Hansa – Julskyltning

Det blåser som attan idag och för en stund sedan for en stor blå plastkorg förbi mitt vardagsrumsfönster. Var nu den kan ha kommit ifrån?

Den 24 november hade min svärfar årsdag och idag är är det samtidigt 70 år sedan Gotlandsbåten Hansa gick under. Hansa torpederades av en sovjetisk ubåt tidigt på morgonen den 24 november 1944 och 84 personer omkom i den värsta katastrof som drabbade Sverige under hela andra världskriget. Bara två personer, styrman Arne Thuresson och kapten Arne Mohlin, lyckades ta sig upp på en livflotte och räddades av en minsvepare.

Den händelsen pratades det alltid om den 24 november hemma vid Stenstugu, för olyckan inträffade samma dag som svärfar fyllde 50 år och kom att prägla hans femtioårsfirande. Släkt, vänner och grannar kom på uppvaktning, men dagen blev inte den trevliga fest som det var tänkt, för när nyheten kom i radion om förlisningen var det många som berördes och man samlades runt radioapparaten och följde utsändningarna. Idag kommer Destination Gotlands färja att stanna till vid olycksplatsen, för en minnesstund.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Igår kväll var ju ute och tittade på julskyltningen i Klintehamn och det var rätt mycket folk på gång, trots att det var lite ruggigt väder. Jag startade med att gå till Suderviljan, för där började tipspromenaden och den ville jag givetvis vara med på. Jag kunde en del frågor, men gissade på andra och dessutom var jag lat och gick inte ända fram till Jockes Bilservice, det blev en gissning på den frågan i stället. Det skulle ju vara försmädligt att ha gått så långt och upptäcka en fråga som man ändå inte kunde svaret på. 🙄

Godisregnet missade jag, men kom fram till Ica precis när gyckelgruppen Pax startade sin eldshow. Det hade samlats riktigt mycket folk och ungdomarna i gruppen var väldigt duktiga. I bara tunna tröjor, och flera av dem även barfota, utförde de sina nummer, som innebar att några av dem vid en del trick måste lägga sig ner på den kalla och blöta asfalten. Det var imponerande!

Sen gick jag till PRO-lokalen, för där var det också en fråga och där utanför grillade man korv och inne i lokalen kunde man få kaffe och saffranspannkaka, köpa hemlagat godis och hembakat bröd och ta lotter. Jag köpte en varmkorv och gick in och värmde mig en stund. Det är synd att inte vi SPF-are har en så trevlig lokal, utan måste flacka runt i olika församlingshem och bygdegårdar på våra möten.

Den vackra belysningen på Torget

När jag lämnat in tipset hos C.O.S, som var sista anhalten började fyrverkeriet och det var väldigt imponerande det också, men jag kan inte låta bli att tycka att det nästan gränsar till omoral att göra av med så mycket pengar för några sekunders nöje av att höra smällar och se himlen lysas upp av raketer. Där försvann många tusenlappar, som kunnat gå till något bättre!

Jag blev i alla fall så inspirerad av all vacker advents/julbelysning, så idag har jag plockat fram stjärngardinen till köket och satt upp den och även stjärnan och julkappan med de fina domherrarna till terrassdörren. Så nu julskyltar jag också. 😉

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Klintehamn, Odvalds, Tyckt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Hansa – Julskyltning

 1. Gunnel skriver:

  Jag tycker din julskyltning är fin. Idag städar jag i mitt datarum och när jag är klar åker julgardiner upp och julpyntet fram. Jag tar ett rum i taget och färdigställer och på söndag tänder jag alla fönsterljusstakar. Då börjar julen för mig. Jag har ännu inte varit på någon julskyltning. Det är svårt att komma i julstämning ute när det är gråare än grått och bara småregnar. Kram

 2. Lisbeth M skriver:

  Hej!
  Ja nu är man riktigt sugen att sätta upp stjärnor o stakar,och efter fönsterputsningen åkte en del upp här med i dag.T.o.m Ribbing tycker man ska sätta upp de när det är så grått o trist,annars brukar vi vänta till fredagen.
  I efm får de bli lite kakbak,för de är mycke framöver födelsedag,ljusstöpning,rullrån gorån o struvor,juljunta mm.
  Stormar gör de här i stan med,men båten gick som vanligt i morse,Hoppas dom kan minnas de som var med på Hansa och lägga ut blommor i havet som det är tänkt.
  Mamma o Pappa kände många som druknade.
  Ha de bra i stormen.
  Kram

 3. Geddfish skriver:

  Fler och fler julpyntar här i BloggLandia, ser jag, lite sugen blir jag allt också, får se, vilken dag det blir.
  Det är mysigt när mörkret faller på mer och mer.
  Ja, man har sina bemärkelse- och åminnelsedagar. Kram, Gerd <3

 4. Ruth i Virginia skriver:

  MEN va´ fint du har i köket! Återigen önskar jag, att jag hade en fönsterbräda.
  Domherregardinen är ljuvlig!

 5. Znogge skriver:

  Så adventsfint du fått hos dig!

  Visst är fyrverkerier festligt men det är mycket pengar so går upp i rök. Dessutom är våra hundar så rädda så nej tack säger jag för egen del!

