Fjärde söndagen i advent – Svart sundagen

Det är mulet och nollgradigt i dag, men det har kommit ett litet tunt lager snö i natt, så lite hjälper det upp i vintermörkret. Det kunde gärna få komma lite till, så att vi får en vit jul.

I dag är det fritt fram att städa och göra vad man vill trots att det är söndag. Man ska ju helga vilodagen, men på Svart sundagen är det ok att inte följa det budet.  Det fick jag lära mig av mamma, men hon fått det ifrån vet jag inte. Mamma kom  från Stockholm, men kan ju ha lärt sig det här med Svartsöndag när hon kom till Gotland. Min svärmor var värmländska och hon ”köpte” min tolkning när jag kom till Stenstugu och fick på det sättet en extradag i julstöket. Annars var det helt otänkbart för henne att göra något utöver det nödvändiga på en söndag.

Allnakku säger: Det traditionella namnet på den sista söndagen före jul är svart sundagen, svarta söndagen. Till den söndagen städades det inte, men man gjorde julrent i den kommande veckan. 

Den tolkningen stämmer alltså inte helt in med vad jag har fått lära mig och när jag googlar har jag bara hittat ett par artiklar på ämnet. Jämtlands tidning hade en och den överensstämmer med ett inlägg i  en facebooksida som heter Skrivbua:

”Fjärde advent” på svenska – ”Svårttsånn(u)da(gje)n” på jamska. Den sista söndagen före jul kallas på jamska för ”svårttsånndan”, ”Den svarta söndagen”, den sista advent:Svårttsånn(u)da(gje)n, Sorttsånn(u)da(gje)n

Jag har ju bloggvänner och läsare från stora delar av Sverige – Vad säger du som läser det här? Känner du till uttrycket Svartsöndag?  Tycker du att det är bökigt att kommentera i bloggen, så finns det en mejllänk i sidfoten eller använd kontaktformuläret till höger.

När det nu (enligt mig) är tillåtet, så ska jag ta fram strykjärnet och ta hand om en liten hög kläder, trots att det är söndag.

Trevlig Svartsöndag!

Följ gärna min nya blogg Sista försöket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Kultur. Bokmärk permalänken.

25 svar på Fjärde söndagen i advent – Svart sundagen

 1. BoB skriver:

  Jaja men Idag blir huset fullt med barnbarn o mödrar. Städet tar vi tidig julaftonmorgon.Godjul hälsa alla Bob ??

 2. Gunnel skriver:

  Svartsöndag var ännu något nytt uttryck för mig. Städning blir det inte idag, men lite iordningställande kanske. Det blir ju nattgäster i en del rum nu framöver. Ha en bra dan-före-dan. Kram

 3. Anonym skriver:

  God Jul till er alla på öjn.
  Hälsningar Vanja Österdahl

 4. Ingrid skriver:

  Hälsa till alla från oss här på Gotland!
  Kram

 5. Ingrid skriver:

  Ni kommer ju att få en härligt jul med barn och barnbarn.
  Njut, njut!

 6. Ingrid skriver:

  God Jul till dig Vanja!

 7. znogge skriver:

  "Svartsöndag" är ett helt nytt begrepp för mig men då har jag i alla fall städat med rent samvete 😉 Här säger vi "lillejulafton" vilket tydligen ska våra extra vanligt i Skåne. Själv trodde jag att alla sa så1

  Kram och ha en fin svartsöndag och lillejulafton!

 8. Ingrid skriver:

  Lillejulafton har jag givetvis hört nämas, men vi har aldrig använt det uttrycket. Är det fjärde advent som är lillejulafton eller dagen för julafton?
  Kram

 9. Anonym skriver:

  Det är dagen före julafton som kallas så i Skåne!

 10. Husbilen-Ellen skriver:

  Svart söndag var ett nytt uttryck för mig. Vi har inte haft något speciellt den 4:e söndagen. Jag har bakat en saffranssockerkaka tills i morgon. Har just nu en Janssons frestelse i ugnen, där Lennart fixat allt skärande. Vi lärde oss av Leif Mannerström att handskära lagom stora bitar! Ha en riktigt GOD JUL!

