Egna och andras misstag

Idag är det grått och regnigt igen och igår regnade det också hela dagen nästan. Det var bara soligt en liten stund på morgonen. November är verkligen en osedvanligt tråkig månad. Jag har just varit ute och fyllt på fågelmaten och det är drypande vått överallt.

Märkligt nog har björkarna fortfarande en hel del löv kvar, men det kanske är den nederbördsrika hösten som gör att de ännu inte släppt dem. Man behöver hur som helst inte vattna! 😉

I eftermiddag vill jag att det ska klarna upp och bli hyfsat väder, för då ska jag åka till Visby. Krister bjuder mig och Eva på en bit mat fram mot kvällen och sen ska vi gå och se Palmefilmen.

Nu ska jag gå ut i förrådet och inventera jullådan, för på onsdag ska jag åka med Carina och Bosse till Ikea i Kalmar och då kan det ju vara bra att ha lite hum om vad man ska handla. Den här gången blir det inte bara lunch på Ikea utan även shopping. 😉

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Är det någon som tittade in här igår kväll och tyckte att bloggen såg konstig ut så berodde det på att jag satt och testade olika teman. Jag hittade några som jag verkligen gillade, men när jag väl aktiverat dem hittade jag alltid någonting som inte fungerade som jag ville. Så bloggen kommer nog att fortsätta se ut som den gör idag ett tag till i alla fall.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Dagens ordspråk:

Människor lär sig inte av andras misstag, de vill helst göra sina egna.

Det här ordspråket är något som Åke och jag diskuterade många gånger, för vi var ganska oeniga i just den här frågan

Åke var alltid så noga med att ge instruktioner i alla lägen, både när det gällde maskiner, jordbruket och tillvaron i övrigt. Han tyckte att han ville dela med sig av sina erfarenheter, så att andra skulle slippa begå samma misstag som han gjort en gång i tiden då han var ung och oerfaren.

Jag anser att var och en måste tillåtas att få göra sina egna misstag och lära sig av dem. Naturligtvis tycker jag att man ska dela med sig av den kunskap och den erfarenhet man fått genom livet, men man måste inse att det ska ske med måtta. Ingen vill bli skriven på näsan att man inte är kapabel att ta egna beslut.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Åke, Väder och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

38 svar på Egna och andras misstag

 1. Det där med att få eller inte få göra sina egna misstag är precis likadant här. Rolle som alltid i alla år har behövt lära ut en massa inom vårt jobb, han kan inte sluta att ”undervisa”. Själv är jag mer inne på din linje – om inte någon frågar om råd förstås! 😉
  Sen har jag märkt att en del tar illa upp om man talar om för dom hur exakt dom ska göra, då är det helt klart bättre att lite lättsamt ge dom ett litet simpelt tips. vill dom sen veta mer…..ja, då kan man berätta allt! 😆

 2. Maj B Berggren skriver:

  Lära av misstag….?? Det beror lite på vad det gäller anser jag. Är det något man kan skada sig på/av är det ju viktigt att lära av andra/lära ut….men min erfarenhet är att män inte vill ha ”goda råd” utan där gäller lite av ”kan själv”….och så går det som det går ibland. (Förbjudet med vad var det jag sa) Kvinnliga vänner däremot har jag upplevt tar till sig andras erfarenheter på ett helt annat sätt…och när det gäller barn, nästan i alla åldrar, vill/måste prova själva…..ja, ingen lätt fråga detta.

  • Ingrid skriver:

   Du har nog alldeles rätt. Män är lite känsliga för att bli upplysta om hur och varför de ska göra saker och ting. Vi kvinnor är nog allmänt lite ödmjukare inför andras erfarenheter. 😀

 3. Skatan skriver:

  Godmorgon … eller godmiddag kanske passar bättre! Jo jag tycker nog som du. Ingen vill bli skriven på näsan hur det ska vara (Håkan är lik Åke i det fallet … och menar väl förstås) och man KAN faktiskt göra saker på olika sätt. …

  Hoppas det blir uppehåll när du nu ska åka in till Visby i eftermiddag. Här regnar det fortfarande. Hoppas du får en riktig trevlig eftermiddag och kväll!

