Käutens dag

7 mm regn i natt har friskat upp naturen, men attan så mycket lort det måste ha varit i luften. Mina vardagsrumsfönster ser förfärliga ut! Morgonen har varit solig, men det ska bli mera regn idag, så det är bara att hoppas på att smutsen på fönsterna sköljs bort igen, annars får jag väl ta till putstrasan.

Förra året den här tiden var jag på Fårö över helgen och firade Fårönatta och för första gången var jag i Fårö kyrka och tittade på Käutatavlan och just idag är det Käutens dag enligt allnakku.

Käutaveisa, käutatavlorna i kyrkan och alla gamla historier om käutajakt tyder på att käuten, sälen, var en viktig del av fåröbornas kultur och ekonomi förr.

Målningen Käutatavlan sattes upp i Fårö kyrka 1618 av ett lag säljägare som tack för underbar räddning efter att ha i 14 dagar drivit omkring på ett isflak, som en minnesvers på danska berättar. Målningen visar bland annat den äldsta avbildningen av Visborgs slott i Visby.

Jag har börjat dagen med att tvätta håret och nu är det dags för en vända till badrummet och fönen.

Dagens ordspråk:

Den som är för het på gröten kan lätt bränna sig.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk, Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Käutens dag

 1. Kicki skriver:

  Här började det regna igår, men inte så mycket än, men vi har tydligen en hel del att vänta oss av den varan den närmaste tiden.
  Man får se om regnet i så fall hinner göra något för svampen, för än ser det verkligen inget vidare ut.
  Vilka roliga ord ni har i gotländskan. Om det hette kutens dag så hade man ju fattat, men för att förstå käuten, så behövs översättning 😕
  Jag har fått läst ikapp hur du haft det under helgen. Du sysselsätter dig väl, med blandade saker tycker jag.
  Kram/Kicki

 2. Gerd skriver:

  Gröten, ja. Jag hade planerat havregrynsgröt nu i morse, men det blev annat. Gröten tas i morgon bitti i stället.
  Jag blir lite kyrklig till kvällen också, då jag ska till Kyrkans Gård och öva Gospel. Har precis tagit fram nya låtarna på Spotify och YouTube.
  Kram, Gerd♥

 3. wiolettan skriver:

  Vackra höstbilder du har lagt in här uppe. Fint också med fågelsträcket.
  Bra ordspråk, ibland lönar det sig att ta det lilla lugna.
  Vi har regn och rusk idag, kanske det kommer ifrån Gotland. Nja det blir nog fel håll då.
  Intressant att få veta lite om den gamla målningen i kyrkan.
  Ha en bra dag och kram från mig.

 4. Znogge skriver:

  Våra fönster är just nu ruggigt smutsiga men tvätt får vänta några veckor. Har vi tur regnar en del smuts bort 😀

  Ha en fin måndag!

 5. Gunnel skriver:

  Så fina höstbilder du har i din header. Mina fönster hade nog också gillat en putsning, men eftersom det duggregnar just nu, så blir det inget av med det. Jag hoppas på lite uppehållsväder idag, för jag behöver flytta och dela en hel del perenner. Kram

 6. Birgitta skriver:

  Här har regnat i princip sen igår kväll. Lite uppehåll, och så kommer det igen. Inget kul. Det känns verkligen nu att hösten är på väg.

  Strunta du i fönstren, rätt vad det regnar så kommer det en skur. Och så står du där med dina f.d. rena fönster.
  Kram på dig!

 7. Lambergsfrua skriver:

  Här regnade det både igår och idag, så man kan stanna inomhus utan dåligt samvete 😉 Just nu håller det upp, så det blir kanske liten tur med stavarna i alla fall…

  Ja, käutar var nog ett viktig jaktbyte i skärgården förr. I bland annat Hemsöborna berättas ju om hur man låg ute på säljakt flera dagar i sträck. Idag är de väl mest ett irritationsmoment för yrkesfiskarna, som vill ha fångsten för sig själva.

  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Här regnade i skurar på förmiddagen, men sen har det varit uppehållsväder, men det lär visst bli mera nederbörd. Det är väl bara att inse att hösten är här för gott nu.
   Kram

 8. Snälla du, kan du fråga Krister och Thomas hur stor deras pool är och fråga vad dom tycker om storleken!? 😆
  Vi har haft ”poolkillen” här och vi har ett litet problem, vi har onormalt högt grundvatten. Det visste vi – så för att göra det bekvämt kan vi ta den ”lilla” poolen som bara är 4 x 2,6 m istället för den större som vi tänkt från början är 5,3 x 3 m. 😐
  Inte så jättestort det heller men den är betydligt djupare vilket alltså ställer till lite extra jobb – och kostar en massa extra. Det blir ju tillräckligt dyrt ändå….. 🙄

 9. Gunnar skriver:

  Den tavlan har jag sett och jag har också fascinerats av berättelsen om männen på isflaket.
  Har du sett några tyska fallskärmshoppare idag?

 10. Suss skriver:

  Nu fick jag en anledning till att vi måste åka tillbaka till Gotland och Fårö. För uppenbarligen var vi aldrig inne i kyrkan där. Jag känner inte igen den gamla tavlan därifrån. Däremot minns jag att vi var i något kapell, där vi kom in tack vare att en man ropade från långt håll, vart nyckeln fanns. Som tur är skriver jag alltid resedagbok, så jag kan gå tillbaka när minnet sviker. Kram!

 11. Charlotte skriver:

  Regn behövs verkligen, det har inte kommit så mycket ännu. Måste nog inskaffa mig en ny regnmätare då den gamla läcker. Har för mig att det gick en berättelse om käutatavlan på radio gotland för ett antal år sedan. Efter det var jag i kyrkan och tittade på tavlan. Kram

  • Ingrid skriver:

   Ett par mm till fick vi igår och i natt, så nu får jag väl gå ut och tömma så att jag kan mäta av dagens skörd, för det ska ju bli rikligt med regn idag.
   Kram

 12. Elisabeth skriver:

  Vilken vacker och berättande tavla! Inget regn här idag, men det verkar ju vara på väg häråt. Kram Elisabeth

Kommentarer inaktiverade.