Höstfunderingar

Det har varit soligt lite från och till i dag, men just nu är det mulet. Jag har varit ute och börjat höströja och på framsidan har jag tagit bort krukorna med risiga petunior, så där är jag klar och några lökar har jag fått ner i en rabatt på baksidan. SMHI hotar med frost, så det är väl dags att klippa ner och ta in pelargoniorna i förrådet så de inte fryser. Jag får ta lite i taget, för ryggen gillar inte när jag håller på för länge.

I dag för två år sedan hade jag besök av en reskamrat från bussturen till Höga kusten 2015 och sedan träffades vi på Mallorca 2014 också. Hon hade med sig den här orkidén till mig och den har blommat sedan dess. Nog är det fantastiskt!

I onsdags när jag kom hem från Sardinien låg det ett brev från Klinte Pastorat angående gravrätten till den grav där Åkes farmor och farbror ligger begravda. Det kom inte som någon större överraskning, för jag visste att gravrätten gått ut, men när jag fick se brevet tänkte jag, att nu måste väl ändå gravstenarna varit på plats igen, för lördagen innan jag åkte var de inte det.

Där ligger de fortfarande

Stenarna är dåligt dubbade och för att det inte ska hända någon olycka har man lagt ner dem och första gången jag fick se det var första dagarna i juni. Att man inte skulle hinna åtgärda dem innan semestern visste jag, men att det skulle ta så lång tid kunde jag ju inte ana. Hela sommaren har de legat där och jag har mått lika dåligt varje gång jag varit på kyrkogården och sett dem. Vad skulle Åke ha tänkt? Vad ska folk tro?

Jag fick tag i klockaren i dag och hon lovade att de eventuellt skulle kunna få stenarna på plats nästa vecka, men nu känner jag att det kanske är lika bra att återlämna gravrätten och låta dem ta bort stenarna. Det får bli ett snack med barnen i helgen.

Trevlig fortsättning på helgen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Åke, Fröjel, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

16 svar på Höstfunderingar

 1. Znogge skriver:

  Det är alltid lite känsligt att ta bort gravstenar så du får rådgöra med barnen. Men i bland kommer man i ett läge när det är dags.

  Kram och trevlig fredag!

  Enormt vacker orkidé förresten!

 2. Laila skriver:

  Vissa orkidéer är fantastiska på att blomma länge.
  Gravstenarna är jättevackra men det kanske ändå är läge att återlämna gravrätten. Har man kvar den så känner man sig väl lite tvungen att sköta gravarna. Överlämna åt barnen att bestämma.
  Kram

 3. Skogsnuvan skriver:

  Stenar som ligger ner är värre än inga alls tycker jag också och får dom inte upp dom före snön (oj ni har kanske inte snö) så känns det ju tråkigt. Välkommen hem om jag inte sagt det och jag tror att du haft det bra på Sardinien. Jag gillade den platsen väldigt och det var ett speciellt ljus Det är det ju hos dig också. Det kanske är så när man bor på en ö och har hav och himmel nära. Här är det bara dimma och grått och regn för hela slanten och har så varit hela veckan men inte kallt i alla fall

 4. Helena skriver:

  Prata med barnen och så tar ni ett beslut. Jag vet inte hur länge man kan förnya gravrätten hos er.
  Ônskar dig en fin helg, hoppas pelargonierna klarar sig.

 5. Inger Johansson skriver:

  Så otroligt vackra gravstenar!!! Vad gör man med dem om man inte vill ha dem kvar…slår sönder dem eller…?
  Jag har hört att man kan återanvända dem och ha inskription på baksidan!
  Kram och ha en skön helg!
  Inger

 6. Eva skriver:

  Hej,
  jag tycker det är synd att de äldre gravarna tas bort. Det är ju inte enbart för de närmaste utan också ett historiskt minne som finns för alla att se.
  Om man bor långt bort eller inte vill sköta blommor och dylikt, så kan man betala för tjänsten att kyrkogårdsförvaltningen håller snyggt på gravarna.
  Idag får man nog enbart 25 år som gravrättsinnehavare, det är ju ingen tid alls.
  Så mitt råd är låt gravarna finnas och tänk på vad kommmande generationer kan känna på gravplatser.
  I all vänlighet
  Eva

  • Ingrid skriver:

   Vi har beslutat att de får vara kvar i 15 år till, sen behöver inte jag bekymra mig över dem, utan då blir det barnens beslut om de vill ta bort dem eller inte.
   Tack för ditt kloka svar Eva!

 7. Elisabeth skriver:

  Vilken otrolig orkidé till att blomma. Ja, alltid är detnågot praktiskt att ta tag i. Pyssel med gravstenar, som inte är ordentligt fästade.

 8. Svårt att avgöra hur man ska göra med gamla gravar! Det är ju så trevligt att gå omkring på gamla kyrkogårdar och läsa alla märkliga titlar folk hade! Skepparänka – visst är det fantastiskt?
  Men dom måste ju skötas…
  Din orkidé är underbar!
  Kram, Monica

Kommentarer inaktiverade.