugan, dit vår dotter med familj redan har anlänt. Vi har PRO-cirklar imorgon, så vi åker inte upp förrän på fredag.
  Kramar Karin

 5. Laila skriver:

  Jag håller med dig om att regnet är behövligt men visst är det lite synd om alla som nu kommer hit för att fira påsk och se om sina stugor om det nu ska regna mer eller mindre hela helgen.
  Önskar dig en Glad Påsk

 6. Znogge skriver:

  Även här regnade det och visst var regnet behövligt men just när jag stod på kyrkogården och satte blommor hade jag gärna haft uppehållsväder. Men nu är det gjort i alla fall.

  Hoppas du får en fortsatt bra onsdag!

  Kram

 7. Skogsnuvan skriver:

  Vi har också en sådan sten eller grund i vår sjö. Förut for pojkarna dit och dök där. Sonen dök i och kom upp med en väldig fart för på en hylla långt ner på stenen låg en gädda och sov stor som en krokodil. Dom har inte varit där och dykt sedan, undrar varför.

 8. Gunnar skriver:

  Härlig historia om stenen. Vi hade nåt liknande här i en Vänervik. Ungarna älskade den. Kul att ni får besökare i er affär även om det är lite trist för turisterna. Vi lämnar Karlstad för Motala över påsken och det lär vara liks kallt där.
  Önskar dig en Glad Påsk!

 9. Viola skriver:

  Jag hörde farmor säga dymmelonsdag men jag fick nog inte veta vad det betydde.
  Nu vet jag.
  Det lär inte bli någon varm och skön påskhelg. Vi får stanna inomhus och mysa.
  Vad grönt och fint du har.
  Ha det bra.
  Kram Viola

 10. Elisabeth skriver:

  Jag gillar dina ordförklaringar och berättelser. Jag blir så glad, kan liksom höra dialekten inom mig.
  I vinter har vi umgåtts med några isländska par. Tänk att det finns så många likheter i gotländskan och isländskan!! Ha en riktigt GLAD PÅSK!

 11. Ölandsvindar skriver:

  Tänk, vad mycket man har att berätta om man bara tänker till lite. Som gubben i båten. Så mycket vi har upplevt och ofta är det det roliga man minns bäst. Här är det också fullt av turister och fritidsboende nu och vädret är skit. Men vi har fått massor av regn och naturen bara öser ut små gröna blad överallt. Vi får ta stövlar och regnrockar och gå ut och njuta. Glad påsk till dig!
  /Kerstin

 12. Gunnel skriver:

  Min farmor sa alltid Askonsdag, så jag fick inte höra talas om Dymmelonsdag förrän jag var vuxen. Det är inte lovat något fint påskväder här heller. Lite trist när jag nu får långväga besök. Glad Påsk önskar jag dig.

 13. Helena Sandegren skriver:

  Dymmelonsdag, intressant att läsa vad det betyder. Vilken klok klockare att linda säckväv runt så det inte blev så högt.
  När jag körde hem till Norge i går kväll var det 2 plusgrader och snöregnade.

 14. Hillevi skriver:

  Som alltid är det så roligt med de gotländska orden! Käut… måste ju vara samma som kut, fast här är kut=sälunge. Kanske som att era vuxna får kallas lamm och de små lammungar…
  Kan tro att den stenen är perfekt för sälarna. Mindre bra för motorbåtar, haha!

  Otroligt vilken skillnad på vårens framskridande – så grönt och vackert ni har!
  Glad Påsk!

Kommentarer inaktiverade.