Gå inte på Finarefs erbjudanden

Tisdagen den 25 november 2008 | 17:30 | 2° | 1,1%

Har du precis som jag fått ett erbjudande från Finaref om att låna pengar nu till jul? Jag fick det i brevlådan i dag och man blir ju mörkrädd när man ser vilka räntor de tar ut. Och de
vet vad de gör, nu är snart julen här och behovet av pengar till julhandeln är stort och då går man helt samvetslöst ut med ett sånt här erbjudande. Rubriken i brevet lyder:

Har du utrymme för 259 kr i månaden? I så fall kan du låna 8.000:- på 5 år eller så kanske du vill låna ett helt annat belopp.. osv
När man sedan ser i tabellen vad det innebär att låna 8.000:- i 5 år, så kan man räkna ut att man ska betala tillbaka 15.540:-, nästan dubbelt upp!

Man skriver tydligt ut vilka villkor och räntor det är som gäller.
Nominell årsränta uppgår 30% och den effektiva räntan beräknad enligt Konsumentverkets anvisningar, vid lån på 10.000:- och 5 år, är 34,49%.

Det är smart av dem att hänvisa till Konsumentverket, det får hela konceptet att verka lite rumsrenare. Lätt som en plätt är det också att få de här lånen. Det är bara att gå in på deras hemsida på internet och få besked dygnet runt, ringa eller fylla i och posta ansökan där portot är betalt.

Jag tycker att det är fel och cyniskt av Finaref att sko sig på människors behov av extra pengar till jul. Bankerna erbjuder bra mycket bättre villkor och även kortkrediterna har lägre räntor. Visst kan det vara krångligt att få låna i bank, men även Finaref gör en kreditupplysning (vilket bara det blir en belastning inför framtida lånebehov). Har man en betalningsanmärkning kommer inte lånet att gå igenom hos Finaref heller och är man utan anmärkning kanske det går att flirta med banken?

Att det finns fler än jag som reagerat på det här utskicket kan du läsa om här: Jag fick ett brev.

Här på Stenstugu har maken haft fullt upp med snöskottning i dag. Men nu börjar det bli blidväder, så snön blir nog inte så långvarig. Jag har rustat med julstädning. Igår gjorde jag storrengöring i kylskåpet, hade fram det och dammsög bakom, men det var faktiskt inte så mycket damm som jag befarat. I dag har jag städat ett tvättrum i köket och så har vi varit på Klinte och handlat. Det var ett fasligt väglag, moddigt och dant. Jag undrar var plogbilarna håller till? Jag köpte förresten året första små hyacinter, finns det någon ljuvligare juldoft?

Mellan städpassen har jag också suttit och läst, jag håller på med Anna Janssons bok “Inte ens det förflutna”. Det är en säregen och spännande historia och i kväll måste jag nog läsa den färdig, så jag får reda på vem det är som mördar så vildsint där på Gotska Sandön.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.