Kristi Flygare

Rubriken är väl lite vanvördig, men så kallas den här dagen i folkmun och det är inte bara Kristi himmelsfärds dag utan också Folknykterhetens dag. En dag som har firats sedan 1925.

På Kristi himmelsfärds dag är det en gammal tradition att samlas på Fröjel kyrkogård och lyssna på kyrkokören som sjunger från kyrktrappan. Vi har varit där några gånger, men inte så många. Just den här tiden har ju bönderna mycket att stå i och den här torsdagen var i regel en arbetsdag för oss och när vi trappade ner med djur och jordbruk och jag började jobba utanför lantbruket var vi ofta på Sicilien just Kristi Himmelsfärdsveckan.

Igår kväll, när jag gick till sängs, ställde jag larmet på mobilen för att vakna i tid, så att jag skulle kunna åka upp till kyrkan och lyssna på kyrkokören framträdande. Solen sken, men det var lite svalt och blåsigt och när vi stod där samlade och lyssnade på de vackra sångerna mulnade det till och fick vi några regnstänk på oss, men det var bara några torkdroppar, för några minuter senare klarnade det upp igen. Efter några sånger gick vi in i kyrkan för att vara med på musikgudstjänsten och efter den blev det kyrkkaffe ute vid Kastalen.

På Stenstugu gick hästarna och betade i godan ro

På hemvägen stannade jag till på Stenstugu och när jag pratat med Eva och Bosse ett tag, åkte jag hem och åt lunch och nu ska jag se om det är skönt ute i solstolen, något bikiniväder är det inte, men det kan ju vara skönt ändå.

Trevlig helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Helger. Bokmärk permalänken.

18 svar på Kristi Flygare

 1. Gigi skriver:

  Vilken fin tradition med sång på kyrktrappan just den här dagen. Jo, vi säger också Kristi Flygare.
  Här har vi ingen direkt sol men bara lätta moln och 17-18 grader.
  Vad rofyllt det ser ut med de betande hästarna i hagen.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det är roligt att det finns några djur på gården i alla fall. När vi var nygifta fanns det ännu två arbetshästar på Stenstugu. Bella och Viveka, som inte gjorde så mycket nytta. De gick till slakt 63-64 nån gång och då åkte svärfar bort. Ha orkade inte vara hemma när slaktbilen kom.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Vilken fin tradition att fira dagen så. Vi har liknande väder här men efter en kall vår så törs jag inte klaga…

  Önskar dig en fortsatt fin Kristi Flygare 😉

  Kram

 3. ”Kristi flygare” är väl ett ganska vedertaget uttryck, skulle jag tro! Vi har inga särskilda traditioner för den dagen alls, utan den passerar som en vanlig torsdag. När jag jobbade tyckte jag alltid att det var en trevlig dag för vi var lediga på klämdagar, och då fick man ju fyra dagar ledigt i sträck!
  Sol och varmt här idag igen, men lite blåsigt.
  Må så gott!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Den här sången från kyrktrappan i Fröjel har pågått i många år, säkert från början av 60-talet någon gång.
   Det blev mest mulet väder i eftermiddag, så det blev ingen solstol alls i dag. Jag passa på att vattna lite var mulet.
   Kram

 4. Laila skriver:

  Här var det bikiniväder i förmiddags så jag satt ute en halvtimme i solen.
  När jag kollade för ev. morsdagslunch på Kattlunds så visade det sig att de hade kroppkakor idag. Sonen nappade direkt så vi åkte dit och åt kroppkakor. Gott. Morsdagslunchen blir i stan i stället.
  Ha det gott!

  • Ingrid skriver:

   Vi lär väl knappast få kroppkakor på lördag, men det vore ju gott!!
   Vi ska också äta Morsdagslunch i stan. Krister och Thomas bjuder.
   Kram

 5. Gunnel skriver:

  Kristi Flygare minns jag alltid att jag hörde när jag var barn. Nu är det inte lika vanligt. Så idylliskt det ser ut när hästarna går där och betar. Kram

 6. Helena Sandegren skriver:

  Så fint med kören. Var det tidigt om morgonen?
  Ônskar dig en fin, varm helg. Mors dag firade vi i februari i Norge, kanske vi ska börja fira svenska Mors dag också.

 7. Skogsnuvan skriver:

  Det är konstig när man är pensionär. Man glömmer när det är helg och den här torsdagen hade jag alldeles glömt bort att det var helg och att det var nykterhetens dag visste jag inte men här var det nyktert i alla fall som vanligt. Jag är allergisk och blåsvädret får luften att vara gul av pollen så jag har fått hålla mig inne

  • Ingrid skriver:

   Det var nyktert här också, men i kväll ska jag ha mig ett glas vitt vin. Det är ett elände med allergier. Hoppas att det snart är över när det gäller lövträdspollen i alla fall.
   Kram

 8. Beppan skriver:

  Fin tradition med körsången på kyrktrappan! Har inte hört talas om att vi har ngt sådant häromkring. Jag hade också tappat bort att det är långhelg – om det inte vore för lånet av yngsta barnbarnet som har skollov. Det är ju egentligen inte så viktigt om det är helg eller vardag numera.

Kommentarer inaktiverade.