Janne Schaffer i Kultudralen

Nu är det dags igen, för SMHI varnar för ett kraftigt åskoväder idag kl 10-12 med byiga vindar, skyfall och hagel och här svartnade himlen för en stund sedan (10.10), massor av blixtar lyste upp molnen i väster och det kom en skur, men just nu har det lugnat ner sig, molnen har lättat och solen tittar fram igen. Jag drog ur alla kablar till datorer och telefonen när det började mullra och använder nu mobilen som router. Något ska man ju roa sig med när ovädret ställer till det och jag skulle ju berätta om gårdagens begivenhet.

Jag började med att åka till Krister och Thomas, där Eva mötte upp när hon slutat jobbet. Jag gick runt och beundrade den vackra trädgården och bland annat squashen är verkligen imponerande. Krister bjöd på en god middag (squashfri 😉 ) och sedan gick Eva och jag iväg till Kultudralen, St Nicolai kyrkoruin, som används som konsertlokal.

St Nicolai kyrkoruin

Det är verkligen en vacker lokal och den var alldeles fullsatt av folk som kommit dit för att lyssna till Janne Schaffer och hans musikhistoria. Det var svårt att fotografera där, för vi hade den nedgående solen i ögonen, så det fick bli en bild av östergaveln i stället för en från scenen.

Janne Schaffer började med att berätta om sin barndom, om mamma Berit som undervisade pianoelever – och han spelade också en hyllning till henne – ett väldigt vackert stycke, som han döpt till Claire eftersom mamma Berits favoritmusik var Claire de Lune av Debussy.

Sin första gitarr byggde han själv i skolslöjden och hur den lät kan man bara tänka sig, men dagens röda gitarr är nog av en annan kvalité och att det går att få så mycket ljud ur ett sådant instrument är helt fantastiskt. Peter Ljung på keeboard och synth gjorde sitt för att det skulle låta riktigt bra.

Janne Schaffer pratade en hel del om sin roll i Electric Banan Band och undrade om vi brukade se på Allsång på Skansen, för där var de med förra veckan.

Han hyllade Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh och ABBA och spelade även deras musik. Eagel av ABBA var en riktig höjdare.

Efter nästan två timmar på scenen tackade de båda musikerna för sig och vi, Eva och jag, for hem till Klintehamn igen efter en riktigt trevlig kväll. Tack Eva, som kom med den goda idén till den här utflykten!

Några ord bara om sommarpratarna de senaste dagarna, Anna von Bayern och PO Tidholm , sen ska jag avsluta det här inlägget innan det blir mera åska. De var trevliga och ganska intressanta att lyssna på och de spelade hyfsad musik, men ingen av dem kommer att hamna speciellt högt på min lista bland årets favoriter, som just nu toppas av Anders Bárány.

Ha en skön onsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Musik, Odvalds, Tyckt, Väder, Visby. Bokmärk permalänken.

20 svar på Janne Schaffer i Kultudralen

 1. Znogge skriver:

  Vilken trevlig kväll på alla vis! Janne Schaffer är verkligen väl förankrad i den svenska musikbranschen! Otroligt duktig gitarrist 🙂

  Kram

 2. Hillevi skriver:

  Fantastisk bild på ruinen! Janne Schaffer… honom förknippar jag bara med tungan som for mellan kinderna! 😀

  Squash – så gott och även om du blev utan denna gång kommer det säkert nya tillfällen.

 3. Ulla Anderstedt skriver:

  Janne Schaffer är fantastisk på gitarr! Squash odlade jag hos dottern för ett par år sedan Vilken skörd det blev! Här får det bli kort kommenterat, lider av värmen framför datorn också. Är litet avundsjuk på ditt besök i S:t Nicolai kyrkoruin. Sommaren 1959 bodde jag i ett rum mitt emot en kyrkan och besökte också en konsert där. Vilken upplevelse! Ha det gott! Jo åskan har gått idag och regnet kom, men det är varmt igen. Ha det gott! kram

  • Ingrid skriver:

   Jag odlade också squash förr och bara någon enstaka planta ger ju hur mycket som helst. Det gäller att ta dem innan de blir alltför stora.
   Kyrkorummet passar väldigt bra som konsertlokal.
   Kram

 4. Visst är Janne Schaffer en otroligt duktig gitarrist! 😆 När det gäller Björn J:son Lindh så bodde han i sitt fantastiska hus precis bredvid marinan där vi hade vår båt. Alltså för väldigt många år sen…..Några musikstycken av och med honom har man ju gillat, även om det mesta inte riktigt är i min smak. Och av ABBAs låtar så är jag väldans förtjust i ”One night in Bangkok”….. Vilket det nästan känns som nu i den här värmen! 😉
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Det var en otroligt fin konsert vi fick vara med om. Han är en riktigt virituos och det var hemskt roligt att få se honom live.

   Jag har aldrig varit i Bangkok, men kan föreställa mig att det är väldigt varmt där också, ännu varmare förresten.
   Kram

 5. Agneta skriver:

  Och här kommer inget regn, inte en droppe har vi fått på jag vet inte hur länge. Det krisar i naturen, det kan man lugnt säga. Tänk, Janne Schaffer och Ted Gärdestad musik, mycket bättre kan det inte bli en sommarkväll!
  Vilken squash!
  Agneta kram

 6. Helena skriver:

  En levande legend, en av världens bästa gitarrister skulle jag vilja säga. Otroligt skicklig!

 7. Skogsnuvan skriver:

  Här har det varit åska från och till i flera dagar nu så jag har missat bloggläsandet alldeles på sista tiden. Soligt och varmt och igår var jag helt utmattad. Efter en danshelg i hettan och två kvällar med tunnbrödbak var mina ben som tjocka stockar och gjorde ont. Nu är det betydligt svalare utomhus och imorgon åker sonen och fjällan tillbaka till Skåne och på kvällen kommer Kinabrors ena dotter med son så jag hinner knappt bädda om.

 8. wiolettan skriver:

  Vackra bilder.
  Trevligt att lyssna till fin sång och musik. Tänk att han kunde bygge en egen gitarr, det är inte dåligt.
  Vi har också haft åska, men inte så mycket denna gång.
  Hörde att det var värre på Gotland.
  Hoppas att allt är bra med dig.
  Varm kram i värmen.

 9. Gunilla skriver:

  Vilken fin kväll med topp underhållning och så stämningsfullt i den vackra kyrkoruinen. Squashen var imponerande. Fortsätt att njuta av den fina sommaren och hoppas åskvädren håller sig borta från din vackra ö. Solkram

 10. Kicki skriver:

  Vad mycket trevligt du är med om.
  Vi kommer ingenstans, men jag ser fram emot vår gotlandsresa (och jag har införskaffat åksjuketabletter).
  Nåt regn har vi inte fått, men vi skulle verkligen behöva.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas att du ska slippa de där åksjuketabletterna.
   Här har det inte kommit några större regnmängder, men några mm varje dag/natt den senaste veckan och det fräschar upp.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.