Fjärde söndagen i advent – Svartsöndagen

En härligt vacker fjärde advent är det idag. Jag behövde gå på Coop och handla och i stället för att ta bilen tog jag mig en promenad genom skogen ner till samhället. Det blåste lite snålt och det var frost i gräset och på vattenpussarna var det is, men det var trots allt ganska behagligt ute. Det är härligt när man kan gå i lågskor och inte behöver vara rädd för att halka.

Jag har alltid längtat efter att vara lite längre än jag är, men det här är väl i längsta laget.

Jag hade bara tänkt köpa saffran och köttfärs, men så stötte jag på Eva och då blev det mera handel och när vi båda var färdiga skjutsade hon mig hem.

Svartsöndag är det idag och då får man ju jobba och förbereda inför julen trots att det är söndag och egentligen en röd dag.

I allnakku står det:

Det traditionella namnet på den sista söndagen före jul är svart sundagen, svarta söndagen. Till den söndagen städades det inte, men man gjorde julrent i den kommande veckan.

Min svartsöndag innebär att jag, förutom att jag varit och handlat, har diskat finservisen, för nu ska den återbördas till Stenstugu, eftersom det är där vi är när det är helg och vi är många och nu ska jag sätta igång och steka köttbullar och koka risgrynsgröt. Risgrynsgröten ska jag ha till en saffranspannkaka och till ris á la Malta.

Ha en skön Svartsöndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Odvalds, Seder o bruk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Fjärde söndagen i advent – Svartsöndagen

 1. Znogge skriver:

  Bråda dagar nu ja… Även här är servisen diskad men det berodde på renoveringen. Men nu är det gjort och alla glas glänser.

  Hoppas du får en fin fjärde advent!
  Kram

 2. Gunnar skriver:

  Uttrycket Svartsöndag har jag inte hört förut. Vi har iallafall fall haft sol denna korta dag

 3. Geddfish skriver:

  Roliga, trevliga foton och det verkar spännande, dessa familjetraditioner!
  Jag har aldrig hört svartsöndag, men jag vet att äldsta dottern jobbar med att göra egen julkorv mm mm så hon har det nog så, inför att vi kommer halva familjen, skulle ju ha varit hela, men det var längesedan, svårt med fyra barn och fyra väderstreck.
  Kram, Gerd

 4. Läste just om hur ni firade julen på Stenstugu förr i tiden. Mycket känner jag igen, men några djur att ta hand om hade ju inte vi som bodde i Stockholm. 😉
  Alla familjer har sina speciella jultraditioner – fast kanske mer förr – vilket jag tycker är spännande att höra om. Vi hade naturligtvis våra som var ganska vanliga, men i kyrkan gick vi inte. Vi är/var ateister allihop tror jag….. Så någon ”svart söndag” har jag aldrig hört talas om, det hörde väl kanske också ihop med att vi inte var så kyrksamma!? 😈
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   När jga var barn gick vi sällan i julottan, för mamma skulle ha släkten på middag på juldagen och sedan Åke och jag gifte oss hade vi julotta i ladugården, så mina barn har inte heller varit med där så många gånger. Svärmor och svärfar var baptister, så de gick inte heller i kyrkan.
   Kram

 5. Elisabeth skriver:

  Oj, vad jag blev sugen på saffranspannkaka. Förr, när jag jobbade i Visby, blev det ofta besök på Lindgården och deras supergod pannkaka. När vi var över för några år sen, skulle jag återupplev gamla minnen med Lennart,men då var restaurangen nedlagd! Förstår att din pannkaka kommer att uppskattas. Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Elisabeth

 6. Lollo skriver:

  Ja, tänk så lång man blir den här tiden på året … 😉 Du anar inte hur det drar iväg för mig som har en normallängd på 180 cm … hehe
  Har nog hört talas om svartsöndagen, fast jag inte förstått vad det är. Konstigt namn på den dagen. Man undrar vad det kommer av? Svart ute är det i och för sig, men det är det ju jämt den här tiden. Om det har med städning att göra kanske det bottnar i att man städade och fejade i eldstaden, så att man blev svart av sot?

  Ha det gott Ingrid, och jag önskar dig en riktigt fin jul …
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Svartsöndagen har nog fått sitt namn av att alla söndagar är röda i almanackan och på söndagarna får man ju inte arbeta, man ska helga vilodagen, men den här sista söndagen för jul får man hålla på med julstök, så för att rättfärdiga det kallar man den svart i stället för röd.
   Jag har inget belägg för att jag har rätt, men tror att det kan vara så.
   Kram

 7. Gunnel skriver:

  Svartsöndag var något nytt för mig. Jag håller också på att plocka fram julservisen inför julafton. Nu är vi snart där. Kram

 8. Kraka skriver:

  Saffranspankaka och Ris á la Malta är riktiga favoriter. Känner att jag börjar bli hungrig…

  Kram

 9. Trevlig Söndag och Fjärde Advent 2016

  Blev nyfiken på vad svartsöndag var och då kom denna upp.

  Kram Mi

Kommentarer inaktiverade.