Kvinnodagen – Fettisdagen

Idag firar vi inte bara Kvinnfålkis dag utan också Fettisdagen.

Internationella kvinnodagen bör bli kvinnfålkis dag på gutamål. Kvinnfålksmänske kan man också säga, och då hörs det ju att kvinnor är både folk och människor.

Vad är nu viktigast att fira idag, Den Internationella Kvinnodagen eller Fettisdagen? På Gotlandsradion sammanfattade de det hela med att säga att idag kan alla kvinnor få baka semlor, alternativt gå ut och köpa dem, till familjen.Det här kortet har jag fått från Ulf, Veckosidan.com, tack Ulf!

Nu är frågan om jag ska följa radions uppmaning och köpa semlor till kaffet idag. I GA kunde jag läsa att en semla innehåller 500 kalorier, vilket är lika mycket som en portion lax med en potatis till. Dessutom åt vi semlor i söndags när det var fastlagssöndagen. Strunt samma, det får nog bli en semla i dag i alla fall, för det är sista chansen. Nu börjar fastan och det är kanske tur, för det har nog blivit lite för många semlor i år!

Påskfastan eller bara fastan (på latin quadragesima, ’den fyrtionde dagen’), är perioden för de kristnas fastetid till minne av Jesu frestelse (se fasta). Påskfastan löper om 40 dagar före påsk; med andra ord pågår påskfastan under sju veckor, söndagar undantagna. Fastetidens sjunde och sista vecka heter stilla veckan, men är mer känd som påskveckan.

Fastlagen (efter medellågtyska vastelavent, fasteafton) är benämningen på de tre dagar som kommer närmast före påskfastan. Fastlagen består av fastlagssöndagen (köttsöndagen) samt blåmåndagen (av tyska blauer Montag, blå måndag, även fläskmåndagen och korvmåndagen) följt av fettisdagen (eller vita tisdagen). Därefter börjar fastan med askonsdagen. (Wikipedia)

Ha en trevlig dag hur du nu än väljer att fira den!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Påsk, Seder o bruk, Temadagar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Kvinnodagen – Fettisdagen

 1. Znogge skriver:

  500 kalorier! Jag tror bestämt att jag avstår för egen del. Familjen kan få men…

  Kram

 2. Pia skriver:

  Jag säger då det 500!!!!!! kalorier Jag säger som Znogge Jag avstår
  Det är även pannkaksdagen idag Jag hörde det precis på radion Det är tydligen ngt engelskt påfund . De äter inte semlor utan pannkakor idag istället

  • Ingrid skriver:

   Pannkakor är jättgott, det gillar vi, men att de hade en egen dag visste jag inte.

   Jag misstänker att en laddning pannkakor med sylt inte är så mycket nyttigare än en semla 😉

 3. Kusin Göran skriver:

  En undring Ingrid. Hette det semla när vi var små?

  • Ingrid skriver:

   Nej vi sa aldrig semlor utan vi kallade läckerheterna för fastlagsbullar (faslansbullar om man inte hade riktig koll på namnet).

   Enligt Wikipedia kallas de för fastlagsbullar i SvenskFinland också.

 4. Ailas skriver:

  Här har det redan blivit en portion lax, spenat och ärtor och det är frågan vad som möjligen kommer senare. Det kan jag inte tänka på just nu… för allra först väntar tandläkaren…

  Solen skiner, fåglarna kvittrar och allmänt trevlig dag (bortsett från tandis då).

  Ha det fortsatt bra, med eller utan semla.

  Kram på kvinnodagen!

  • Ingrid skriver:

   Här är också jättefint och jag har just kommit hem efter en promenad till Klintehamn där årets sista semlor införskaffats.

   Hoppas det går bra hos tandläkaren!

Kommentarer inaktiverade.