Han lyckades….

…att hålla mig vaken i en och en halv timme, Soran Ismail, som berättade om sin uppväxt i Sverige och bakgrunden till att han kom hit.

Det var
en skakande historia om hur hans föräldrar och andra kurder behandlades, om fruktansvärd tortyr och om flykten till Sverige, som inte var gjord i en handvändning utan gick via ett fängelse i Syrien.

Det var väl kanske ingen större överraskning hur det har gått till i Kurdistan, för medierna har ju rapporterat om vilka övergrepp de utsattes för, men ändå! När man hörde honom berätta blev det så personligt och det var nästan så att tårarna kom fram. Hyfsad musik spelade han också, så trots att solen gassade och jag låg i min solstol, så höll jag mig klarvaken.

Nu ska jag dricka lite eftermiddagskaffe och sedan ta mig en promenad. Man kan ju inte ligga på rygg hela eftermiddagen. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Radioprogram och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Han lyckades….

 1. Lambergsfrua skriver:

  Jag trorkänns på ett annat sätt, när någon berätar egna erfarenheter än att brara läsa om händelserna. Jag läser just nu boken Slav av Mende Nazer, där hon berättar om sina gruvliga upplevelser i barndomen. Jag tror inte jag skulle orka höra berättelsen med hennes egen röst – utan att gråta. Jag förstår att du höll dig vaken en och en halv timme.
  Önskar dig en bra fortsättning på dagen!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Man blir inte glad precis när man ser och hör hur människorna bär sig åt mot varandra. Och vi ska kalla oss civiliserade?
   Hoppas att din dag också är fin!

 2. Gunnar skriver:

  Jag lyssnade också på honom och håller med om att det var intressant att ta del av hans erfarenheter.

 3. Åsa! skriver:

  Att lyckas hålla sig vaken en solvarm eftermiddag i en solstol intygar att det måste ha varit intressant!

 4. Jag tror att var och en av oss borde lyssna på föreläsningar och berättelser av flyktingar, invandrare och asylsökande (och vad de än må kallas). Väldigt få flyr sitt hemland och lämnar allt kärt bakom sig bara ”för att få det bättre i väst”…
  Man blir ju bara så ledsen på dem som inte förstår vad de allra flesta flyktingar faktiskt varit med om. Tortyr, sett nära och kära lemlästas eller dödas osv. 😥

  Men jag ska skriva nåt roligare här också 😀 Ser att du läser ”Jag är Zlatan”. Det är en fantastiskt underhållande bok!

 5. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Jag har missat alla sommarpratarna, annat har kommit emellan. Men visst blir det helt annorlunda att lyssna till vad människor varit med om än att läsa rubriker i tidningar och se dessa eviga bilderna i TV. Man blir på något sätt immun, för alltid är det något hemskt.

  Har läst ut ”Den frusna trädgården” och jösses vilket människoöde..hemskt. Handlar om en kvinna som växer upp i Leningrad under Stalintiden och kriget, då staden var belägrad och 1 milj. människor svalt i vinterkylan. Nåväl, hom hamnade i USA och i slutet av boken ges en förklaring till hennes beteende mot döttrarna och maken och inte minst sig själv…..en riktigt tänkvärd historia. Krig sätter spår även för kommande generationer som ju påverkas av föräldrars beteende. På så sätt tar krigsupplevesler aldrig slut utan historien går i arv till barm, barnbarn o.s.v.

  Så fin header du har och av de där rönnbären blir det säkert jättegod gelé. Har en granne som varje år plockar rönnbär här i området och gör gelé som räcker hur länge som helst. Gott är det dessuton och nästan gratis.
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag har också varit dålig på att lyssna på sommarpratarna i år. Förr missade jag nästan inte en enda. Det är fasligt att man blir så upptagen när man blir pensionär. 😉

   Det är ofattbart vad en människa kan få stå ut med. Och ännu mera ofattbart att det finns så många som begår alla skändligheterna. Jag tror att både offer och förövare får sin framtid förstörd på ett eller annat sätt.

   Här är det verkligen gott om rönnbär, få se om jag gör någon gelé.

   Kram och trevlig torsdag!

 6. kajsastina skriver:

  Ser att du haft sol, här har varit mulet, men jag tog min stavgångspromenad. Jag brukar lyssna på reprisen av Sommar. Ser fram emot det. Ha en skön dag i morgon också.
  kram

 7. Rigmor skriver:

  Å som vanligt missade jag sommarprataren…dagarna liksom bara far iväg, och jag hinner inte med hälften av allt som jag tänkt mej!!
  kram kram

 8. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Ja han kan jag tro är intessant att lyssna på, han har nog fått var med om mycket. Vad kul att du skrev på den tiden vad du gjorde, tänk om man gjorde detta.. Man ser tillbaka på foton och det är många som finns inte mera, det är lite sorgligt får jag ju säga. Men så är ju livet. Ha nu en underbar kväll och ta väl hand om dig. Kram Ac

 9. Kan verkligen alla prata i radio. Eller är det bara att läsa innantill det man skrivit upp.
  Och sedan spela utvalda skivor.
  Det skulle Du fixa Ingrid, GALANT !

  Ska se om jag kommer ihåg den 3/8 Ebbot Lundberg. Han är kul, kanske jag kan få in den lilla väckarradion till ettan. det är så urusel mottagning, kanske jag får ta webbradion, då hör jag lite.

  Kram Majsan

 10. Madde skriver:

  Åh, att jag missade min favorit Soran!
  Vi var och såg bla honom på ”Sunny Standup” på Gåsemora för en vecka sedan, då skrattade vi så vi grät åt hans skämt, men man kan ju gissa att det som han spetsat till vad gäller sitt liv i skämtväg, har ett visst mörker ändå.

  Bl a skämtade han om detta med att han KONSTANT blir ”utvald” att bli förhörd och utfrågad varje gång han ska in och ut i tex USA.
  Att han jämt får gå till höger i kön, när alla andra får gå till vänster och hämta sitt bagage.
  Han ”får eget rum” där polis och tulltjänstemän frågar ut honom samt går igenom allt bagage han har.
  Vi skrattade så vi tjöt, men man kan ju bara gissa hur förnedrande det måste vara att jämt vara den som blir förhörd av tulltjänstemän och polis, just pga sin bakgrund och det land han är född i, plus sitt utseende.
  Ja, SYND att jag missade det, men jag får gå in och lyssna på nätet.
  Ha en bra dag i solen 😀 kram Madde

  • Ingrid skriver:

   Gör det Madde, gå in och lyssna på honom, för han var jättebra!

   Man kan undra vilka kriterier tull och polis går på när de väljer ut vilka som ska undersökas i tullen. Åke har åkt hem ensam två gånger från Sicilien och båda gångerna har han åkt dit i tullen. 🙄 Jag har aldrig varit med om det. 😉

Kommentarer inaktiverade.