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Visst ville Åke väl, det var inte alls så att han ville framstå som någon besserwisser och det är nog så med din Håkan också.

   Jag har slarvat bort pw till dina låsta inlägg, så där kan jag tyvärr inte kommentera. 🙁

   Kram, Ingrid

 4. Marietta skriver:

  Ni har rätt båda två på ert sätt. Jag håller med föregående att det inte är en lätt fråga detta.

 5. Laila Östergren skriver:

  Vad trevligt att ha en planerad IKEA-resa att se fram emot. Skulle också kunna tänka mig en sådan fast man har ju inget behov av att köpa mera prylar, men lite nytt är alltid roligt.
  Ha en trevlig eftermiddag och kväll.

 6. Gerd skriver:

  Vad betr. göra misstag, så ger jag dig rätt i båda två tyckandena. Min Sigge ville så gärna lära ut och även mästra lite grand, jag blev ibland lite irriterad på det, men lät honom hållas, han var ju så välment.
  Här är så grått så grått, men jag ska ut och gå en tur strax.
  Ha det så gott i Visby! Varma kramar Gerd♥

 7. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Ikeabesök blir det även för mig på onsdag men jag stannar till i Älmhult. Det nya varuhuset är nyss öppnat, jag har följt byggarbetet på väg till och från Skåne och nu är det alltså färdigbyggt. Ska alldeles strax boka båtbiljett, tror inte det ska vara några problem att komma med, alla motorcyklar och förare har nog lämnat ön nu. I helgen var dottern hemma och det var fullbokade färjor på söndagen, så det höll på att gå i stöpet för att hon bokade så sent. Någons sena avhopp ordnade saken.

  • Ingrid skriver:

   Då kanske vi hamnar på samma båt? Stöt gärna på mig om du ser mig. 😀

   Hoppas att det ordnar sig med biljett, men jag tror också att alla motorcyklar åkt tillbaka vid det här laget.

 8. Lambergsfrua skriver:

  Jag är imponerad av hur du håller dig så aktiv på olika sätt. Det låter som du har några riktigt trevliga dagar att se fram mot. Visst finns det mycket trevligt som man kan köpa på IKEA framför allt nu till jul.

  Att lära av andras misstag kan ju vara bra om det gäller farliga saker, så man inte skadar sig. Annars tycker jag nog att man kan lära sig av misstag inom rimliga gränser förstås – ”trial and error”. Det är nog en avvägningsfråga från falla till fall. Jag tror att det är ganska typiskt för män att i alla välmening ”tala om”, hur saker och ting ska göras. 😉

  Ha det gott!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas kunna hitta lite julklappar. Inte för att vi ska ge så mycket, men något litet paket är det trevligt att ha och lägga under granen.

   Kanske är det så att män är mer benägna att ge råd och anvisningarn än vi kvinnor 🙄

 9. Hejsan Ingrid !

  Så då var lampan tänd igen.
  Jo det där ordspråket är bra.
  Igår lärde jag en lite skolpojke
  hur man sorterar avfall, hoppas han minns
  det till nästa gång föräldrarna skickar honom.
  Han nådde knappt upp.

  Tänkte slänga en plast med en metall inuti,
  och papper med en plastpåse om.
  Han sa inte tack.fast jag visade och hjälpte honom.

  Den fina Söndagen gick överstyr och blev grå-blöt.

  Så kul att Du ska fara till fastlandet och Kalmars IKEA.

  Då blir det väl bilder på slottet eller annat. Andra gången Du
  får besöka ett IKEA eller Du var väl aldrig in första gången.

