Hollands Blommor 2007

Många gånger har vi pratat om att åka till Holland, mest jag förstås, Åke är måttligt intresserad av blommor, men det finns ju så mycket annat att se. Så när vi fick se i tidningen att Tottes Bussar skulle göra en resa till Holland i april 2007 och då bestämde vi oss för att åka med. Vi åkte iväg den 28 april och här kommer ett litet reportage från resan.

Dag 1. Vi samlades vid hamnterminalen i Visby redan kl 06.15 på morgonen och det är alltid lika spännande att se om det är någon man känner igen som är med på resan. Och visst var det det! Flera stycken hade varit med på bussresor vi gjort tidigare bl a en av mina f d arbetskamrater och hennes man. Några andra var gamla Klintebor som vi känner sedan tidigare, så det blev ett glatt återseende och man fick stora förväntningar inför en trevlig resa.

Vi åkte med färjan till Oskarshamn, sedan körde bussen genom Sverige och ner till Öresundsbron. Lunchpaus hade vi vid Galtsjön. När vi kommit till Danmark gick färden vidare på Sjelland och via öarna Falster och Lolland till Rödbyhamn där vi åkte med en färja, som tog 45 minuter, till Puttgarden. Då vi kommit till Tyskland hade vi sedan ungefär en timmes körning till Lübeck där vi övernattade på Scandic Hotel. Där fick vi en god middag och sen var det jätteskönt att krypa till kojs.


Dag 2. Ska det här vara semester? Jodå, om man åker på bussturer är det tidig uppstigning som gäller. Det här var första gången som jag varit med om TV-väckning. Mycket fiffigt, först kom bara den här bilden upp, men sen blev det mer och mer oväsen tills man gick upp och stängde av.

Efter en härligt hotellfrukost fortsatte vi vår färd genom Tyskland mot holländska gränsen.


Vårt första stopp för fika gjorde vi i Bremen. Solen sken och det var en fin söndagsmorgon. Vi satt på torget och drack vårt kaffe, lyssnade på kyrkklockornas klang och mådde allmänt gott.


Den här statyn av stadsmusikanterna efter en saga av bröderna Grimm är en klassisk vy i Bremen.

Fyra djur, en åsna, en hund, en katt och en tupp rymmer från sina gårdar för att bli stadsmusikanter i Bremen. På vägen dit hittar de ett gömställe för rövare. De skrämmer bort rövarna genom att bilda en pyramid. När djuren har bosatt sig i huset vill de inte längre vara stadsmusikanter.

Efter stoppet i Bremen fortsatte vi mot Holland och vid holländska gränsen åt vi lunch på en vägkrog. Sedan gick färden mot Afsluitdijk, den stora vallen som byggs för att valla in en havsvik som idag är en insjö och Hollands största sötvattentäkt. Det var verkligen ett imponerande bygge.

Så fortsatte vi mot Amsterdam och i programmet stod det att ”nu möter oss färgsprakande tulpanfält” och efter en stund ropade reseledaren glatt:” Nu mina vänner, se ut! Här är de första tulpanfälten.” Visst där låg en gul tulpanåker, det var bara det att vi suttit och tittat på gula rapsfält genom hela Danmark och Nordtyskland, så gult var man liksom ganska trött på. Nu visade det sig dock att vi fick nöja oss med det för alla tulpanerna var skördade sedan flera veckor. Våren i Holland har varit lika tidig som i Sverige, så det vara bara att ”gilla läget” och vara glad över de enstaka tulpaner som var kvar. Men en väldigt stor besvikelse var det!!

Annars var det ett charmerande och annorlunda landskap som mötte oss alldeles platt och med massor av djur. Åkrarna var inhängnade med kanaler, om man nu kan säga så, men det fanns inga stängsel utan bara kanaler runt varje åker och så en bro och en grind i ena änden för att kunna ta sig från den ena till den andra. På åkrarna gick det svartvita kor, lamm och hästar. Mycket fågel var det naturligtvis också vi såg svanar, sothöns, stork mm mm. Och på de större kanalerna gick det båtar, så ibland såg det ut som om båtarna gick på land.


Så var vi äntligen framme vid vårt hotell i Leiden. Ett trevligt hotell och bra rum fick vi och efter uppackning och en snabb dusch fick vi en riktigt god middag.

Hotellet hade en ovanlig rutin när det gällde dricka till maten. Man fick köpa kuponger i receptionen. De kostade 2 euro och för dem fick man antingen ett glas läsk eller en öl eller ett glas vin. Gissa vad vi valkde att dricka!

Dag 3. Måndag och Valborgsmässoafton! Programmet fick bli lite ändrat eftersom drottningen i Holland fyller år den här dagen och att åka till Amsterdam var inte att tänka på. Istället besökte vi en liten fiskeby som heter Volendam.

En charmig by att vandra runt i, men vi hade lite otur med vädret för det blåste väldigt mycket den här dagen. Vi letade dock reda på en restaurang där vi satt och fikade och hade det ganska gott.

Efter besöket i Volendam åkte vi för att se ost och träskotillverkning hemma hos en bonde.

Det var en man som verkligen funnit sin nisch. På hans lilla gård var det full av turistbussar och grupperna stod i kö för att få komma in och se på tillverkningen och för att få handla. På bilden till höger håller vår reseledare (med ryggen mot kameran) på att ackordera med en annan guid om
vem som står på tur.


Efter en lång stunds köande fick vi först en demonstration av osttillverkningen och naturligtvis också köpa ost. Sedan var det att köa igen för att få komma in och se hur man tillverkar träskor.

Hela taket var fullbehängt med träskor. För naturligtvis var det inte bara demonstration, man skulle ju handla också.