 11. Ingrid skriver:

  Saffranskaka är så gott! Jag har en bit i frysen, men den sparar jag nog på ett tag. Jag får nog besök här i mellandagarna.
  Ha en God Jul ni också!

 12. Monica skriver:

  Nej uttrycket "svartsöndag" har jag aldrig hört förut. Precis som Znogge sa, så kallas den här dagen lillejulafton här i Skåne och jag har aldrig hört att det skulle vara några städrestriktioner den dagen heller!
  Men det blir ingen städning här ändå, vi har ju numera lejd städerska och hon var här i tisdags.
  Här puttrar julskinkan, som ska griljeras ikväll, annars är allt klart.
  Ha en riktigt fin jul med hela din familj på Stenstugu!
  Stora julekramen, Monica

 13. Ingrid skriver:

  Jag önskar er också en riktigt God Jul!
  Kram

 14. Åke skriver:

  Mellersta Sverige här! Vi vet inte vad Svartsöndag är… mer håller vi till på röd söndag = Vilodag och att gå i kyrkan 🙂 God Jul på dig Ingrid, hoppas du får en fridfuller Jul. Stor Julkram 🙂

 15. Jag har aldrig hör talas om svartsöndag så det kan knappast ha förekommit där min mamma växte upp, i Sörmland i Mariefreds-trakten. Mamma var född 1913 så hon tillhörde generationen som borde vetat om det varit något man hade.
  Själv har jag ju, som du vet, aldrig haft söndagar i någon rent biblisk/kyrklig definition. Antingen är jag ledig eller så arbetar jag. Ibland flyter det ihop och jag har inte ens koll på vilken veckodag det är.

  Önskar dig en skön och vilsam kvällen-före-julafton-kväll!

  Kram

 16. skogsnuvan skriver:

  Jag har aldrig hört tala om svartsöndag och hos oss var det nog tillåtet att städa när som helst. Jag tycker att mamma städade jämt. God Jul på dig kära Ingrid Du är den bloggvän som varit med längst tillsammans med mig utom skatan
  men hon skriver ju så sällan nu. Kram på dig från ett snöigt jämtland

 17. Kicki Fredlund skriver:

  Nä svartsöndag är inget jag känner igen.
  Arbeta på söndagar har jag alltid gjort. Det måste man ju om man har djur.
  Ha en skön jul helg med nära och kära!

 18. Laila Ö skriver:

  Jag har alltid hört svartsöndag och att man då fick jobba och fixa inför julen. Idag har vi dock inte fixat utan vi har firat julafton med barn och barnbarn och bror och brorsbarn med barn då äldste sonen jobbar hela veckan, så här var full rulle i eftermiddags. I morgon blir det ny julafton hos en brorson med sambo och övrig släkt.
  Ha en skön kväll!

 19. Ingrid skriver:

  Tack Åke och God Jul till dig!

 20. Ingrid skriver:

  Jag förstår att det blir så med de arbetstider du har, men mina svärföräldrar var baptister och det där med att helga vilodagen var viktigt. Givetvis måste djuren få sitt och i skördetider var det andra regler som gällde. Men ingenting onödigt fick göras. Jag fick inte ens sitta och sticka och brodera.
  Kram

 21. Ingrid skriver:

  Så konstigt att du inte hört talas om det när jag läste om det i Jämtlands tidning. Det verkar ju som om begreppet finns i Norrland i alla fall.

 22. Ingrid skriver:

  Att ta hand om djuren måste man givetvis göra även på söndagarna, men man fick inte städa, baka eller tvätta t ex. Jag fick lära mig att det inte ens fick hänga tvätt ute till tork på en söndag.
  Kram

 23. Ingrid skriver:

  Äntligen en till som vet vad en svartsöndag innebär. Puh!!
  Ha det så gott med de dina!
  God Jul!

 24. Tigerlilja skriver:

  Inte hade jag hört svartsöndag, men det blev ändå begränsad städning, mest för att jag inte riktigt orkade, men det ser jullikt ut ändå nu.
  Önskar dig en riktigt fin julafton och kommande helg!

Kommentarer inaktiverade.