Invigning av Vikingaåret

Lördagen den 26 februari 2005

Den här veckan har det inte blivit så mycket skrivet, men det har inte hänt speciellt mycket heller. Att dagligen rapportera att man städat, tvättat, strukit mm känns inte helt meningsfullt.

Några trevliga händelser har det dock varit. Vårt lilla barnbarn Edoardo, som är 10 år gammal och en duktig tennisspelare, har vunnit flera matcher och det gläder oss mycket. Han är uttagen som en av Siciliens bästa tennisspelare i sin ålder och den här veckan har de varit i Calabrien och spelat en turnering. Det ska bli en match idag också och det ser vi med spänning fram emot.

Igår den 25 februari inleddes Vikingaåret med pompa och ståt. Vårdkasar tändes över hela Gotland och kronprinsessan Viktoria var här och inledde med att tända vårdkasen på Grogarnsberget. Alla hembygdsföreningar arrangerade olika begivenheter och här i Fröjel samlades vi på Styrmansberget, som ligger ovanför Fröjel kyrka. Där hade man byggt en stor vårdkase och mycket folk samlades för att se när den tändes.

  

Här brinner vårdkasen på Styrmansberget och åskådarna värmer sig.

När elden falnat gick vi ner till Skolgården där det serverades en vikingamiddag. Vi fick revbensspjäll, rotsakspytt, sås och äppelmos. Till efterrätt blev det äppelbitar i kanel och vaniljsås och till det en kopp kaffe. Det smakade verkligen bra, när man stått ute och småfrusit vid brasan i mer än en timme, att få komma in och få så god förplägnad. Efter middagen blev det en filmförevisning av en film med det passande namnet “Vikingar” med Kirk Douglas i huvudrollen. Filmen var väl inte så mycket att se, tyckte vi i alla fall, så vi åkte hem efter en stunds tittande.

Idag är Åke i skogen som vanligt och jag ska ta i håll med det vanliga pysslandet här hemma. En kaka ska bakas och en vända till Klinte för att fylla på förråden är väl vad som väntar. I morgon kommer Bosse och Carina hit på lunch och sedan får vi se vad det blir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fröjel, Sicilien. Bokmärk permalänken.