Johan Croneman – Vackert och mindre vackert

Johan Croneman var inte speciellt rolig, men han bjöd på ett väldigt intressant program, fast det var nog tur att vädret gjorde att jag inte låg ute i solstolen, för då hade jag nog inte kunnat hålla koncentrationen vid liv. Nu satt jag rakt upp och ner vid köksbordet och gick och småpysslade i musikpauserna. Det var mycket prat och lite musik och det var nog lika bra med tanke på musikvalet.

Att få minnet uppfriskat vad beträffar tillståndet i världen och i Sverige på 70-talet var väldigt nyttigt, för det är fasligt så fort saker faller i glömska. Johan Croneman var vänsterradikal på den tiden och stoltserade med ett FNL-märke, som han hela tiden fick ta beslut om ifall han skulle bära eller inte. När han gick på fotbollsmatcher med sin pappa tog han av det för att pappan skulle slippa skämmas. Annars berodde det på hur mycket stryk han skulle tåla, eller hur mycket diskussioner han skulle orka med för märkets skull. Att gå ut sent på kvällarna med det på sig, vågade han inte.

Värnplikten fick han göra på Gotland, vilket ansågs lika illa som om man blivit placerad på Alcatraz och efter ett tag tog han av sig uniformen och nekade att fortsätta. Han hamnade i fängelse i två omgångar på grund av värnpliktsvägran till pappans stora förtvivlan. Vilken skam!

Han gillade inte ABBA! De passade inte in i den ideologi han levde efter då på 70-talet och han skämdes för deras medverkan i Brighton, men han fick godkänt av mig som sommarvärd ändå, även om jag trott att han skulle ta ut svängarna ännu mer än han gjorde.

När programmet var slut drack jag en kopp kaffe, molnen hade lättat lite och jag bestämde mig för att gå på en promenad. Det finns så mycket vackert överallt nu och det är en ren njutning bara att gå och titta in i trädgårdarna och det var tur att jag inte tog på mig jackan, som jag först tänkt mig, för det var riktigt skönt ute.

Väldigt vacker är den här malvan. Den var fin förra sommaren men…

…den är om möjligt ännu finare i år

Kanske mindre vackert….

….men väldigt kreativt, se bara på högaffeln som föreställer stjärten!

Absolut inte vackert!

Sen kan jag inte låta bli att undra över varför man plockar upp efter sin hund och sedan kastar påsarna bredvid stigen? Det hade varit bättre att hundlorten fått ligga kvar, då hade den försvunnit ganska kvickt i alla fall. Det lär ta ett tag innan de där platspåsarna förintas. Jag har sett det här förut och förmodar att det finns behov av papperskorgar längs ”barkan”, då kanske påsarna hamnade där i stället för ute i naturen.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Promenader, Radioprogram, Tänkt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Johan Croneman – Vackert och mindre vackert

 1. Astrid skriver:

  Här i byn där jag bor så finns en latrin och den är vid kyrkan av alla ställen
  Jag ser ofta påsar slängda så där
  Ugglan var ju nästan kul men högaffeln så farlig ut om någon springer in i den, barn eller djur
  Jag har en Malva som snart blommar

 2. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Malvan är ju magnifik!
  Hundarnas avföring gör säkert bättre nytta om den får vara kvar ty plast innehåller ju olja och är ett elände.
  Lyssnade inte till programmet då jag läste om det på SR och Croneman har då levt ett hårt liv med knark och sprit länge. Hoppas han fått ordning på sitt liv.
  Kram, Agneta

 3. Undrar om vi har malva hos oss… antagligen inte. Men vacker är den.
  Den där ugglan var faktiskt ganska kul!
  Hoppas din onsdag blir fin! Kramar!

 4. Skogsnuvan skriver:

  Vilken ståtlig malva men ni har ju så mycket blommor på Gotland. Jag har aldrig sett maken. Så härligt att ha så mycket att titta på. Här är det en utmaning att försöka plantera något och det blir mest blad och lite blommor medan hos er ser man nästan inte bladen för blommorna. men vi har en otrolig massa vilda blommor överallt och jag gläds ju när jag fått till något som blommar i min trädgård som lupinerna som brer ut sig mer och mer.
  Återanvändning av skrot är väl en fin sak men jag vet inte om jag tyckte att det var så snyggt. Här skiter hundarna ute i markerna och björnarna också så något problem med det har vi inte. Folk är konstiga. Jag ska göra en skrotstaty när jag får tid. Jag har grejor från gamla fjädrar från sängar till annat så jag vet precis vad det ska bli.

  • Ingrid skriver:

   I år måste det väl vara väldigt knepigt att få något att växa hos er, när det är så kallt. Vi beklagar oss här, men det är ju ändå andra förhållanden.
   Det fanns fler skrotstatyer i den här trädgården, men den här ugglan stod längst ute mot staketet, så det fick bli den som kom med på bild.
   Kram

 5. Rigmor skriver:

  Croneman klingar lite bekant, men är inte någon närmare bekantskap där. Å inte har jag hunnit lyssna på något sommarprogram än…
  Vilken vacker Malva!! Här finns det både vita och rosa i trädgården, men ”någon” har ätit opp dom totalt i år, så det är dåligt med både blommor och blad. Fast de brukar återhämta sig, så jag hoppas på det.
  Ja du, hundägare som jag är, så skäms jag för dom som inte orkar bära hem påsarna. Tror de möjligen att det är kompostpåsar, att det liksom försvinner av sig självt i naturen…?? Det ser för eländigt ut, hur svårt kan det vara? Jag plockar upp även här på landet, om olyckan sker där jag tror folk kommer att gå, likaså på stigar i skogen där jag vet att någon kanske ska gå och leta efter bär eller svamp. Orkar jag hålla i kopplet orkar jag även bära en liten påse…
  Ha en skön onsdag på ön!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Där vi var idag – på Gannarve gård – var borden i matsalen prydda med vaser med vacker rosa och vit malva och blåklockor. Hur vackert som helst!

   Nog kan man bli förvånad över hur folk tänker egentligen!
   Kram

 6. Kerstin skriver:

  Visst är det konstigt det där med bajspåsar. Varför i hela friden gör man sig besvär med at ta reda på högen för att sedan slänga både den och påsen!!? Men gubben som alltid går morgonpromenaden med vovven var med om något roligt. Eftersom hann flera dagar i rad bara hann gå 50 m innan det var dags för påsen, så lade han den ordentligt i kanten för att hämta den när han kom tillbaka. Då var påsen borta! Detta hände flera gånger tills han kom på att det var de små granntjejerna som suckade över slarviga hundägare och lade påsen i familjens soptunna när de väntade på skolbussen.
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Det var jättebra av barnen och jag får dåligt samvete som gick förbi de här påsarna. I morgon ska jag gå och se om de ligger kvar. Då ska jag ta hand om dem. 😉
   Kram

Kommentarer inaktiverade.