  Kram

 6. Karin skriver:

  Mannen har satt upp ljusslingorna på våra terasser. På den ena terassen lyser det MYCKET, och när jag i kvällsmörkret kommer hem från en promenad, så vet jag att det är DÄR jag bor. 😀
  Kram Karin

 7. Bosse Lidén skriver:

  Ruskigt krigsminne. Förstår att födelsedagsfirandet kom av sig. Har ni redan haft julskyltning? Det har vi på första advent. Kram Bosse

 8. Laila Östergren skriver:

  Vi var också en vända på julskyltningen. Vi missade ett par frågor på vägen men då gissade vi och lämnade in lapparna. Tittade på fyrverkeriet från hamnen. Det var jättefint men visst är det så att en massa pengar försvinner i tomma intet. Nu i veckan kommer även mina julgardiner upp och till helgen tänder jag ljusstakarna.
  Ha det bra.

 9. Musikanta skriver:

  Jag får nöja mig med att sjunga julsånger med kören så länge. Ska åka upp till Mälarhöjden nästa vecka och hoppas då att få se NK:s julskyltning. Den brukar vara rolig och originell att titta på. Om jag nu kommer fram till fönstren. Förra året var nämligen alla (?) Stockholms förskolor där.
  Har aldrig hört talas om Hansas undergång, men så var jag bara 8 år också när det hände.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas kunna ta mig fram till skyltfönsterna i alla fall, för det brukar vara väldigt fint.
   Här på Gotland känner nog de flesta, åtminstone de lite äldre, till Hansa och att hon blev torpederad. Jag har ingen släkt eller bekant som var med och minns det bara genom hörsägen.
   Kram

 10. Vi hade tänkt åka till Klinte, men tänkte om när vi fick höra att det skulle vara fyrverkerier! Visserligen älskar jag det, men Santos är en riktigt skotträdd liten hund. Och vi vill absolut inte oroa honom i onödan. Har man tagit hand om en hund så går ju hans välbefinnande många gånger allra först….. 🙄
  Jag har också satt upp alla adventsljusstakar, men väntar med att tända dom tills på fredag. Då ska vi på julfest med Trädgårdsentusiasterna, alltså den lilla privata gruppen. Vi ska ha knytis med julklappar och julquiz hos väninnan i Levide. Jag började traditionen för två år sen och nu ska även alla makar med, så vi blir visst 15 pers trots att inte alla kan komma. Men…belysningen blir nog extra fin när vi kommer hem sent i mörkret! 😉
  KRAM <3
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Jag tänkte minsann på alla hundar i Kintehamn som låg och darrade av förskräckelse.i söndags, för det smällde ordentligt.
   Det kommer säkert att se jättemysigt ut hos er när all belysning tänds på fredag!
   Kram

 11. Elisabeth skriver:

  Så fint med julskyltningen och din egen hemma. Här är inga ljusarrangemang än.
  Bra att få lite historia. Hansa hade jag glömt. Elisabeth

 12. Kraka skriver:

  Jag älskar verkligen både adventstiden, julen och tiden kring Trettondagen. Jag älskar ljusen, pyntet och maten. Just nu känner jag en viss melankoli för att jag kommer att missa allt (nästan, jag är hemma till Trettondagen). men samtidigt ska det bli så spännande att åka till Grönland så det är nog en övergående känsla. Den blev nog bara lite förstärkt när jag tänkte på hur jag kunnat pynta mitt lilla hus med ljus och lyktor.
  Som kristen högtid är påsken större för mig (kommer att vara på Grönland då också). Men det känns ändå mer okej.
  På torsdag ska jag och min son äta julbord. Han har ont i ryggen och i ett anfall av välvilja gav jag honom hans julklapp redan idag. 🙂

  Förstår att en så stor händelse som ett fartyg som förliser sätter sin prägel på den dagen i åratal, ja kanske för all framtid. Speciellt för dem som hade anhöriga som drabbades.

  Ha en fin kväll och morgondag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Tänk så mycket spännande du har att se fram mot. Inte bara julen och allt runt den, utan också Grönlandsresan. Eller resa och resa, att åka dig och jobba måste vara väldigt speciellt.
   Så snäll du är som ger sonen julklappen i förväg. Jag hoppas att det som serveras på ulbordet kommer att smaka bra. Vi ska ut och äta julbord den andra advent.
   Kram

 13. Viola skriver:

  Ja, det har varit en grå och trist dag. Men solen ska lysa här i mogon. Jag har lite svårt att tro på den prognosen.
  Vi struntade i skyltsöndagen igår. Fyrverkeriet såg vi genom balkongfönstret.
  Jag håller med om att det är mycket pengar som går upp i rök och kunde användas till
  något bättre. Men fint är det.
  Det är roligt att plocka fram lite adventspynt, men stakarna tänder vi inte förän på söndag.
  Vi ska gå på konsert i morgon klockan tre. Det är Jazzens Vänner som anordnar det. Det blir 50-tals- musik. Det är ju vår ungdomsmusik. Efteråt går vi hem hit och vi bjuder på pasta med en sås med fläskfile,stark korv, lök och en massa annat .
  Bordet har jag dukat ikväll. Röd duk – det ser juligt ut. Lite får man ta ut i förskott.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram

 14. Lambergsfrua skriver:

  Jag minns ju inte när Hansa torpederades, men kan tänka mig att händelsen la sordin på feststämningen och firande av din svärfars födelsedagsfirande.
  Trevligt med allt firande runt skyltsöndagen i Klinte och duhar verkligen fått det adventsfint hemma hos dig. Vi plockar fram alla adventsljus och -stjärnor i morgon för nu vill vi inte vänta längre. Allt ljus piggar upp och känns mysigt.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag brukar vara noga med att inte ta fram adventsstjärnor och förrän lördagen före den 1 advent, men i år åker jag bort den helgen, så jag tjuvstartar lite.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.