Idag startar rötmånaden

17&#176 Grattis Madeleine och Magdalena, ni har ju namnsdag idag! Hoppas att ni får fira i sol och vackert väder även om det nu är fruntimmersveckan.
Nu är det inte bara fruntimmersvecka, utan idag börjar rötmånaden, den tid på sommaren när det föds vanskapta kalvar och andra missfoster, köttet ruttnar, smöret härsknar, brödet möglar och mjölken surnar och vi drabbas av sommarsjuka (maginfluensa) och så ska vi ha det till den 22 augusti. Dessutom brukar det florera mer eller mindre fantasifulla artiklar i pressen, så kallade rötmånadshistorier.
Varför blir det så just i juli/augusti? Det oftast den varmaste tiden på sommaren och det är ofta hög luftfuktighet vilket ökar risken för bakterietillväxt i våra livsmedel, men förr trodde man att det berodde på att solen står nära Sirius och att det gör oss människor apatiska och loja. Det kanske gör att vi slappnar av och inte tänker oss för riktigt hur vi hanterar livsmedlen. Och kanske ligger det något i det, vi har ju semester och vill koppla av och ha det lugn och skönt. Idag kunde man höra ett inslag i Gotlandsradion där de talade om hur vi ska göra för att slippa bli magsjuka. Absolut inte låta vi maten stå framme onödigt länge till exempel. Fast nu är det nog inte så farligt med allt det här, eftersom vi idag har bra kylskåp och frysmöjligheter och vi har lärt oss att kolla hållbarhetstiden på de livsmedel vi köper, något som man inte hade möjlighet till förr. Det skadar dock inte att vara extra försiktig, inte minst på utflykter, i sommarstugan eller i båten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Idag startar rötmånaden

 1. Sandbarnet skriver:

  Jag undrar jag… har aldrig hört talas om något liknande i Spanien och här är VARMT. Kanske är det framförallt råvarorna som påverkas!?!? Vill minnas att det var en påtaglig skillnad iaf, fast det var ett bra tag sedan jag vara hemma i Sverige i augusti. Kanske snart dags att börja med det : )

  • IngridL skriver:

   Min sicilianske måg undviker fläskkött och rätter med ägg och grädde när det är som varmast och Eva har en teori om att vi blir magsjuka när det är varmt för att vi äter fel. Man ska hålla sig till ”lätt” mat när det är som gassigast.

 2. Znogge skriver:

  Jag läste ocikså att det har med värmen och fukten att göra och atti kyl och frys god handhygien är A och O! Men med tanke på att vi har goda förvaringsmöjligheter numera så kan det inte vara något större problem.
  Kram!

 3. Pysen73 skriver:

  Jag har aldrig märkt någon större skillnad, men det kanske är just för att vi har mycket större möjligheter att förvara idag.

  • IngridL skriver:

   Så är det nog – och ni är ju vana vid att hantera livmedel när det är varmt. Det kanske vi i Sverige är sämre på.

 4. Corina skriver:

  Som du säger så har vi ju numera både kyl och frys och dessutom lärt oss att sköta handhygienen som är väldans viktig för att inte dra på sig maginfuensa.Jag hoppas klara mig i alla fall,dessutom är det ju inte så väldans varmt just nu, i alla fall inte hos oss. Regnet liksom ”hänger” i luften denna dag med små inslag av solsken. Kramis !

 5. Jah Hollis skriver:

  I Irland säger man att man inte ska äta musslor (och andra skaldjur) under månaderna utan ”r”, alltså juni, juli, augusti. Efter en mindre kul upplevelse efter ett restaurangbesök med musslor som förrätt var jag beredd att hålla med. Å andra sidan har det gått bra vid andra tillfällen samma årstid.

 6. Jah Hollis skriver:

  Maj borde väl också ingå där. Vet inte riktigt.

 7. Ia skriver:

  Visst bör man vara försiktig för värmen sätterju fart på alla fula bakterier…äldste sonen läste just Ditt inlägg….”Shit, jag som nyss åt upp en bit pizza som legat framme sen igår”…ja, ja…det finns uppenbarligen stora brister i uppfostran 😉
  Här har då solen gassat på ordentligt hela dagen…härligt! Men..nu ska det visst bli regn några dagar!!
  Ha det gott på öi!!!

 8. Henry skriver:

  Att det är viktigt att hålla efter bakterierna lärde jag mig som barn!
  Idag har det regnat på Margareta.
  Kram!

 9. Åsa! skriver:

  Det här med ”sommasjauku” (hur det nu ska stavas) det verkar ju förekomma året runt nu för tiden…

 10. Inger Maryissa skriver:

  Intressant med rötmånaden och varför den heter så.
  Och ja, det är nog bra att vara extra försiktig på sommaren med mat och kanske speciellt nu.
  Även om det inte är så speciellt varmt…men ändå kanske…
  Kramar

 11. Doris skriver:

  Det där med rötmånaden är mysko, vi har inget sådant här på Island, men vi har ju såklart inte så varmt heller …
  Nu har mina gäster åkt hem, är väldigt tomt här men jag träffar dem ju igen efter 10 dagar :D.
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris