Kronvallsknappen

Fredagen den 10 augusti 2007
Efter en natt med åska och regn (8 mm) fick vi en riktigt härlig sommardag. Visby hade kl 13.00 varmast i Sverige med 27 grader.

Förmiddagen höll jag på med fredagsstädning och på eftermiddagen blev det målning igen. I morgon är det det sista och sen är det klart för den här gången. Om inte maken hittar något nytt projekt förstås.

Ikväll har vi varit vid Kronvall i Eksta och sett skådespelet Kronvallsknappen ett bygdespel som framförs av amatörer från Eksta och Sproge hembygdsföreningar. Det var 16:de gången skådespelet framfördes. Det var en härlig kväll och massor av folk hade samlats.

Kronvallsknappen är en närbild från Ekstastranden sommaren år 1361 då Waldemar Atterdags soldater landstiger vid Kronvall för att dra vidare till Visby, där det brandskattar staden. En grupp av soldaterna drabbar samman med Ekstabönderna. När danskarna drar vidare efter striden, lämnar de kvar döda och sårade Ekstabönder och också en dansk soldat, som skadats och han och en flicka från Eksta förälskar sig. Han skär då bort en knapp från sin uniform och ger till flickan, som ett bevis på sin kärlek, därav namnet på bygdespelet.


En scen i slutet.


Här tar man emot åskådarnas applåder.


Det var en otroligt vacker solnedgång.

När föreställningen var slut fick vi kaffe och saffranspannkaka med sylt och grädde, helt enligt gotländsk tradition.


På vägen hem stannade jag och tog ett kort av solen när den försvann ner bakom Lilla Karlsö.

Efter en stunds TV-tittande har det nu blivit hög tid för att krypa till kojs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TV o Video o Kultur, Utflykter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *