En trevlig SPF-utflykt

Det var strålande solsken och en klarblå himmel redan tidigt i morse, så jag tog med min kaffekopp och GA ut för att njuta av morgonen. Det kändes nästan som om det var helg, för i dag var det dags för en utflykt med SPF igen.

Forsythian är enormt vacker nu.

Vid halvtolv-tiden skulle jag infinna mig hos en bekant som bjudit på skjuts och dagens första stopp var Suderbys Herrgård. Vi blev inte så många, men vi som var där njöt av gemenskapen och den goda maten. Jag åt en underbar rostbiff med potatisgratäng och sallad och så kaffe och en god kaka efter.

När alla var mätta och belåtna fortsatte vi till Veteranbilmuséet i Vibble där ägaren Jan Janthe tog emot oss.

Clownen har stått på NK en gång i tiden

Rundturen började i butiken där det var alldeles fullt av alla möjliga gamla prylar; på golvet stod gamla spelmaskiner och i taket hängde pottor, kvastar, korvar och en massa annat. På disken stod det flera gamla kassaapparater. Några från början av 1900-talet.

Sedan gick vi ut och tittade först på hönsen, som var av en gammal gotlandsras. Tupparna var väldigt stiliga och olikfärgade. Hönsen är väldigt härdiga och de går ute året runt.

Vi fortsatte till en stor lada som var full av cyklar och motorcyklar. Jan Janthe berättade varifrån de kommit och hur cyklarna utvecklats under åren sedan de första kom till. Därefter var det dags för raden av traktorer och så veteranbilarna förstås och så ”Macken”.

Man hade byggt upp en mack med bensinpumpar från olika tidsepoker. Den till höger heter MACK och den är svensktillverkad och det är därifrån vi har fått uttrycket att man åker in på ”macken”. Man kanske kan tro att det är engelskt eller tyskt ursprung, men namnet kommer från de fyra grundarnas initialer – MACK Petroleum AB var ett svenskt företag i Midsommarkransen i Stockholm, som grundades 1916 och de tillverkade bensinpumpar.

Många vackra bilar fanns det, men svärfars gamla bil var inte med i samlingen.

Jan Janthe var en kunnig och underhållande guide och förutom berättelserna om alla samlarobjekten fick vi höra honom beskriva en del från sina 24 år med dansmusikgruppen Classes. Det blev många glada skratt när han avslöjade en del vurpor de gjort.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar på En trevlig SPF-utflykt

 1. Kraft´n skriver:

  Veteranbilsmuseet och Janna Janthe är en upplevelse, där skulle man nog kunna vara en hel dag. Vi var där med PRO men tyvärr var det lite för kallt så vi sa att vi skulle komma tillbaka när det var sommar. Kanske dags nu. Kram, Anders

 2. Znogge skriver:

  Vilken trevlig utflykt det blev. Det är verkligen givande när man har en underhållande och kunnig guide!

  Kram och trevlig fredagskväll!

 3. Bosse Lidén skriver:

  Vackert med forsythian. 🙂
  Det stället skulle jag gärna vilja besöka.
  Helgkram Bosse

 4. Det blev, som jag misstänkte, en jättetrevlig dag och god mat fick ni också!
  Vi fick också fint väder idag och ännu bättre ska det visst bli i helgen!
  Kram, Monica

 5. Laila skriver:

  Håller med. God mat och fint museibesök. Verkligen en trevlig eftermiddag.
  Ha en skön helg, Laila

 6. skogsnuvan skriver:

  Så roligt att se. Vilka träd som blommar så knallgult. Här har viden slagit ut och alen men inget annat men nu blir det värme så det slår väl bara till. Vattennivån är hög i sjön, högre än jag någonsin sett. Hoppas bara att inte min brygga och bastu far ut i sjön och försvinner.

 7. Astrid skriver:

  Så kul att åka så där i en grupp
  du är verkligen duktig på det
  Så fint ni har det nu i naturen

 8. Gunnel skriver:

  Intressant att få titta på gamla saker, när man även kan få lite historik om dem och lite kul anekdoter. Kram

 9. Vilken härlig utflykt med både god mat och massor att titta på. Jag gick i Midsommarkransens folkskola mellan 3-6 klass så det var kul att få reda på det där med MACK, sen blev det läroverket bredvid. Måste kolla med Rolle om han visste det, men i vanlig ordning när det är nåt relaterat till mekanik så vet han det nog! 🙄 Men vilken fantastisk helg det har varit, man känner sig alldeles solurlakad! 😉
  KRAM/Susie

 10. Geddfish skriver:

  Vilket härligt inlägg! Där skulle jag älskat att vara med 😀
  Skyltsöndagskram!

 11. Elisabeth skriver:

  Vilken spännande och trevlig utflykt!!

Kommentarer inaktiverade.