Gotländsk äppelkaka….

…har jag aldrig gjort, men min svärmor kunde konsten och i och för sig är det nog ganska lätt, men det gäller att den inte blir för stabbig, utan så där alldeles lagom lös, lagom pepparkaksaktig i smaken och lagom syrlig. Det är alltså en hel del villkor som ska uppfyllas för att en riktig gotländsk äppelkaka ska bli godkänd.

Igår när jag var på skördeauktionen fanns det två äppelkakor med och då ropade jag in en och den har jag bjudit på idag som efterrätt. Eva o Claudio och Bosse o Carina har varit här på lunch och den där äppelkakan gav upphov till minnen från forna tiders lammskallefester i Fröjel. Då var det nämligen alltid äppelkaka och vaniljsås till efterrätt.

Äppelkakor gräddades i såna här vackra kopparformar, som gav dem ett fint mönster. Mina formar, som jag fått ärva, hänger bara som dekoration på väggen, men vem vet, de har kanske varit använda någon gång i tiden.

Det var mycket folk på de där lammskallefesterna, som mest tror jag att vi var 110 personer som trängdes i Skolgården och det gick åt många äppelkakor. Då fick man verkligen chansen att smaka på en massa olika. En del var helt fantastiskt goda.

Vår förre veterinär Erik Högdahl och Kerstin Florin i den vackra gotlandsdräkten, en av våra grannar. De små gossarna är Krister och hans lekkamrat Love.

Jag letade i mina fotoalbum och hittade några kort från den tiden. Krister och Love ser väl ut att vara 7 och 5 år, så det måste vara i slutet av 70- början på 80-talet.

En liten bit av mig och Loves mamma Kicki. Vilka de andra är kan jag inte se, men de håller tydligen på och häller upp vaniljsås

Jag hade en gammal sidenklänning från 1800-talet som jag fått ärva och den var jättefin, handsydd med massor av små hyskor och hakar och knappar och om halsen har jag ett granatsmycke. Klänningen hänger fortfarande kvar på vinden på Stenstugu. Idag skulle jag inte kunna komma i den, för det var precis så det gick även på den tiden.

Kicki, okänd, Åkes syster Natalie och jag (som vänder ryggen till)

Lammskallefesterna startade 1964, det har jag hittat i en gammal tidningsnotis och jag tror att den sista var 20 november 1983, för så ser det ut i mina kalendrar. Till slut gick det inte att få ihop folk till allt arbete. Vi fick lammskallarna direkt från slakteriet och de kom i stora säckar precis som de var och det var ett väldigt drygt arbete att göra dem i ordning. Skallarna skulle flås, klyvas och rensas, saltas och kokas och sen fick vi frysa in dem tills dagarna innan festen. På morgonen skulle de griljeras, så att de var varma och goda. Till skallarna skulle det kokas en massa rotmos och förutom äppelkakor skulle det bakas limpor och surbröd. Och så skulle det bryggas dricke förstås, det var en väldigt viktig del i festen.

Hela bygden var mer eller mindre engagerad. Fröjel är uppdelat i en övre och en nedre del, så man turades om med jobbet. Ena året var det övre och nästa år nedre Fröjel som fick dra lasset, men det gick inte ändå till slut.

Nu ordnar hembygdsföreningen en flundrefest varje sommar och det är ju lite lättare att hantera.

Så här kan det gå när man går på skördeauktion och ropar in en äppelkaka, minnen väcks till liv!

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Gotländsk äppelkaka….

 1. Eva skriver:

  Ja, vilka minnen tack vare äppelkakan du köpte, tack för en god lunch.

 2. Gunnel skriver:

  Väldigt roligt att läsa om de där festerna som jag aldrig hört talas om. Helt plötsligt kommer man på saker bara genom att få syn på något annat. Det finns många gamla sammankomster som inte går att hålla liv i längre eftersom alla är så upptagna på olika håll. Lite synd, för det blev en väldigt fin sammanhållning människor emellan. Kram

 3. Znogge skriver:

  Tack för att du delade med dig av dina trevliga bilder och minnen! Vilken tur för oss att du ropade in äppelkakan 🙂

  Kram

 4. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  De där kopparformarna är verkligen snygga och fanns även hemma hos min morfar. Men tyvärr så skulle det ”rensas ut” en del och då försvann dom 🙁
  Många fina minnen och foton du delar med dig av och det var intressant 🙂
  Kram, Agneta

 5. Sofia Högdal skriver:

  Härlig bild på farfar Erik

 6. Agneta skriver:

  Jag ser dina fina formar och tänker, kan jag ta och kvista över till dig och så lär du mig hur man putsar för att få det så där fint! Jag har inte så många formar, men jag har byttor och annat som borde få sig en ansning…..min svärmor gjorde det när hon bodde med oss och ännu levde. Men nu, nu är det satt på undantag, det ska vara så där fint som du har det!
  Flundror är gott, dom plattfiskar vi får här kallar vi skrubbor. En del ratar dom, men jag filéar dom och det är jättegott!
  Äppelkakor ska vi inte tala om, så gott!
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Tack Agneta!
   Det är Häxan som ser till att mina kopparformar håller sig blanka och fina. 😉
   Flundror är jättegott och i sommar har jag ätit på stekta och rökta flera gånger.
   Kram

 7. Hillevi skriver:

  På Gotlands nation i Uppsala har de lambskallegasque varje höst – i år den 15 nov… mycket viktig tradition. Lokaltidningen har då förstås alltid bilder på de där lammskallarna, som ser väldigt otäcka ut. Men gott blir det, sägs det. Huruvida äppelkakan ingår i traditionen vet jag inte men den låter fantastisk som du beskriver den.

 8. Margaretha skriver:

  Ja, när man har varit med ett tag så har man ju en hel del trevliga minnen med sig i livet.
  Det lät ju kul att starta med en äppelkaka …
  Mitt minne triggades igång när jag såg Gotlandsdräkten. Min ena syster har egenhändigt sytt en, allting för hand, även spetsen har hon knypplat. Nu finns inte den systern längre i livet men dräkten finns i USA hos min andra syster som använder den vid högtidliga tillfällen.
  Min svåger har en från Östergötland, hans släkt kommer därifrån fast han är född i USA. Kram

 9. Raija skriver:

  Vilket jobb för att kunna äta lammskallar. Undrar om det var så mycket mat i dem och hur smakar det egentligen…är det gott? Rotmos till och underbara äppelkakor kanske vägde upp det.

  Fina formar du har på väggen. Äppelkakorna blev säkert väldigt fina i dem.

 10. Kraka skriver:

  Åh, äppelkaka låter verkligen gott! Den gotländska varianten med pepparkaksaktig smak har jag aldrig ätit men skulle gärna prova. Tycker om allt som smakar pepparkaka.

  Tack för dina vänliga ord hos mig. Jag kommer att fortsätta blogga, har bara gjort det lite svårare att komma in under en begränsad period. Jag tror min besatta dejt snart ger sig. Men det är obehagligt att få bissara mail med olika syftningar på det jag skrivit. Lite lagom hotfulla.
  Du har mig ju i ett flöde i din blogg så det är bara att klicka på inläggen där så kommer du in.
  Jag hoppas att kunna öppna igen om någon vecka. 🙂

 11. Ulrika skriver:

  Det är jag som är med på kortet som okänd 🙂

Kommentarer inaktiverade.