Kosläpp

Idag har jag varit på en riktigt begivenhet – kosläpp! Visserligen har jag varit med om att släppa ut kor ett otal gånger, men det här är ju lite speciellt.

Carina kom och hämtade mig vid halvniotiden och så bar det iväg till Stenkumla och familjen Öberg och deras kosläpp. Det hela är ett arrangemang i sällskap med Arla och det var väldigt välordnat. Det är svårt att bedöma hur mycket folk det var där idag, men förra året räknade man med över tusen personer. Enligt helagotland.se tror man att det var cirka tvåtusen i år.

Medan vi väntade på att kossorna skulle släppas ut fanns det en tipspromenad man kunde försöka sig på och den gick vi givetvis. Sedan tittade vi på några kalvar, lammungar, kycklingar och kaniner och sedan var det bara att vänta.

http://utflykter.stenstugu.com/#34
Om du startar bildspelet och sedan klickar på den vänstra ikonen blir bilderna mycket större. Du lämna helskärmsläget med esc!

Mamma, hur mycket är klockan? Mamma hur mycket är klockan?…..Klockan närmade sig tio och barnen började bli otåliga och när klockan blev fem över tio var de helt uppgivna, men till slut kom korna rusande, brölande, skuttande och krumbuktande. Fast jag tyckte nog att gick ganska lugnt till i alla fall, men några storbalar med hö, som var utplacerade på ängen, rök de på så att höet yrde om dem.

När vi tröttnat på att titta på korna gick vi in på gården igen och där fick vi bullar och mjölk, som Arla bjöd på.

Sen tog vi en tur till Visby, var på Linds där jag köpte mig ett lite prydnadsträd som jag ska ha i en kruka och i Tofta åkte vi in på Berså butik & café där Carina bjöd på kaffe och macka.

En innehållsrik och härlig förmiddag med andra ord och i eftermiddag bjuder Bosse på grillat!

Ha en fin fortsättning på lördagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Utflykter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

32 svar på Kosläpp

 1. Gunnel skriver:

  Det är fantastiskt vad kosläppen har blivit populära. Så skönt att sådana här förhållandevis ”enkla” nöjen fortfarande drar mycket folk. Det behövs nog som motvikt till all stress och alla nymodigheter idag. Kram

 2. Pia skriver:

  Härligt! Det här är en av de saker jag verkligen saknar från mitt tidigare liv. Samma sak när alla harvar och såmaskiner far runt på åkrarna och sen när plöjningen sätter igång på hösten.

  Ha en skön helg!

  kram Pia

  • Ingrid skriver:

   Har man en gång jobbat med lantbruk kan man nog inte låta bli att reflektera över vad som händer på åkrarna och ängarna. Men det är trist att det finns så lite djur nu. Det är mest hästar på gårdarna. När vi gifte oss fanns det kor på varenda gård, nu finns det kor bara på en gård i hela Fröjel.
   Ha en skön helg själv!

 3. Znogge skriver:

  Så trevligt och säkert inget som dagens barn ser. I alla fall inte om man bor i stan.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Nej bor man i stan finns det ju inte bli så många kossor att titta på. Barnen behöver få komma ut på landet och se varifrån maten och mjölken kommer.
   Kram

 4. wiolettan skriver:

  Så roligt, förstår att det är skoj.
  Jag har aldrig varit på något sådant som är arrangerat utan bara sett hemma då jag var ung i mitt föräldrahem då vi släppte ut korna på våren, det var onekligen en härlig syn.
  Fint att de ordnar så att barnen kan få uppleva detta.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Visst är det roligt att barnen får komma ut på landet och se när korna kommer utspringande. De barn som stod i närheten av oss var väldigt exalterade.