När vi så satt i bussen igen, kom bonden själv in i bussen för att sälja vykort och DVD-skivor från Holland. Tala om turistfälla!

Sedan skulle vi fortsätta till ostmarknaden i Alkmaar, men de var så mycket folk i farten, så vi tog bara en tur med bussen i stan och skippade ostmässan. Lunch åt vi på en hamburgerrestaurang i stan och sedan åkte vi vidare mot Delft, för nu skulle vi se på delftporslin. Det var väldigt intressant och nöjda med vår dag återvände vi sedan till vårt hotell i Leiden för en god middag.

Dag 4. Tisdag och första maj och idag började vi dagen med ett besök på Keukenhof. En helt otrolig park som är specialiserad på vårblommor. Den är bara öppen under våren och där finns massor av vackert att titta på. Här fanns det minsann tulpaner i mängd, ett hus med bara orkideér och ett med alstroméria.

Vi gick runt där hela förmiddagen och njöt av prakten. Jag tog massor av foton och dem får du se om du besöker min fotosida Ingrids Foto.


Vi åt lunch på Keukenhof innan vi åkte vidare till nästa mål vilket var Fredspalatset i Haag. Vi fick ju inte komma in, men såg det vackra huset, och fredsmonumentet. Därefter åkte vi för att se på Mesdag´s Panoramamålning. En helt otrolig målning som jag är väldigt glad över att ha fått se. http://en.wikipedia.org/wiki/Panorama_Mesdag


Som avslutning på dagen gjorde vi ett besök på lilleputtstaden Madurodam. Ett miniholland byggt i skala 1:25 till minnet av en soldat som dog i koncentrationslägret Dachau under andra världskriget. Hans familj donerade pengar för att låta bygga anläggningen. Den öppnades 1952 och inkomsterna från den går till behövande barn.

Man fick en karta med sig och kunde går runt och titta på alla byggnader.


Dag 5. Dagen startade med ett besök på blomsterauktionen i Aalsmer. En helt otrolig anläggning.

Varje dag auktioneras 20 milj snittblommor och 2 milj plantor ut. Det görs ca 60.000 avslut per dag. Köparna sitter i fem stora salar och lägger sina bud på blommorna som rullar in i stora vagnar. Bara ett par timmar efter köpet är gjort levereras blommorna.

Man fick gå runt och titta ner på alla vagnar med blommor som åkte kors och tvärs dragna i långa rader av truckar. Man fick också titta in i auktionshallarna genom glasfönster och kunde se hur blommorna presenterades och när buden las. Det går liksom inte att beskriva, det måste ses!


Efter besöket i Aalsmer åkte vi in till Amsterdam för i första hand en kanaltur, lite shopping och lunch.

Kanalturen var intressant, men staden var skräpig med stora högar av bråte och sopsäckar liggande överallt på trottorarena. Det var sviter efter firande den 30 april och första maj. Vår reseledare intygade att så brukar Amsterdam inte se ut.

Efter kanalturen gick jag och Åke och fick oss lite lunch på en restaurang där det tog sån tid att få sig en macka, så att det där med shopping inte blev något av och lika bra var det. Jag är en dålig shoppare. Sedan hämtade bussen upp oss och så åkte vi till Rijksmuseét för att titta på Rembrandts berömda tavla ”Nattvakten”.

Dag 6. Sista dagen var det dags att lämna Leiden för färden tillbaka till Sverige och Gotland. Det var ju egentligen bara en transportsträcka, men vi åkte via Apeldorn och Encshede, stannade för ett förmiddagsfika och fortsatte sedan mot Osnabrück.

Precis på gränsen mot Tyskland stannade vi och åt lunch på en vägkrog. Där fanns det också ett varuhus och gissa vad – Systembolaget hade tydligen en filial där? Undrar vilka de vände sig till? Vi var inne och tittade, men insåg snabbt att det nog skulle gå att handla billigare någon annanstans.

Vår reseledare hade utlovat ett besök på ett varuhus i Lübeck och även en titt in på Bordershopen i Puttgarden.

På vägen mot Bremen och Lübeck var det väldiga bilköer och vi trodde att det berodde på vägarbeten, men det visade sig vara en lastbil som tappat några containers som stoppade trafiken. Så där satt vi nog en timme och väntade på att få fortsätta.

Vid 18-tiden var vi framme i Lübeck där vi skulle övernatta på samma hotell som på nedresan och där var vi och handlade på City, ett varuhus där det var jättebilligt.

Dag 7. Nu var det sista etappen på vår resa och tidigt på morgonen var det väckning, frukost och avresa mot Puttgarden.

Där hade vi ett stopp på Bordershopen och här handlade Åke minsann med sig en och annan kartong vin. Fast det var lite försmädligt att vi inte köpt dem i Lübeck istället för där var det mycket billigare.

Varning alltså till de som tror att Bordershop är billigast, det är de inte!!

Färjeturen gick bra och vi passade på att få oss lite lunch där för sedan fortsatte resan genom Danmark via Öresundsbron till Sverige och kl 17.00 var vi framme i Galtsjön igen, där vi fick vår sista gemensamma middag. Sen var det bara att fortsätta till Oskarshamn och båten hem till Gotland, dit vi kom 24:15.

Efter många kramar skildes vi åt från våra reskamrater, fick med oss alla våra pinaler till bilen och så var vi hemma igen på Stenstugu vid 01:30 och då var det gott att gå till sängs!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bussresor, Holland, Resor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Hollands Blommor 2007

  1. anita skriver:

    Hej!
    När jag nu suttit här o läst om er underbara Hollandsresa så kom minnena upp med tårar i ögonen. Glädje tårar, Holland är ett land jag älskar inte bara för att min moster bor där utan att det är sån underbar miljö. Det går inte o förklara, du förstår säkert.
    Kram