Grattis Bengt – Stilla veckan

Solen skiner så vackert idag och jag har stått ute och beundrat alla krokusar där det är alldeles fullt av surrande bin. Så mycket mera utevistelse blir det knappast idag, förutom en promenad ner på samhället, för det är ju måndag och det innebär ett arbetspass på Kupan i Klintehamn.

Bengt har namnsdag idag och det är en namnsdag som betyder en hel del, för enligt Bondepraktikan blir våren våt om det regnar på S:t Bengts dag och om det blåser och är torrt blir våren blåsig och torr. Det lär bli bekymmersamt i år, när man hotar med bevattningsförbud redan den 1 april, för om Bondepraktikan har rätt blir det alltså en torr och blåsig vår.

Många med namnet Bengt har passerat revy under årens lopp och det här är en av de första. Vår lekkamrat när vi bodde i Vallekvior, klasskamrat med min yngre syster Barbro. Tänk så mycket roligt vi hade hemma hos Bengt. Där fanns en verkstad där vi hade fria händer att använda alla verktyg och där byggde vi båtar som vi sedan seglade med i ån som passerade precis vid vår tomtgräns. Kanske var det där Bengts längtan till sjön väcktes, för han blev sjökapten. Fotot måste vara från år 1947-48 någon gång.

Nu har vi gått in i Stilla Veckan, inte påskveckan som en del säger. Den kommer efter själva påskhelgen. Stilla veckan börjar med Blåa måndagen och sedan kommer Vita tisdagen, Dymmelonsdagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskafton.

Ha en fin Blå måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Påsk. Bokmärk permalänken.

20 svar på Grattis Bengt – Stilla veckan

 1. Lambergsfrua skriver:

  Surrande bin runt blommande krokusar -VÅR!
  Bengt var ett vanligt pojknamn när vi växte upp och visst har några Bengtar passerat revy under årens lopp.
  Du ska till Kupan och jobba, Vi ska till kiropraktor för lite ryggbehandling – ja både MiML och jag. Skönt att det finns hjälp att få.
  Varm rkam,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Efter en eftermiddag på Kupan skulle jag nog också behöva uppsöka en kiropraktor, men jag får väl lägga mig på rygg i soffan och se om det onda går över. 😉
   Kram

 2. wiolettan skriver:

  Så mycket vår det har kommit hos dig. Här är den senare, har inte sett några riktiga vårtecken ännu, bara lite lökar som försöker ta sig upp.
  Bra där, med Stilla veckan och inte påskveckan.
  Härlig bild av Bengt i snön och med sparken, ett vanligt fortskaffningsmedel förr.
  Visste inte att ni inte hade trafikljus hos dig, men du kan vara med i Bosses tävling ändå. Man får ju fem poäng för varje minnesbild som man kan visa.
  Hoppas att du får en finfin dag.
  Varm kram till dig.

  • Ingrid skriver:

   Tänk vad det var roligt att åka spark när man var barn. Vintrarna var ju snörika då på 40-talet och inte saltades och sandades det heller, så det gick bra att åka.
   Jag hade en bekant som hade en hund som jag spände för sparken. Det var tider det……
   Kram

 3. Znogge skriver:

  Min pappa hette Bengt som tredjenamn och en period var det nog väldigt populärt. Numera hör jag dock aldrig någon som heter så.

  Vist är det stilla veckan men många säger lite slarvigt påskveckan om den. Men rätt ska vara rätt!

  Kram och trevlig måndag!

 4. Susie Bloom skriver:

  På skärtorsdagen för 55 år sen träffades min gubbe och jag. Men då var det den 30 mars, så vi kan välja vilken dag vi ska fira. 😉 Det blir nog kanske på torsdag, men vi är lika glömska båda två när det gäller högtidsdagar så då får det bli den 30:e! 🙄
  KRAM
  Susie

