Inte smartare än en femteklassare

Jag fick problem igår när jag satt och såg på Inte smartare än en femteklassare. Det var Rickard Olsson (Vem vet mest) som fick följande fråga:

Spontant sa jag snabbt, precis som Richard Olsson gjorde, att brödet kostade 5 kronor och kunde inte förstå vad vi gjorde för fel. För fel var det och samtliga femteklassare skrev att brödet kostade 2,50.

I kväll kom jag att tänka på det och konsulterade yngste sonen som fick mig på rätta tankar. Jag hade helt enkelt tytt formuleringen av frågan på fel sätt.

Han satte upp en ekvation som löste problemet:

brödet = x

x+(25 + x)= 30
2x = 5
x = 2,5 Brödet kostar alltså 2,50

För att hamburgaren ska kunna kosta 25 kronor MER än brödet måste den kosta 25 kr + 2,50 för brödet = 27.50 Då kostar hamburgaren MED bröd 30 kronor.

Skulle brödet kosta 5 kronor vilket jag och Rickard kom fram till, skulle uträkningen bli 25 + x = 30, men då skulle frågeställningen istället bli Lasse köper en hamburgare med bröd för 30 kronor. Hamburgaren kostar 25 kronor. Hur mycket kostar brödet?

Nu är det i alla fall klart bevisat att jag INTE är smartare än en femteklassare, men det har jag upptäckt för länge sedan.

Trevlig söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TV. Bokmärk permalänken.

41 svar på Inte smartare än en femteklassare

 1. Louise skriver:

  Uj ja, den hade jag också missat … 🙂 Jag var inte ens smart som en femteklassare när jag gick i femman, så hur skulle jag kunna vara det nu …

  Vill också tacka för din peppande kommentar på RunKeeper … Kul att du uppmärksammade min ansträngning där …

  Kramis

 2. Gerd skriver:

  Jag gillar klurigheter, men det är lätt att falla i gropen.
  Idag var det en UNDERBAR Vårrunda-dag! Kvällskram, Gerd♥

 3. Lambergsfrua skriver:

  Visst var den klurig. Jag sa också 5 kronor direkt och det var ju fel. Man ska alltså tänka först och svara sen – eller kanske ännu hellre inte säga något alls 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Visst ska man försöka svara, det är ju lite av charmen med såna här program. Att man inte har rätt alla gånger får man bjuda på.
   Kram

 4. Znogge skriver:

  Ärligt talat så är jag fortfarande inte övertygad men…

  Kram

 5. Anne-Lie skriver:

  Dom är smarta de där femteklassarna.
  Kram!

 6. Det är helt klart ett program jag aldrig skulle titta på – man skulle bara få skämmas! 🙄
  KRAM
  Susie

 7. Charlotta skriver:

  Jag är säker på att du är lika smart som en femteklassare, men kanske på andra saker än kluriga mattetal. 😉
  Ha det gott!

 8. Znogge skriver:

  Jo då, nu föll det på plats 🙂

  God morgon!

 9. Skatan skriver:

  Kag var inte heller smartare än en femteklassare. Det var knepigt, Kram 😕

 10. Matematik och den logik som krävs där är inte min starkaste sida.
  Så jag hade svarat precis som du, 5 kronor.
  Men jag förstod faktiskt den här gången förklaringen som du serverade i slutet av inlägget, och det är ju alltid nåt, för jag fattar inte alltid förklaringarna heller 😀

 11. Skogsnuvan skriver:

  jag brukar titta på det där programmet och jag tycker att det är svårt och är djupt imponerad av ungarna som kan det mesta.

 12. Birgitta skriver:

  Jag begriper fortfarande inte. Hur jag än tänker. Om nu hamburgaren kostar 25 kr så MÅSTE ju brödet kosta 5! Hur man än räknar. Jag FATTAR INTE!
  Jag betalar ju 30 kr. Och hamburgaren kostar ju 25. Hur kan brödet då kosta 2.50?
  Suck.

 13. Birgitta skriver:

  Aaaahhhhhh – NUUUU fattar jag:).

 14. Rigmor skriver:

  Det där tog tid för mej att klura ut…det är då tur att jag inte behöver gå om skolan!! Brukar titta på programmet när tillfälle ges, och många frågor går jag bet på direkt ska jag erkänna…
  Nu närmar sig resan över till er vackra ö, och jag planerar för fullt vad som ska hinnas med…Så snart måste jag planera in…tid att njuta också!! Det är ju bl.a. därför vi åker över!!
  Ha en skön fortsättning på måndagen!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Visst går man bet på många frågor. Speciellt när det gäller böcker. Barnen av idag läser inte riktigt samma böcker som vi gjorde och så har givetvis en massa fallit i glömska.
   Kram

 15. Karin skriver:

  Det var många som svarade 5 kr på den frågan. Även undertecknad.
  Man läser slarvigt helt enkelt. Som jag, då jag läste att du skulle fotografera SVAMPAR, men de gömde sig i vassen!!! 😀
  Kramar Karin

 16. Raija skriver:

  🙂 och jag fick också tänka till och spontant svarade jag samma som du först, men förstod att det inte skulle vara så enkelt. Tänk så länge sen man gjorde ekvationer, så jag har glömt bort dessa. Skulle inte ha kommit på att ställa upp det matematiskt.

 17. Kraka skriver:

  Det är lätt att tänka fel och kanske skulle jag inte klarat den om jag varit under press med TV-kamror runt mig. Men nu svarade jag ju (på FB) vid en tid då jag normalt blandar läkemedel och är som mest ”räknemässig” och då var inte frågan så svår.
  Visserligen borde väl varje vuxen klara den här frågan, för det är precis den typen av rälkne-tankefel som inbland dyker upp i Lyxfällan när deras medverkande inte förstått vad saker kostar med ränta, avgifter mm. För ett tag sedan var det en medverkande som inte ens visste vad ränta är för något.
  Programmer Smartare än en fenteklassare är rätt trevligt, men dte är ett tag sedan jag såg det.
  Kram

 18. Kicki skriver:

  Pinsamt. Jag tänkte också att brödet borde kosta 5 kr 🙁

 19. Inger Maryissa skriver:

  Oj, det var en knepig uträkning….som jag tyvärr inte klarade….
  har glömt en hel del från skolan….
  Kram

 20. Suss skriver:

  Gäller det matte, är inte jag heller smartare än en femteklassare, men det visste jag redan när vi hade det ämnet i skolan. Jag kunde inte klura ut det och inte kärestan heller. Inte begrep jag din uppställning heller, vilket bevisar att jag ska hålla mig borta från matte när det handlar om annat än de vanliga räknesätten. Där har jag det hela klart för mig. Kram!

  • Ingrid skriver:

   Då är du säkert en språkbegåvning i stället. Man brukar vara det ena eller det andra. Jag var inte speciellt bra på matte och fick läsa extra en sommar när jag gick på realskolan och sen fick jag tenta av mattekursen för att slippa sitta kvar. Det var väl då jag satt och tragglade ekvationer. 😉
   Kram

Kommentarer inaktiverade.