Långfredag

Det är bara ett par grader varmt och duggregnet, som far i luften då och då, innehåller en del vita beståndsdelar som landar på fönsterrutan med ett klafs, men all nederbörd mottas med största tacksamhet och just aprilsnö är ju så nyttigt – Aprilsnö fåragö – heter det och det innebär att snö i april är lika bra för växtligheten som fårgödsel.

Långfredag – Jag undrar om dagens barn och ungdomar kan föreställa sig hur den här dagen var förr i tiden. Hur enormt lång den var för ett barn som inte ens fick gå ut och leka. Någon tv fanns ju inte heller och inga datorer och paddor och mobiler att roa sig med och på radion var det bara gudstjänster och sorgemusik dagen lång. Alla offentliga inrättningar var stängda. Vi var i Stockholm en påsk och det gick inte att få en bit mat en gång. Det slutade med att pappa hitttade ett taxifik och där fick vi oss en smörgås. Nu för tiden är nog långfredagen som vilken helgdag som helst, i alla fall bland den delen av befolkningen som inte följer kyrkoåret och deltar i påskhelgens gudstjänster.

Jag sov länge i dag, för jag hade väldigt svårt att somna igår kväll och det är helt och hållet påskkärringarnas fel. Det kom ju ingen igår!! Där satt jag framför tv:n hela kvällen och såg på Let´s Dance och en del annat och på soffbordet stod godisskålen. Man vill ju inte att hallonbåtarna, lakritspinnarna, chokladkolorna och bitarna med kexchoklad ska bli dammiga, så jag offrade mig och lyckades rädda en hel del av dem från det ödet. Så sockerhög som jag var när det blev dags för kudden, fanns det inte en chans att somna. Det fick bli sovmorgon i dag i stället.

Nu har jag provsmakat påsksillen och den var jättegod. I morgon har vi knytis på Stenstugu och jag ska stå för förrätten. Det blir förutom inlagd sill; ägghalvor med räkor och ansjovisröra och gravad och rökt lax. Eva fixar varmrätten; en lammstek med diverse tillbehör, Krister har med sig efterrätt och Bosse är utsedd till dryckesansvarig.

Ha en lugn och skön långfredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Påsk. Bokmärk permalänken.

10 svar på Långfredag

 1. Vilken bra uppdelning av påskmaten ni har! Det blir ju både lättare och roligare på det viset! Och allt låter så gott och traditionsenligt! Vi har ju bara en lunch-påskbuffé och den står jag helt för, så har vi gjort i många år. Så idag har jag lagat mat ända tills nu när klockan är över 16…

  Ja, jag minns hur långtråkiga långfredagarna var, när man var barn! Årets värsta dag…

  Här är det också svalt, bra 10 grader och en regnskvätt då och då, så i år får vi äta påskbuffén inomhus för en gångs skull. Vi brukar ha tur med vädret!
  Nu önskar jag dig en riktigt Glad Påsk med hela din familj!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Här är det sällan så varmt i påsktid så att man kan sitta ute och äta. Vi har ju kalla vårar här på Gotland, men för några år sedan var det kanonväder. Vi åt inne i salen, men när vi kom till efterrätten gick vi ut och satte oss.
   Så lär det inte bli i år. 😉
   Kram

 2. Helena Sandegren skriver:

  Så synd att ingen påskkärring landade hos dig. När jag var liten och min mor klädde mig som påskkärring grät jag, blev väl rädd för mig själv…
  Låter bra att ni delar på maten, knytkalas är verkligen rättvist och trevligt.
  Hoppas du får sova gott i natt.

  • Ingrid skriver:

   Jag var ute och for med bilen på förmiddagen och promenerade på eftermiddagen, så de kan ju ha varit på besök här just då.
   Jag kommer säkert att sova som en stock i natt.

 3. Znogge skriver:

  Mina barndomars långfredagar var en plåga. Förvisso hade vi TV men i min ålder var man inte intresserad av att se Max von Sydow spela schack med döden. Tveksamt om jag är det nu ens. Däremot har vi badat just där scenen spelades in och naturen är väldigt vacker!

  Kram och god kväll!

 4. Geddfish skriver:

  Sover en dåligt en natt, så brukar det fixa sig nästa.
  Jag vaknar ofelbart vid 3 eller 4-tiden varje natt. Och drömmer, det gör jag, så jag tror det är sant.
  Ert knytkalas låter jättetrevligt och gott 😀
  Påskkram, Gerd <3

 5. Skogsnuvan skriver:

  Nog minns man barndomens långfredagar och hu så långa dom var. Nu går alla dagar fort och idag har jag lagat mat mest hela dagen tills imorgon då vi blir många många nästan 20 ska jag tro. Glad Påsk på dig och hoppas att snön går bort fort. Här snöade det men den försvann frampå dagen

  • Ingrid skriver:

   Vi blir eventuellt många vi också, för det kommer kanske ett italienskt gäng från Stockholm också över helgen, men det var inte riktigt klart ännu. Hur som helst är det trevligt att träffas och umgås.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.