 5. Agneta skriver:

  Oh, påskveckan, ja, så trevligt att du nämnde vad dagarna kallas, jag kunde det en gång, men det har ramlat bort! Och påsken, det har alltför många gånger slumpat sig som så att jag fyllt år antingen på Långfredagen eller Påskafton. Jag har inte räknat, men dom runt mig har också tyckt att det varit så. Jag skulle fötts idag egentligen, men kom inte ut förrän 9 april, jag hade ingen brådska och min mamma trodde aldrig jag skulle komma ut och på den tiden (1952) gjorde man ju tydligen inte så mycket åt det.
  Och mannen min minns inte när vi träffades exakt eftersom vi känt till varandra sedan jag var 2 år och han 1 år!!! Men vi brukar räkna påskafton som vår ”träffdag” men vilket år, måste vara 1972. Det skulle innebära 45 år sedan. Oj, vart tog alla åren vägen…..
  Det var mycket med påsk det!
  Regnar gör det inte här idag, så då kanske vi kan få en sån där fin maj! (jag tänker bort april, för april är som april, nyckfull)
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Åren går väldigt fort minsann. Åke och jag hann var gifta i nästan 52 år och vi var tillsammans redan när jag var 18 år.
   April är verkligen opålitlig och i år åker jag bort 14 dagar mitt i månaden.
   Kram

 6. Så härligt det är med alla vårlökar som det tittar upp fler av för varje dag! Här har scillorna börjat blomma ordentligt nu och det lyser blått på flera ställen – dom har ju en förmåga att sprida sig…
  En barndomsvän till mig, som fortfarande bor nära oss, heter också Bengt och när jag tänker efter, har jag känt fler Bengt genom åren!
  I maj har vi också varit gifta i 52 år!!!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Några scillor har jag inte sett till ännu, här är det mest rosa/lila härliga fält av vildkrokus som drar blickarna till sig just nu.
   Då har ni kämpat på duktigt du och maken. Jag önskar er många lyckliga år till!
   Kram

 7. Geddfish skriver:

  Jodå, jag har allt Bengt i släkten.
  Och stilla veckan är det ju, en del skriver påskveckan, men där har du klargjort fint. Det är blåa måndagen idag, precis.
  En underbar dag, solat på balkongen och snart slänger jag benen på cykeln till kören.
  Kram, Gerd

 8. Märtha skriver:

  Och om det snöar då? Pekfingerdjup snö här i morse, inte försvann den under dagen, några flingor dalade ned – och nu är den minus 6 grader! Och i den ortodoxa världen är veckan vi nu lever i stora veckan, veckan efter påsk är stilla veckan. Olika i olika traditioner, men det är ganska få i Finland som vet att det är så. I Borgå ordnas en Via Crucis -vandring vartannat år (nu tredje gången), BJR är med såsom varandes medlem i den kör som utgör stommen för sjungandet, men han har också en roll: skriftlärd. Jag vandrar med, som upp till 1000 andra människor, det brukar vara kallt! Men fin miljö här i Borgå! Nu kom en bloggidé….

  • Ingrid skriver:

   Ännu har ni tydligen lite vinter kvar, men här känns det verkligen som vår och på gator och torg yr stora gråa moln där sopmaskinerna går fram och samlar ihop all sand från vinterns halkbekämpning, det är ungefär en månad tidigare än vanligt.
   Det ska bli spännande att se vad det blev av den bloggidén. 😉
   Kram

 9. Kraka skriver:

  Glad jag blir att du håller reda på skillnaden mellan Stilla veckan och Påskveckan. Det är alltför många som kallar veckan före påsk för påskveckan.
  Jag är ledig nu, nästan en vecka efter att min arbetsgivare gjorde ett byte och jag jobbade förra natten (då det fattades personal) mot att vara ledig onsdag kväll och torsdag dag. Just nu känner jag att jag behöver den här tiden för att samla energi, det har varit en jobbig månad och den sista veckan tog alla mina krafter med Xanthos sjukdom. Jag har några ”plikter” som ska utföras men i övrigt ska jag vila, gå på påsktidens gudstjänster, äta god mat och, om vädret blir bättre, promenera.

  Önskar dig en fin vecka och en skön och glad påsk.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Ja, tänk så tråkigt att du förlorade Xanthos, jag vet hur svårt det känns. Jag sörjer ännu mina två ”gossar.
   Jag önskar dig en riktigt skön helg!
   Kram, Ingrid

 10. Leontina skriver:

  Min stora kärlek under tonåren hette Bengt! En del minns man för livet! Kram

Kommentarer inaktiverade.