   Kram

 5. Susan skriver:

  Vi var på ett sådant ”Arla kosläpp” förra året. Jag tyckte att det var supermysigt trots att jag är född och uppvuxen på landet och sett korna släppas hur många gånger som helst. Men det blir så kul när det är lite jippon runt om….Här blev det också grillat idag. MUMS!
  Kram och fortsatt trevlig helg!

  • Ingrid skriver:

   Jag tyckte att det här var riktigt trevligt med allt som hände runt omkring. Släppt ut kor har jag gjort själv hur många gånger som helst….
   Kram

 6. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Efter gårdagen så var vi trötta idag men upp kom vi ändå för vi hade ju anmält oss till kosläppet i Stenkumla.
  Vi var där tio min. innan, det var lagom tid för barnen att vänta på kossorna.
  Efter vi sett dom springa ut så gick vi runt och klappade smådjuren och när vi sedan gick till bilen så sa 3-åringen ”det var roligt att titta på kossorna”.
  Vi åkte sedan förbi Sanda och köpte sparris och vidare till Kronholmen för lunch, dock var vi inte nöjda med deras utbud så det fick bli Donners i Klinte där dom har lite barnvänligare mat.
  Så var det nästa begivenhet-Hemsebadet. I badet var vi nästan helt ensamma, inte många förutom vi som ville vara inomhus idag. Barnen, Pappan o Fastern hade fantastiskt roligt i två timmar. Jag njöt mest av varmt vatten och att se hur roligt de hade.
  En härlig dag som 6-åringen Pappan o Fastern avslutar med dansuppträdande i Östergravar nu när mörkret faller på, själv är jag trött och skall gå isäng.
  Tack för kort och tankar Ingrid.
  Kram/ Ann-Marie

  • Ingrid skriver:

   Så kul att vi var på samma ställe igår, men det var ju massor av folk, så jag såg dig aldrig. Vi kom alldeles för tidigt, så det blev en lång väntan.
   Det låter som om ni hade en helt underbar lördag, men jag kan förstå att du blev trött.
   Ha en riktigt skön söndag!
   Kram

 7. Jättekul att titta på ”kosläpp”! 😆 ja kommer ihåg när vi var på Öland för att kköpa växter för 3 år se,. då var jag den enda när dom släppte ut sina kor på morgonen. Dom andra medresenärerna föredrog att ligga kva ri sängen och sova,l Hur kan man göra det…..!? 🙄

 8. Suss skriver:

  Kosläpp har det varit här och där nära oss också och jag som vuxit upp bredvid en kohage tycker det är lite konstigt. Fast jag förstår att de som inte gjort det kan behöva se lite verklighet och ganska roligt är det ändå. Jag kommer aldrig att glömma min svärmor när det var dags för korna att gå ut på våren. Det var enda gången på hela året som hon gormade och skrek åt svärfar. Hon avskydde när han motade de bångstyriga kvigorna med hjälp av det strömförande stängslet och då skrek hon som en mistlur. Annars var hon lugnet själv.
  Fina bilder bjuder du på som vanligt.
  Dina promenader med Jane är roligt att läsa om, att hon var så högröstad!!! KRAM!

  • Ingrid skriver:

   Usch, strömförande stängsel låter otäckt!
   Jag förstår att din svärmor skrek och gormade.
   Jane och jag var ute och gick igår också, men bara några mindre vändor.
   Vi gick hem till Bosse och fick en härlig grillmiddag och sen gick vi hem igen.
   Kram

 9. Ullsag Rovie skriver:

  Det har jag aldrig varit på något.Men det verkar vara ganska mysigt med alla glada kossor som kommer utspringande. Jag har sett det på TV. Men det är ju inte samma sak. Finns inget här i närheten heller vad jag vet. 🙁

