Konstigheter

Måndagmorgon den näst sista dagen i maj, solen skiner, men det blåser ännu kyligt. Det var ett riktigt konstigt namn i allnakku idag, Böisorkars dag och det har jag aldrig hört talas om, så jag blev tvungen att kolla i facit:

Böisårkar, i ordagrann översättning stadspojkar, är en liten fin orkidé som heter krutbrännare på svenska. Men den har fått ännu fler gutamålsnamn: bräudnäbbar, bräunnakke, bräunnäbb, svartkulle, svartlassar och svartnakkar.

Man kan ju undra hur en så vacker orkidé fått ett så konstigt namn som böisorkar på gutamål, vad kan blomma ha med stadspojkar att göra? Ja, det finns mycket konstigheter. (foto Mg-k)

Konstigt var det också att Harry Boy inte kunde fixa lite extraslantar till mig igår. Fem rätt var det på kupongen, men det blev ingen utdelning på fem rätt den här gången. Jackpot stod det bara och sonen förklarade att utdelningen då är mindre än 10:- och så små summor betalar man inte ut. Det förstår jag mer än väl, men jag känner mig ändå nästan som en vinnare, jag hade dock fem rätt!

Konstigt var det inte alls att Ingemar Stenmark vann i gårdagens final i Mästarnas mästare, allt annat skulle ha känts fel. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tänkt, TV och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Konstigheter

 1. Tittut !
  Eller tittin ska det vara, såg Din roliga dator/bild.Babbi fixar till min blogg då och då.Idag så jag kan se hur många som kommer från visst land.

  Nu börjar dagens äventyr, först ut ”Våra bästa år” sedan ”Hem till gården ” Lunch en promis träning kl.14.30 sedan kan jag sitta här igen.

  Kram Majsan Ha en fin dag !

  • Ingrid skriver:

   Du har en bra kompis i Babbi!!
   Ha en fin dag med TV och promenader.
   Kram

   • Idah var det kul, jag fick pröva på den där cykeln man står och trampar,den tog så jag blev svettig.Sen fick jag in rytmen.Tyvärr är det ingen träning förrän den 7/6.Eva coachen ska ha semester.Men jag får stava mig fram så länge.Ska börja med att gå längre sträckor, men från stan 3.2 km är lite mycket.Bara i nödfall.

    Ingemar Stenmark har inte fallit ifrån det minsta.Tänk när man satt klistrad framför teven när han åkte.Jisses.

    Kram

 2. Kicki skriver:

  Tänk att det finns så otroligt många olika orkideer. Den där ”stadspojken” var jättesöt.

  Jag tittade också på Stenmark igår. Karln är ju ett fenomen i sig själv. Kan inte finnas många med den inställningen till tävling, av vilket sort den än är.

 3. Syster Kerstin skriver:

  Hassine spelade förstås också på Elitloppet i helgen, fick bara 4rätt, så du ser att man lika gärna kan låta datorn sköta spelandet!!
  Årets monster såg väldigt stiligt ut tycker jag!

  Ha det i blåsten och hälsa Åke!!!

 4. Gun skriver:

  Regnig och stormig morgon, nu tittar solen fram äntligen. Det var då ett underligt namn på en otroligt vacker blomma. Stenmark har jag alltid gillat:)

 5. skogsnuvan skriver:

  Kärt barn har många namn och det kan man väl säga om den fina blomman. Tror inte att den finns här annars finns det en hel orkideer här i Jämtland. Har hört ryktas om att det är så på Gotland också.

 6. Znogge skriver:

  Helt rätt man vann! Inget snack om den saken.

  Kram

 7. Lambergsfrua skriver:

  Vilket roligt namn, Ingrid! Sork vet jag betyder pojke, men jag böi har jag aldrig hört. Säger som den lille engelske grabben, som kom hem från skolan och utbrast: ”Learnt something today – couldn’t help it!”
  Oavsett namn så är blomman fantastisk vacker – en riktig skönhet!
  Önskar dig och din Åke en skön kväll!
  Soliga kramar,

  • Ingrid skriver:

   Böi = by = stad. Gutamålet kan verkligen få till konstiga ord.

   De som talar gutamål säger nog fortfarande att man ska åka till böien, när man menar att man ska åka till Visby.

   Ha en fin kväll själva!

 8. Astrid skriver:

  Vilken otroligt vacker blomma
  Ja Stenmark har är helt otrolig , vilken spänst
  han är ju ingen ungdom längre

 9. Inger Maryissa skriver:

  Men oj..vilken söt orkideé…en sådan har jag aldrig sett förut
  kommer ihåg somrarna uppe i Norrland när jag var barn, och det fanns en Orkideé ute i naturen som bara doftade på natten.
  Kommer ihåg hur vi försökte hitta den och det var så mysigt.
  Men naturligtvis så plockade vi den inte
  kram

 10. Karin skriver:

  Krutbränna har jag sett på Gotland när jag var där. Och jag tror att den växer även på Öland. Men i Skåne jar jag aldrig stött på den!
  Gillade bilden med den upp och nervända ekan. Vad har inte denna båt varit med om?
  Ha en fin morgondag!
  Kram Karin

 11. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!

  Hade tänkt spela på Elitloppet, men tyvärr blev det inte av, kanske lika bra det med tanke på vad en Harry Boy gav i utdelning. Men jag tycker gott att du kunde fått dina 10:-. Rätt ska va rätt och om dom håller inne med alla som vunnit 10:- så lär det nog bli en bra slant! Ponera att flera i en familj får in hela 4 rätt och ingen får pengar..
  Om inte annat så får väl kronorna stå kvar till nästa spel? Vore rättvist!!

  Min favo. alla kategorier är Stenis och med tanke på hans ”höga” ålder jämfört med de andra så är han ju helt otorligt duktig. En ålderskillnad på 10 år sätter sina spår så jag vet inte om det var så rättvist med åldern i denna tävlingen. Det märker man ju själv att bara några få år gör en enorm skillnad 🙁
  Nåja, att han var så förbaskat nervig inför varje åk under hela långa fina karriären visste jag inte för han sågs ju som en ”maskin” utan känslor. Bra att det kom fram.
  Gott att han vann för lite klurig är han och väldig ödmjuk.

  I dag har solen visat sig…var väl på tiden, men vinden var stark så det blev bara en timma med en bok på balkongen mellan 17-18. Ängelns lek av Zafon är riktigt spännande och lite annorlunda vilket är kul som omväxling.
  Ha det så gott vännen!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Man kan kanske tycka att även småsummor borde betalas ut, men det blir väl en allt för dyrbar hantering. Har man ett spelkonto skulle även mindre summor flyttas över dig, men det är ju många som inte har det utan bara går in i butiken och köper en Harry Boy! Hur som helst, de där korvörena klarar jag mig utan 😉

   Jag läste en insändare i DN idag, där en man föreslog att i stället för kungen med sitt tvivelaktiga förflutna, så borde vi få Stenis som representant för Sverige.

   Sen kan man undra varför Madeleine håller sig undan i USA? Hon kom inte hem till pappa kungens 65-årsdag och hon kommer inte hem till Nationaldagen. Även hon måste ju ha vissa förpliktelser mot vårt land. Det är väl ansenliga summor av våra skattemedel som bekostar hennes vistelse. (Det blev en liten utvikning från ämnet)

   Sol och vackert är det här idag och det ska kunna bli upp mot 25 grader, men det blåser som vanligt.

   Kram och ha en fin dag!

Kommentarer inaktiverade.