Haustjamninggi

En blek höstsol lyser och det är nästan 15°, men i väster ser det väldigt mörkt ut och SMHI pratar om att det kanske ska bli regn fram mot kvällen. Jag får nog ta bilen när jag ska ge mig iväg till Kupan sen fram mot lunch. Det behövs ju regn och idag kan det gärna få ösa ner, men jag hoppas verkligen att det blir fint väder i morgon, för annars vore det väldigt tråkigt för alla som satsar både tid och krafter för att det ska bli en trevlig Klinte Marknad.

Kärleksörten blommar som bäst nu

I dag är det höstdagjämning eller som Allnakku säger haustjamninggi, då dag u nat jär likk si langge, vilket betyder att dag och natt är lika långa. Från och med nu kommer mörkret att råda över ljuset och jag känner som vanligt ett visst vemod inför den delen av året. Det känns oändligt långt tills det vänder och vi går mot vår igen och vintern känns bara som en oändlig räcka av dagar, som man måste försöka överleva.

Ladingsdinglu kan en gotlänning lida av på våren, men har vi något gutamålsord för höstdepp? Haustdinglu kunde det kanske heta, men det har jag aldrig hört talas om. Jag är i alla fall inte ensam om att vara lite smådeppig den här årstiden, för när man googlar kan man se att ca ½ miljon svenskar lider av årstidsbunden depression. Fast jag undrar om jag hör till den gruppen egentligen, för jag är inte deprimerad, bara lite låg och allmänt grinig och det brukar gå över bara advent, jul och nyår är passerat. Sen börjar livet leka igen!

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Odvalds, Trädgård. Bokmärk permalänken.

18 svar på Haustjamninggi

 1. Skogsnuvan skriver:

  Jo nog blir man lite låg när det blir mörkt så fort och man vet att man har en hel lång vinter framför sig som det gäller att överleva. Det gäller att sysselsätta sig med sånt som är roligt. Jag kommer att gå på vattengympa ha meditationsträffar och bokcirkel och kanske ska jag vara med i pro dansgympagrupp. Någon typ av folkdans men jag har inte bestämt mig. Det är inte min grej men det är motion i alla fall.

  • Ingrid skriver:

   Visst får man försöka hitta på något trevligt att pigga upp sig med. Jag har ju mina föreningar och uppdrag, så jag ligger inte på soffan och deppar precis.
   Kram

 2. Jag tror helt klart att jag börjar känna av lite HAUSTDINGLU för jag har inte varit ute i trädgården på två hela dagar. 😥 Luften gick precis som ur mig när Rolle inte ville hjälpa mig med mer projekt i år! 👿
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

 3. Tänk så olika vi är ändå , för mej börjar nu årets finaste tid !
  Dom sa att det skulle bli en grå dag idag , nu är kl. snart 14 och solen har strålat sen imorse och det är vindstilla, magiskt !

  Hoppas ni får en riktigt trevlig marknadsdag, önskar jag vore där ! ❤️

 4. Elisabeth skriver:

  Jag håller med om att mörkret påverkar humöret nedåt. Du bjuder på en vacker bild, som pigar upp!

 5. wiolettan skriver:

  Du ska se att det snart är advent, jul och sedan vår snart igen. Det går fort nu för tiden, detta med månader och år.
  Min man är inte så glad åt att det är höst, blir gärna lite nere och deppig. Jag är ju tvärt emot, gillar vintern.
  Varm kram till dig och trevlig helg.

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas kunna komma iväg på någon resa i vinter också, för det är skönt med ett avbrott och vem vet hur länge man orkar resa. Det börjar bli jobbigt!
   Kram

 6. Beppan skriver:

  Hösten är för mig den tid då det stora vemodet sveper in. Inte skoj att rensa i trädgården, bära in trädgårdsmöbler etc. Mörkret och kylan är ett elände. Precis som du känner jag mig väldig låg. Det enda som är skoj med hösten är alla färger i naturen – jag älskar ju att vara ute med min kamera. Håller tummarna att vi klarar oss ett tag utan stormvindar så de vackra löven får sitta kvar länge.
  Synd att jag inte kan ta alla äpplen och komma till Klinte marknad och få dom mustade!

 7. Gunnel skriver:

  Konstigt jag skrev en kommentar men den bara försvann. Vi har haft ösregn här idag. Lite ovanligt att se regn igen. Jag gillar höstfärgerna, men dagarna är alldeles för korta. Snart är det dock advent och sen blir det ljusare igen. Kram

 8. Musikanta skriver:

  Jag gillar hösten och vintern eftersom det händer så mycket då. Inte behöver man hålla på i trädgården heller. Jag blir mer vårdeprimerad när jag tänker på allt som man måste hinna med. I sommar har jag lidit av värmen, jag tycker det är underbart med svalare väder – inte så kallt att bilen inte startar förstås.
  Kram från Ingrid

 9. Visst känns det lite deppigt att det blir mörkare och mörkare men jag gillar ju hösten! Och september har hittills motsvarat förväntningarna med råge! Men vintern gillar jag inte.
  Hoppas att den blir kort i år också…
  Kram, Monica

Kommentarer inaktiverade.