  Ha det gott

  Kram

 10. Skogsnuvan skriver:

  Så roligt att se korna komma ut. Minns när jag var liten och vi släppte ut korna. Vilket liv det var. Nu finns det snart inga kor kvar här uppe hos oss. Tror att det bara finns en mjölkbonde kvar. Förr fanns det kor i varenda hem. Jag tycker om kor och minns bara gott efter dom. Vi fick sluta med korna för att vi hade tre cm för lågt i tag. Att det fanns mjölkdiplom hur många som helst och att våra kor var borstade och omhuldade spelade ingen roll. Redan för så länge sedan var myndigheterna hemska och vi hade inga pengar att bygg om för så sedan blev det ganska jobbigt för alla. Roligt att dom börjat med kosläpp och att barnen får se något sådant

  • Ingrid skriver:

   Kor är verkligen trevliga att ha att göra med och de är riktiga personligheter, bara man ger sig tid att lära känna dem och det kan man ju göra när man bara har en 20-25 st som vi hade.
   Barnen behöver verkligen få se varifrån mjölken kommer….

 11. Lena skriver:

  Astrid Lindgren må fröjdas i sin himmel, när korna får komma ut. Hon fick ju denna lagstiftning som en födelsedagspresent av Ingvar Carlsson. ”Det var fisigt” var hennes kommentar. Lagen gällde ju bara för mjölkkorna.

  • Ingrid skriver:

   De ser ut att tycka att det är roligt, men jag vet att de vill in igen i den mörka, sköna, trygga ladugården.

   Våra kor tyckte att det var spännande de första dagarna, sen fick man banka på dem för att få ut dem. Jag tror att kor är lata…..

 12. Det där måste ju ha varit en helt fantastisk upplevelse. Jag har aldrig varit med om ett kosläpp, men nu fick jag i alla fall se dina bilder, tack för det 😀

  • Ingrid skriver:

   Det här var fina och välskötta kor och det såg inte alltför vilda ut över att få komma ut.
   Jag misstänker nästan att det här inte var första gången i år. 😉

 13. Raija skriver:

  I år har jag inte varit iväg och sett något kosläpp. Det är väldigt mycket folk och bara en bondgård nära Eskilstuna som har det, annars får man åka ända till Julita. Men det är verkligen roligt att se korna skutta av lycka när de får komma ut.

 14. Kicki skriver:

  Du milde tid vad med folk! Gick man man ur huset för att titta på detta? Jag tyckte det såg ut att gå lugnt till väga.
  Det är skillnad mot när hästar släpps på hingstbete, Jösses vilka fajter det brukar vara första timmarna.
  Men det var fina, runda och välmående kor. Tänk hur kossorna såg ut när en annan var barn. Magra och kantiga 🙁
  Jag misstänker att grillkvällen satt fint efter den dan.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Det var väl så förr att om det var ont om mat fick hästarna den. Korna fick klara sig på halm. Jag har hört några skräckhistiorier om kor som varit så utmattade av svält att man fick bära ut dem och så fick de ligga och äta till de blev så starka att de kunde ta sig upp, men jag vet inte hur sant det är? 😉
   Grillkvällen satt verkligen bra!

 15. gitsan skriver:

  I Stockholmstrakten anordnar man resor för att se koutsläpp. Det går att göra pengar på det mesta 🙂
  Av dina bilder att döma såg det ut att gå lugnt till.
  Det som slår mig är hur korna har mått under vintern då de stått stilla i sina bås. Inte konstigt att de är lyckliga över att få lite frihet!

  • Ingrid skriver:

   Det flesta kor går i lösdrift numera, så de får i alla fall röra på sig litegrann.
   Men visst måste det vara skönt för dem att få komma ut.

 16. Beppan skriver:

  Åh vilken härlig känsla för kossorna att få komma ut i friska luften – och äta grönt gräs!! Upplevde det varje vår som barn när jag bodde granne med en mjölkbonde. Så många timmar jag spenderade i ladugården med Julia som hon hette – lärde mig mjölka och sköta om alla djuren.
  Har tänkt ta mig iväg och fota kosläpp men inte lyckats pricka in något ännu.

Kommentarer inaktiverade.