  Kram Majsan

 10. Gunnel skriver:

  Jag vill nog gärna göra mina egna misstag. Litar inte riktigt på andra när de säger att saker och ting är omöjliga att göra. Då måste jag bara testa. Lite tjurigt kanske. Hoppas du får en bra dag på IKEA. Kram

 11. Rigmor skriver:

  Vilken balansgång det är det där med att dela med sig av sina misstag och sen låta andra göra dom själv!! Ibland måste man tiga, för att det faller inte i god jord…och ibland är det bäst att träda in och rädda situationen. Själv blir jag glad om nån tillrättarvisar mej, på ett trevligt sätt förstås, men då slipper jag göra samma misstag som någon annan redan gjort.
  Ha en fortsatt skön måndagskväll!!
  Kram kram

 12. Znogge skriver:

  Man kan göra saker på olika vis och vi måste nog var och en hitta det rätta sättet. Sedan kan det kanske vara skönt att slippa göra allt för allvarliga misstag om det går att undvika… Ett alternativ är att presentera olika sätt och sedan låta personen i fråga välja.

  IKEA för andra gången! Det var inte illa.

  Du får berätta vad du tyckte om filmen sedan.

  Kram

 13. Margaretha skriver:

  Vilket bra ordspråk. Det ska jag komma ihåg att nämna ….

 14. Inger Maryissa skriver:

  Här har det också varit grått och regnigt några dagar.
  börjar faktiskt längta efter snö nu, som lyser upp i november-mörkret

  jo, det där med misstag så ja, så måste var och en tillåtas att få göra sina egna och lära sig av dem.
  Fast ibland kan det vara bra att lyssna på andra som varit i liknande situationer
  men sedan beslutar man ju själv…för det är ju så viktigt att man gör själv…
  för mycket är ju olika för olika människor,
  och man kan ju många gånger inte veta med 100-procent säkerhet att det beslut man tog var det bästa.
  Men så är livet…..och man kan bara göra sitt bästa…
  kram

 15. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid och tack för besöket hos mig 🙂

  Din blogg är kanonbra som den är och det brukar jag skriva i många bloggar när någon vill göra om. Så behåll den gärna som den är. Genomtänkt och bra 🙂

  Önskar dig en trevlig tur till Kalmar! Hoppas att du hittar något som du behöver. Alltid roligt att förnya lite hemma, för tidens tand sätter sina spår.

  Ska bli spännande att läsa vad du tyckte om Palmefilmen!
  Ha det nu så trevligt på fastlandet och hoppas resan blir lugn och fin utan blåst!
  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Tack Agneta!
   Jag tycker själv om min blogg, om man nu får vara så förmäten och säga det och skulle jag byta tema vill jag ju ha samma funktioner som jag har idag och det är inte lätt att hitta. Jag får nöja mig med att byta header ibland. 😉

   Palmefilmen var verkligen intressant och gav en ordentlig genomgång av. Jag ska skriva lite om den i morgon, för nu väntar sängen.

   Kram, Ingrid

 16. Bettan skriver:

  Vi har klarat oss från regnet idag, men grått till tusen & kallt som f.n.
  Nu är det sängen som kallar är trött som bara den. Men ville springa in till dig innan.
  Önskar dig en god natts sömn & en fin kommande morgondag.
  Kramis

 17. Siv-Britt skriver:

  Hej Ingrid! Nog är det så att man tycker att hjulet behöver inte uppfinnas igen, men jag har alltid sagt till mina barn att testa får ni se. Samtidigt har jag alltid delat med av min erfarenhet, men tror inte det hjälper. Hoppas du tycker filmen om Palme är bra, och så vill jag önska er en trevlig resa till Kalmar!!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Visst vill man försöka skydda sina barn från att göra samma misstag som man begått själv, men det är nog så att de måste få testa själva. Inte kan väl mamma och pappa ha något att komma med. 😉
   Tack, jag tror att det blir en trevlig dag. 😀

 18. Gunnar skriver:

  Vi hade också grått och trist väder igår. Även i Trollhättan som jag besökte. Men idag skiner solen i Årjäng.

  Jag tror nog att man kan lära även av andras misstag. Kanske är det en del som man måste gå igenom själv. Tyvärr så händer det också att man gör om sina misstag. Lätt att fastna i ett mönster.

 19. Gitsan skriver:

  Jag håller med dig 🙂
  Man kan nog bara uppleva sin egen känsla vid ett misstag, mycket svårare att uppleva andras känslor.
  Sedan är vi ju några som måste göra samma misstag flera gånger om innan vi förstår…

Kommentarer inaktiverade.