Kungamordet ger mig sömnlösa nätter

Tisdag 4 mars 2008 | 13:20 | 1&#176 varmt.

Ser du på Kungamordet på SVT1? Det gör jag trots att jag ligger sömnlös på natten efter att ha sett det. Nej, det är inte det politiska käbblet som gör att jag inte kan sova, det är de förfärliga kvinnoödena som skildras.

Hustrumisshandel av grövsta slag begånget av en politiker i hög position. Han misshandlar sin stackars hustru både psykiskt och fysiskt. Det är något så fruktansvärt så det går inte att beskriva. Och så här går det till i många familjer från alla olika samhällsklasser. Jag fattar inte hur kvinnor kan leva under sådana förhållanden år efter år. Jag mår verkligen illa av att se det och efter första avsnittet av serien hade jag bestämt mig för att inte titta mer, men ändå så sitter jag där. Och det är väl så att problemen inte försvinner för att man sticker huvudet i sanden och inte vågar se hur det kan gå till även i de bästa familjer. Jag kan inte tänka mig ett straff som är stort nog för de män som begår de här missgärningarna! Och jag nekar att tycka synd om dem, vilket många av de misshandlade kvinnorna gör. Jag kan inte känna någon förståelse för de här männens beteende även om de skyller aldrig så på olycklig barndom mm.

Hedersvåld Igår satte jag mig framför TV:n i den fasta förvissningen att Linda för tillfället var i skydd hos kvinnojouren, så kvällens avsnitt skulle inte beröra mig så djupt. Men då blev den stackars Yasmine utsatt först för ett våldtäktsförsök och sedan inkastad i en bil av sina bröder som kallade henne hora och som försökte mörda henne inför ögonen på hennes pappa, som inte ingrep! Tur att hennes lillebror hann ringa polisen, som kom innan de andra lyckats i sitt uppsåt. Hedervåld, hedersmord!! Vad är det för uttryck? Har vi inte något lämpligare ord i svenska språket för de här övergreppen som de muslimska flickorna utsätts för den ena gången efter den andra? Och vad får de för straff, de här släktingarna som anser sig ha rätt att mörda för att skydda familjens “heder”?

Har du inte sett serien så går avsnitten att se i efterhand på SVTPlay. Det är fantastiska skådespelarinsatser och aldrig har väl Reine Brynofsson spelat en otäckare roll och Marie Richardsson har nog aldrig varit bättre.
Här kan du läsa svt:s presentation av programmet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TV o Video o Kultur, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.